Blog Justin Jansen

Hoogleraar Jansen: 'Je wilt groeien, maar heb je eigenlijk wel een goed verhaal te vertellen?'

De droom is er vaak: je hebt prachtige nieuwe groeipaden uitgestippeld. Als ondernemer of manager verantwoordelijk voor de groei binnen het bedrijf, popel je waarschijnlijk om ermee aan de slag te gaan. Nieuwe groeipaden brengen een hoop positieve energie binnen de organisatie. Maar ze roepen ook vragen op, of zelfs verbijstering en weerstand. Bij medewerkers, maar ook bij anderen, zoals investeerders, klanten en samenwerkingspartners.

Justin Jansen 15 februari 2022

Succes ondernemen groei strategie

Justin Jansen

Hoogleraar

Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap (Rotterdam School of Management), academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en onder meer mede-auteur van de bestseller 'Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen', ook in onze webshop te bestellen.

Met Justin Jansen als een van de docenten organiseert De Ondernemer samen met nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepeneurship Het Groeicollege. Waarin jouw groeiambities centraal staan. Hier lees je er meer over.

Vernieuwing gaat namelijk altijd samen met gedeeltelijk afscheid nemen van wat vertrouwd is en er kunnen gevestigde belangen op het spel staan. Vernieuwing betekent ook altijd een toch wat onzekere toekomst ingaan en dat kan als bedreigend worden ervaren. Het nieuwe groeipad kan consequenties hebben voor onderdelen van de organisatie die zich richten op bestaande klanten. Er zullen fouten gemaakt worden. En er kan wrijving ontstaan omdat je aan de carrières van mensen komt.

Het is dan ook belangrijk dat je medewerkers zich kunnen identificeren met de nieuwe groeirichtingen. Dat ze erachter gaan staan en gaan bouwen. Die collectieve ambitie en motivatie bereik je met het creëren en vertellen van een goed groeiverhaal. Bedenk eens hoeveel energie het geeft als je medewerkers na een speech van jou gemotiveerd aan de slag gaan? Als je samenwerkingspartners denken: die club, daar wil ik bij horen. Of je leveranciers zeggen: wauw, dit wordt gaaf!

Wil je overleven in het nieuwe normaal? Dan is een sterk groeiverhaal noodzakelijk. Maar heb je die ook?

Een groeiverhaal geeft richting en houvast. Het brengt focus en bindt medewerkers en klanten aan de toekomstrichting van de organisatie. Het zorgt voor inspiratie, enthousiasme en doelgerichtheid, en is een stimulans om samen, met alle neuzen in dezelfde richting, de gezonde groei van de organisatie waar te maken. Bedrijven met een duidelijk groeiverhaal hebben een heldere, collectieve ambitie en presteren over het algemeen beter dan organisaties die dat niet hebben. Wil je overleven in het nieuwe normaal? Dan is een sterk groeiverhaal noodzakelijk. Maar heb je die ook?

Lees ook: Hoogleraar Jansen: 'Paar uur per week in jezelf investeren, betaalt zich op langere termijn gegarandeerd uit'

Mensen werken niet alleen om de hypotheek te kunnen betalen. Ze willen bijdragen aan iets groters. Dat herken je vast wel van jezelf. Als ondernemer ben je ooit je bedrijf begonnen, uit passie waarschijnlijk. Omdat je zag dat dingen beter konden. Omdat je impact wilde hebben en het verschil wilde maken. Die drijfveren zitten vervat in het eerste element van het groeiverhaal: wie ben je als organisatie, wat is haar hogere doel, de dieperliggende reden van haar bestaan? En dan met name van de mensen die er werken en leidinggeven.

Het hogere doel gaat niet over producten, diensten of klantsegmenten. Het gaat ook niet over hoe je omzet of winst maakt. Het gaat over hoe je bijdraagt aan het welzijn en de welvaart van anderen. Het betreft de psyche van je organisatie. Het verduidelijkt waar je bedrijf voor staat en waar het naartoe wilt. Het zet aan tot actie.

Het hogere doel gaat niet over producten, diensten of klantsegmenten. Het gaat ook niet over hoe je omzet of winst maakt. Het gaat over hoe je bijdraagt aan het welzijn en de welvaart van anderen.

Het groeiverhaal moet tussen de oren van je mensen komen zitten. Er is meer voor nodig dan een poster met je visie en kernwaarden aan de muur hangen. Als ondernemer ben je hierin de spil. Juist nu in deze tijd waarbij veel medewerkers thuiswerken. En dat in de toekomst voor een deel ook zullen blijven doen. Je moet je hogere doel en je kernwaarden continu uitdragen – in de bedrijfskantine, in je advertenties, op je sociale media, bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers – zodat mensen ervan doordrongen raken. En vooral ook vertellen hoe dat hogere doel zich vertaalt in de nieuwe groeipaden – waarom is het van belang om deze richting op te gaan – en dat blijven herhalen. Laat je van dit laatste vooral niet van weerhouden. Het is en blijft echt enorm belangrijk: vertellen, vertellen, vertellen!

  • Weten hoe jij jouw ambities goed deelt binnen de organisatie en zo je bedrijf op een gezonde wijze laat groeien? Met Justin Jansen als een van de docenten organiseert De Ondernemer samen met nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepeneurship Het Groeicollege. Waarin jouw groeiambities centraal staan. Hier lees je er meer over.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws