Blog

Medewerker die niet wil? Dat is helemaal prima, zo ga je er als ondernemer mee om

Afbeelding ter illustratie. Persoon komt niet in het verhaal terug. Bron: Shutterstock. Afbeelding ter illustratie. Persoon komt niet in het verhaal terug. Bron: Shutterstock.
Afbeelding ter illustratie. Persoon komt niet in het verhaal terug. Bron: Shutterstock.
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Marieke Dam - Werving en arbeidsmarkt Specialist

Hoe werf en behoud je succesvol talent? Marieke Dam versterkt HR- en recruitmentprofessionals door praktische HR- en wervingsstrategieën te delen die inzicht, invloed en resultaat opleveren. Haar kracht van invloed deelde zij al met organisaties zoals Accor, Warande en COC Nederland. En met succes! Benieuwd wat ze voor jouw arbeidsmarktvraagstukken kan betekenen: Marieke is eigenaar van YODA HR & Recruitment, wereldwijd uniek als eerste Cialdini Certified HR en Recruitment bureau.

Dit voorbeeld helpt ons begrijpen wanneer het zinvol is in te zetten op motivatie of iets makkelijker maken, en wanneer we moeten accepteren dat het gewoon niet werkt. Binnen YODA HR & Recruitment, mijn bedrijf, werken we daarom onder meer met het Motivatie Model van BJ Fogg. Het model legt uit dat gedrag voortkomt uit de samenkomst van motivatie, capaciteit en een trigger.

Platgeslagen: motiveer, maak het makkelijk om te doen en wijs je doelgroep hierop. Als een van deze elementen ontbreekt, is de kans op gewenst gedrag klein.

Lees verder onder de advertentie

Analyse motivatie medewerker

Laten we het voorbeeld van merkambassadeurs bij een zorgorganisatie gebruiken om het model verder te verkennen. Stel je voor dat deze ‘Anna’ (om privacyredenen niet haar echte naam), herhaaldelijk aangeeft niet gemotiveerd te zijn om als merkambassadeur op te treden. Ondanks diverse initiatieven om haar enthousiast te maken, zoals trainingen en ondersteuning, blijft haar motivatie laag. Volgens het Motivatie Model van BJ Fogg kunnen we deze situatie als volgt analyseren:

• Motivatie: Anna mist de motivatie om als merkambassadeur op te treden. Misschien voelt ze geen connectie met de merkwaarden of ziet ze niet in hoe deze rol haar persoonlijk of professioneel verder helpt.

• Capaciteit: Anna heeft de nodige vaardigheden en kennis om als merkambassadeur te fungeren. De organisatie heeft een handige tool aangeschaft waarmee het delen van content super makkelijk wordt gemaakt. Hier ligt het probleem dus niet.

• Trigger: de organisatie heeft verschillende triggers ingezet, zoals uitnodigingen voor trainingen en herinneringen aan de belangrijke rol van merkambassadeurs.

Lees verder onder de advertentie

Voor medewerkers die niet gemotiveerd zijn om merkambassadeur te worden, kun je kijken naar andere manieren waarop zij kunnen bijdragen aan de organisatie

Als Anna’s motivatie ontbreekt ondanks de aanwezigheid van capaciteit en triggers, kan het betekenen dat deze rol simpelweg niet bij haar past. Wat kun je dan doen? Hier zijn een paar stappen:

Accepteer dat niet iedereen geschikt is voor elke rol: niet iedere medewerker zal in elke rol passen, en dat is oké. Focussen op de 67 procent van je medewerkers die wel merkambassadeur willen zijn, is veel effectiever, blijkt uit onderzoek.

Lees ook deze blog van Marieke: Succesvol recruitment: ‘Maak werven personeel een gedeelde missie binnen je bedrijf’

Lees verder onder de advertentie

Begrijp de overkoepelende motivatie: Probeer te achterhalen wat medewerkers wél motiveert en zoek naar gemeenschappelijke motivaties. Dit kan helpen om meer merkambassadeurs aan te trekken door in te spelen op deze drijfveren.

Bied alternatieven: voor medewerkers zoals Anna, die niet gemotiveerd zijn om merkambassadeur te worden, kun je kijken naar andere manieren waarop zij kunnen bijdragen aan de organisatie, passend bij hun motivatie en capaciteiten.

Motiveren of maatregelen nemen

Dit model helpt om te bepalen wanneer het zinvol is om te blijven motiveren en faciliteren, of dat het tijd is om de situatie te accepteren zoals die is en passende maatregelen te nemen. Het laat zien dat gedrag niet alleen afhankelijk is van motivatie, maar ook van de juiste combinatie van capaciteit en triggers.

Lees verder onder de advertentie

Door het voorbeeld van Anna in verschillende contexten binnen HR-beleid te gebruiken, wordt duidelijk hoe het Motivatie Model van BJ Fogg ingezet kan worden. Bijvoorbeeld in prestatiebeoordelingen: als een medewerker niet gemotiveerd is om hun prestaties te verbeteren ondanks duidelijke doelen en ondersteuning, kan het een teken zijn dat ze niet passen binnen de cultuur of doelstellingen van de organisatie. Het is dan belangrijk om te evalueren of verdere motivatie-inspanningen zinvol zijn, of dat het beter is om de situatie te accepteren zoals die is en afscheid van elkaar te nemen.

Het Motivatie Model helpt te bepalen wanneer het zinvol is te blijven motiveren en faciliteren, of dat het tijd is de situatie te accepteren en passende maatregelen te nemen

,,Zij moet het gewoon niet doen als zij niet gemotiveerd is,” wordt dan niet alleen een uitspraak tijdens een inspiratiesessie, maar ook een strategische overweging in het HR-beleid, waarbij de focus ligt op het aantrekken, behouden en ontwikkelen van gemotiveerde en betrokken medewerkers.

Lees verder onder de advertentie