Blog Jan van Nederveen

Dit is dé valkuil als startende ondernemer (en zo maak je wél een vliegende start)

Wie zelf al eens een onderneming is begonnen, kent de valkuilen. Een ervan is dat je dat mooie plan meteen wilt uitvoeren en je daarin verliest. Vergeet dat plan even, zegt Jan van Nederveen (IMK) tegen beginnende ondernemers. Dat precisiewerk komt later wel. Concentreer je op je netwerk.

Jan van Nederveen 22 april 2022

Ondernemer vliegende start

Jan van Nederveen

Managing director IMK

Jan van Nederveen is ondernemer en aandeelhouder in twee bedrijven samen met IMK, het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zijn bedrijven zijn gericht op het succesvoller maken van ondernemers. Daarvoor heeft hij ruim 25 jaar een prachtige corporate-carrière gemaakt bij onder andere IBM, KPN, Pon en Delta Lloyd.

Dagelijks spreek ik ondernemers die voor zichzelf beginnen. Die gesprekken zijn altijd weer ontzettend herkenbaar, want ooit was ik één van hen. Enthousiast zie ik alle starters aan de slag gaan met het laten bouwen van een prachtige website, het ontwerpen van een logo en - jazeker, nog steeds - het ontwerpen van flyers en visitekaartjes. Het is tenslotte heel belangrijk dat je bedrijf er knap uitziet.

Lekker productief?

Dat ontwerpproces is leuk om mee bezig te zijn, maar tegelijkertijd is het iets waar je je makkelijk achter kunt verschuilen. Want je bent toch heel productief met je bedrijf bezig? Ja, je bent echt druk, druk, druk.

"Wil jij sneller starten met je onderneming? Vergeet dan te zorgvuldige processen en te uitgebreide plannen"

Ook herkenbaar. Want als je - net als ik destijds - bij een groot bedrijf hebt gewerkt, ben je gewend om je zaken zorgvuldig en zeer professioneel aan te pakken. Alles wordt goed overwogen, je zet meerdere varianten naast elkaar en soms wordt er zelfs een beetje gepolderd om iedereen enthousiast te krijgen.

Maar als je datzelfde bij je startende onderneming doet, dan kan dat wel eens een enorme valkuil worden. Zo verloor ik de eerste keer dat ik een onderneming startte, meteen een paar maanden omzet. Vervelend, maar, ik was wel een ervaring rijker. De tweede keer wist ik immers precies wat ik moest laten, waar ik goed in ben en waar ik aan moest werken.

Lees ook: Waarom je er als ondernemer vaak alleen voor staat én wat je daaraan kunt doen

Maar wat dan wel?

Wil jij het sneller doen dan ik destijds? Vergeet dan de te zorgvuldige processen en uitgebreide plannen die je bij grote ondernemingen maakte. Die heb je niet nodig bij je nieuwe startup. Het precisiewerk komt later wel.

Wat je dan wel moet doen? Spréék met mensen, zowel on- als offline. Een netwerk is dichtbij. Je naaste familie kent mensen, het schoolplein, de sportschool en de golfclub bieden je de kans om met verschillende mensen in contact te komen. Bedenk waar je naar op zoek bent en deel dit ook met anderen.

Bij je startende onderneming gaat het ook om snelheid

Dat delen kan trouwens ook makkelijk online. Zo biedt LinkedIn bijvoorbeeld enorm veel kansen. Ik ken genoeg ondernemers die een groot deel van hun omzet halen vanuit de connecties die ze hebben of de updates die ze delen. Investeer dan ook tijd in het opzetten van een goed LinkedIn-profiel, je vindbaarheid online en de uitleg van je diensten.En doe het meteen: snel succes óf snel falen.....

Kortom: wacht niet tot je de perfectie hebt uitgevonden, maar probeer dingen uit. Online (misschien juíst online), maar ga ook de deur uit en test én verbeter je bedrijfsidee. Vraag anderen wat ze ervan vinden, en of ze klant zouden willen worden. En ja: liever vandaag dan morgen. Want bij je startende onderneming gaat het ook om snelheid. Je eerste klant vinden, verbeteren en door. En inderdaad. Soms kom je er dan achter dat iets niet werkt, maar ook daar kun je maar beter snel achter komen. Want je wil niet hebben dat jij nog worstelt met je logo en je website, terwijl andere bedrijven je voorbij streven. Dus bij dezen: moedig voorwaarts, en rap de wijde (online) wereld in.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws