Blog Cristel van de Ven (VZN)

Welke politieke partij omarmt zelfstandig ondernemers zonder personeel?

Nu de politiek zich opmaakt voor de Tweede Kamerverkiezingen in november, pleit Cristel van de Ven (VZN) in haar expertblog voor meer aandacht voor zzp'ers in de verkiezingsprogramma's. ,,Erken de keuzes die werkenden en bedrijven maken en pas wetgeving, regelgeving en sociale zekerheid hierop aan."

Cristel van de Ven 28 augustus 2023

Vzn cristel van de ven

Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN).

Cristel van de Ven

Voorzitter VZN en mede-eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling

Als voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) schrijft Cristel van den Ven maandelijks een expertblog op deze website en duidt zij er regelmatig ontwikkelingen rondom zelfstandigen.

Wil je meer weten over VZN, bezoek dan de website en download het manifest ‘Naar een volwaardige rechtspositie voor zelfstandigen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ via: www.zelfstandigennederland.nl

Herken je dit? Dat je een week voor de vakantie denkt dat je alles redelijk goed op orde hebt om ontspannen weg te kunnen gaan? En dat er dan iets gebeurt waardoor je tóch nog alle zeilen bij moet zetten en je de vakantie uiteindelijk alsnog op je tandvlees haalt? Vast wel, want volgens mij is dit ondernemerseigen. Het overkwam ook mij (wederom) dit jaar. Want op de valreep van het zomerreces viel het kabinet.

'Grote kans dat veel dossiers nu stil komen te liggen'

Dat zette allerlei zaken direct in een ander perspectief. Een demissionair kabinet is immers uitgeregeerd. Althans op de meeste onderwerpen. De demissionaire status van een kabinet betekent dat er alleen nog ‘lopende’ zaken worden afgehandeld. Omstreden kwesties komen niet meer aan de orde. Dat zijn kwesties die politiek gevoelig liggen, waar partijen verschillend over denken. In de praktijk zijn dat er meestal best veel.

Welke onderwerpen omstreden (controversieel) verklaard worden, is aan de Tweede Kamer. Die besluit daar medio september over. Maar er is dus een grote kans dat veel dossiers nu stil komen te liggen. En dan is het wachten op de uitslag van de aankomende verkiezingen en de formatie van een nieuw kabinet voordat we weer vooruit kunnen.

Lees ook: AOV-ZZP: Goede zaak of weg ermee?

Aandacht voor zzp'er in verkiezingsprogramma's

Onderwijl werken alle politieke partijen aan hun verkiezingsprogramma’s. Rustig is het dus allerminst. Er is werk aan de winkel. In de huidige discussies over de arbeidsmarkt, de vermindering van het draagvlak voor de sociale zekerheid, de toegenomen flexibele arbeid en de groei van het aantal zelfstandigen wordt namelijk nog te weinig gekeken naar de maatschappelijke realiteit en wat de moderne werkende nodig heeft.

De arbeidsmarkt is veranderd. Steeds meer bedrijven kiezen voor een flexibele schil. Steeds meer mensen wíllen flexibel werken. Steeds meer mensen kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap.

"Erken de keuzes die werkenden en bedrijven maken en pas wetgeving, regelgeving en sociale zekerheid hierop aan"

Ik pleit voor meer aandacht voor die werkelijkheid in de verkiezingsprogramma’s. Erken de keuzes die werkenden en bedrijven maken en pas wetgeving, regelgeving en sociale zekerheid hierop aan, zodat een nieuw evenwicht tussen werkgevenden en werknemenden wordt gecreëerd. VZN geeft politieke partijen, de bestaande én de nieuwe, drie oplossingsrichtingen mee:

  • Allereerst, formuleer duidelijke criteria voor zelfstandig ondernemerschap en laat deze leidend zijn bij de beoordeling van arbeidsrelaties. Dan kun je effectief handhaven op schijnzelfstandigheid en de mensen die dat nodig hebben bescherming bieden.
  • Ten tweede, stimuleer zelfstandig ondernemers om te werken aan duurzaam zelfstandig ondernemerschap, via een fiscaal gefaciliteerde bedrijfsbuffer waarmee je, als ondernemer, je sociale en ondernemersrisico’s zelf kunt afdekken. Dan kan iedereen goed, gemotiveerd en gezond ondernemen én daarvan leven, nu en straks.

"Formuleer duidelijke criteria voor zelfstandig ondernemerschap en laat deze leidend zijn bij de beoordeling van arbeidsrelaties"

  • Werk tenslotte toe naar een vernieuwd stelsel van collectieve voorzieningen voor alle werkenden, ongeacht rechts- of contractvorm, voor: oude dag, langdurige arbeidsongeschiktheid, ontwikkeling en langdurige vraaguitval / werkeloosheid. Dat is een grote verandering. Maar eens zullen we de stap toch moeten gaan maken. Aankomende verkiezingen bieden een kans om deze verandering in gang te zetten.

Welke partij ontpopt zich tot warm pleitbezorger van ondernemers zonder personeel? Welke partij komt met een duidelijke visie op een toekomstgerichte arbeidsmarkt met ruimte en zekerheid voor zelfstandig ondernemers? En welke partij is zo slim om de groeiende groep zelfstandigen binnen het electoraat voor zich te winnen?

De komende maanden wordt het duidelijk.

Lees ook: Cristel van de Ven (VZN) over modernisering arbeidsrelaties: 'Laten we het systeem fiksen en niet de mensen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws