Blog Kim Trotz

Vijf overeenkomsten tussen freelancen en het bezoek aan festivals

Lowlands staat dit weekend op de planning en op donderdag 25 augustus is het tijd voor het Freelance Zomerfestival van The Freelance Qommunity. Hier komen tientallen freelancers bij elkaar om geïnspireerd te worden door Patagonia, Makers Unite en andere ondernemers. Kim Trotz kijkt in dit blog naar de overeenkomsten tussen festivallen en freelancen. Kunnen we hier nog wat van leren?

Kim Trotz 17 augustus 2022

Lowlands 2019 publiek

Eindelijk weer Lowlands dit weekend. Een bezoek aan dit festival is vergelijkbaar met freelancen, schrijft Kim Trotz. Foto: Shutterstock

Kim Trotz

Co-founder van The Freelance Qommunity

Kim Trotz werd freelancer nadat ze voor twee jaar naar Verona verhuisde, maar miste de sociale aspecten van het gezamenlijk werken. In 2018 organiseerde ze samen met vriendin en zakenpartner Kiki Calis een netwerkevent voor de 'eenzame freelancer'. Dat groeide uit tot het plafrom The Freelance Qommunity. Hun missie? Van freelancen het leukste beroep van de wereld maken.

Work hard, play hard! Het motto van deze zomer, want we mogen weer! Eindelijk. Wakker worden op een leeg luchtbed, ontbijten met knakworsten en al je vrienden kwijtraken. Het kan op Lowlands, maar ook op ons eigen Freelance Zomerfestival. Onlogisch? De overeenkomsten tussen die twee zijn groter dan je denkt. Kijk maar.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Je hebt zin om te knallen, da’s mooi! Dan is het eerst tijd om je hoofd leeg te maken. Waar wil je naartoe, wie wil je zien onderweg en welke tools heb je daarvoor nodig? Maak een lijstje. Weet waarom je doet wat je doet, en voor wie. Spoiler: het hoofddoel van zowel freelancen als 'festivallen' is vooral plezier hebben in wat je doet. Hup, backpack aan en gaan.

2. Je weet echt nooit hoe je dag gaat lopen

Freelancen is één groot avontuur, net als een festival. Van tevoren kun je wel een heel blokkenschema aan to do’s maken, maar reken er maar op dat je te maken krijgt met een energiedipje, onverwachte spoedjes of vastlopende belletjes. Wat kun je hier tegen doen? Vooral niet te erg vasthouden aan je planning en veel bij jezelf inchecken. Als je een deadline of artiest hebt gemist: no worries. Let it go!

Lees ook: Zeven levenslessen van Kim Trotz (The Freelance Qommunity)

3. Zorg dat je kan terugvallen op je netwerk

'Festivallen' zonder vrienden en ondernemen zonder netwerk, het kan allebei (bijna) niet. Je hebt een netwerk nodig om mee te sparren over de line-up, of om nieuwe klussen uit te vissen. Een divers netwerk dat anders denkt dan jij brengt je ook weer op andere plekken. Ga daarom vaak bewuster om met mensen die je (nog) niet goed kent. Dat prikkelt je creativiteit en doorbreekt je vastgeroeste patronen. Misschien bezoek je op deze manier wel een andere artiest die je enorm verrast, of brengt het je op een (werk)plek boordevol nieuwe inspiratie.

4. In je eentje ga je sneller

Samen kom je verder, maar in je eentje ga je toch echt veel sneller. Dat netwerk heb je inderdaad nodig, daar geloof ik heilig in, maar soms moet je je vrienden en collega’s ook even achter je laten. Zelf meters maken en vooral je hoofd leeg maken. Een beetje struinen zonder doel en tijd voor jezelf vrijmaken zorgt ervoor dat je even helemaal oplaadt om daarna weer harder te (net)werken. Uit-tunen is keihard nodig.

Lees ook: Ondernemerslessen, masterclasses en netwerken: dit is het Freelance Zomerfestival

5. Het is vrijheid ten top

Of je nou freelancet of 'festivalt' (bij deze omgedoopt tot werkwoord), het is een soort achtbaan waar je in terechtkomt. Zonder lows geen highs, en andersom. Je mag volledig in alle vrijheid kiezen wat je maar wilt doen! Dat is fijn, toch? Elke dag heb jij zelf de keuze wat je wilt doen. Je leeft als het ware op je eigen eiland en jij bepaalt de koers. Oftewel: the (back)stage is yours!

Een lek luchtbed, een niet op tijd betaalde factuur, soms is het leven zuur. Maar lach erom en kijk vooral wat je wel hebt.

Over Het Freelance Zomerfestival

Op donderdag 25 augustus vindt hét netwerkevent plaats op het strand van Scheveningen. Er zijn talks van de impactmakers achter Patagonia, Makers Unite en de freelancers uit The Freelance Qommunity. Ook kun je niet-awkward speeddaten en dansen. De laatste tickets zijn hier verkrijgbaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws