Blog Nelleke Griffioen

De Ondernemer op vakantie (4): zo is het om samen te werken met je liefdespartner

Naast liefdespartners zijn Hans en Nelleke Griffioen sinds hun emigratie naar Oostenrijk ook businesspartners. ,,We zijn twee van de vele mensen met een B&B-droom die graag ‘meer tijd willen doorbrengen met hun partner’. Maar eenmaal samenwerkend vind ik het ‘met elkaar meer tijd doorbrengen’ opeens wat minder leuk...'', begint de ondernemer haar vierde zomerblog.

Nelleke Griffioen 28 juli 2023

Hans en Nel Griffioen

Nelleke met haar man Hans. Foto: Sandra Koning

Zomerblogs ‘De Ondernemer op vakantie’

Terwijl veel ondernemers deze zomer heerlijk genieten van hun vakantie of komkommertijd, is de zomer voor gastenondernemers juist de drukste tijd van het jaar. Gastenaccommodatie-eigenaar in Oostenrijk, online ondernemer en auteur Nelleke Griffioen neemt je in haar blogserie ‘De Ondernemer op vakantie’ mee in haar lessons learned uit haar B&B-wereld.

Onze samenwerking - onder tijdsdruk én in onzekere omstandigheden - verloopt al snel stroef. Hans vindt het werk minder leuk dan gedacht en ik loop alle gaten dicht. Het is op dat moment mijn specialiteit om al het werk dat anderen laten liggen, op mijn schouders te dragen.

Maar we hadden toch beiden dezelfde droom? Namelijk: een tijd in de bergen wonen en daar een hotel runnen? Het duurt een paar jaar voordat we erachter komen dat het toch iéts anders in elkaar zit.

''Voor mij betekent vrijheid: ‘mijn eigen ideeën en dromen kunnen realiseren, zonder dat ik dat in opdracht van iemand doe’''

Het topje van de ijsberg

We komen erachter dat je er met het hebben van een gezamenlijke droom nog niet bent. Het is weliswaar het motiverende doel waarvoor we gezamenlijk in beweging komen, maar dat is eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Onzichtbaarder en nog belangrijker zijn onze waarden en behoeftes.

Ik ben van oorsprong boerendochter en ben niet onbekend met het 24/7-leven wat het runnen van een gastenaccommodatie ook met zich meebrengt. Ik kan bijvoorbeeld de hele dag bezig zijn. Hans blijkt gedurende de dag meer rustmomenten nodig te hebben.

En ook al lijkt een aantal van onze waarden overeen te komen: de manier waarop we onze waarden invulling geven, blijkt te verschillen.

Lees ook: De Ondernemer op vakantie (2): waarom een sterrenstatus voor Nelleke haar hotel ongewenst is

Wat betekent vrijheid voor ons?

Neem nou onze gezamenlijke waarde ‘vrijheid’. Voor mij betekent vrijheid: ‘mijn eigen ideeën en dromen kunnen realiseren, zonder dat ik dat in opdracht van iemand doe’. Voor Hans betekent dat: ‘vanuit ‘niets moeten’ zelf kunnen bepalen wat ik wil doen’. Maar in een gastenaccommodatie zijn er nu eenmaal dingen die moeten gebeuren, elke dag weer.

Dus sindsdien zijn onze waarden en behoeftes veel bepalender geworden in het samen leven en werken met elkaar dan sec onze dromen. We runnen inmiddels geen hotel meer, maar ontvangen een beperkt aantal weken per jaar actieve gezinnen in onze appartementen.

We hebben geleerd onze businesses meer en meer aan te passen op wie wij een laagje dieper zijn. En dan stroomt de samenwerking stukken beter.

Heb jij een samenwerking waarin het schuurt met bijvoorbeeld je (business)partner? Onderzoek dan eens of er iets schuurt in jullie waarden, behoeften of verlangens. Dat kan ineens een hele hoop duidelijk maken.

PS Heb je vragen, opmerkingen en/of feedback naar aanleiding van dit blog? Leuk! Laat het me gerust weten via Nel@DroomplekAcademie.nl

Nelleke Griffioen

Gastvrouw, auteur en B&B-coach Nelleke Griffioen

In 2009 emigreert Nelleke met haar man Hans, hun peuter en baby naar Oostenrijk om het hotel ‘de Berghut’ te gaan runnen. Het hotel is al snel een doorslaand succes, maar achter de schermen is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Het koppel besluit het roer bijna 7 jaar later om te gooien en gaat mensen met een gastenaccommodatie(droom) online ondersteunen via DroomplekAcademie.nl. Het hotel wordt op dat moment Proefhotel: de plek waar mensen hun ‘Ik Vertrek’-droom kunnen uitproberen.

In 2021 gebruikt het stel de coronalockdown om de Berghut om te toveren tot appartementen waar ze maximaal 10 weken per jaar gezinnen ontvangen in de schoolvakanties. Over alle fases van hun hospitality-avontuur schreef Nelleke drie boeken: Het geheim van de Berghut, DroomplekGeluk en Dagboek van een Gastvrouw.

Lees ook: De Ondernemer op vakantie (3): er zijn grenzen in gastvrijheid

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws