Blog Nelleke Griffioen

De Ondernemer op vakantie (3): er zijn grenzen in gastvrijheid

Nelleke Griffioen lijkt het perfecte gastvrouwprofiel te hebben: behulpzaam, goed in organiseren, oog voor detail en snappen wat mensen fijn vinden. En als zij en haar man in 2009 hun droomplek in Oostenrijk weten te bemachtigen, voelt ze zich vervuld bij het idee dat ze hun droomplek kunnen gaan delen: ‘wat van mij is, is van jou’. Dit is de derde zomerblog van Nelleke.

Nelleke Griffioen 21 juli 2023

Nelleke Griffioen gastvrijheid hond

Nelleke Griffioen schrijft over gastvrij grenzen stellen en goed voor zichzelf zorgen. Foto: Hans Bruns

Zomerblogs ‘De Ondernemer op vakantie’

Terwijl veel ondernemers deze zomer heerlijk genieten van hun vakantie of komkommertijd, is de zomer voor gastenondernemers juist de drukste tijd van het jaar. Gastenaccommodatie-eigenaar in Oostenrijk, online ondernemer en auteur Nelleke Griffioen neemt je in haar blogserie ‘De Ondernemer op vakantie’ mee in haar lessons learned uit haar B&B-wereld.

Maar al na 1 week wordt mijn gastvrijheid op de proef gesteld: tijdens ons eerste wisseldag staan om 12.00 uur al gasten voor de deur. Néé! Wat moet ik doen? Mijn gedachten vliegen alle kanten op: ‘Het zijn gasten. Die gaan voor. Maar het kan nog helemaal niet. Ik had toch 15.30 uur in de mail gezet?’ Pffff….

Als verse gastvrouw laat ik deze gasten het liefste binnen, maar dit is echt een NO GO. Het hotel ligt nog ‘overhoop’ en we hebben alle tijd nodig om de elf kamers over een paar uur weer helemaal fris en fruitig klaar te hebben voor onze nieuwe gasten.

''Ondanks dat ik mijn grenzen heb bewaakt, voelt het alsof ik deze gasten heb afgewezen en dat is geen fijn gevoel. Op deze manier krijgen ze niet het welkom dat ze verdienen''

Als gasten te vroeg aankomen, zijn er eigenlijk alleen maar verliezers

Met klotsende oksels, en nog net niet de pleeborstel in mijn hand, doe ik open. Ik verwelkom ze vriendelijk, maar ik voel me overvallen. Ik vind het lastig om ze weg te sturen, maar ik doe het wel. Ook vriendelijk natuurlijk. Ik besluit deze gasten wat tips voor korte trips te geven en ze vertrekken weer.

Ondanks dat ik mijn grenzen heb bewaakt, voelt het alsof ik deze gasten heb afgewezen en dat is geen fijn gevoel. Op deze manier krijgen ze niet het welkom dat ze verdienen. En ik ben óók nog eens compleet afgeleid van mijn werk op deze hectische dag. Als gasten te vroeg aankomen, zijn er eigenlijk alleen maar verliezers.

Lees ook: De Ondernemer op vakantie (1): hoe is het om te ondernemen waar anderen op vakantie gaan?

Gezonde grenzen stellen en goed voor jezelf zorgen

Voor mij was het in de beschreven situatie duidelijk dat ik mijn gasten niet binnen kan laten. Maar het komt, zeker in mijn prille gastvrouwschap, regelmatig voor dat ik ‘nee’ voel en ‘ja’ zeg. Dat ik bijvoorbeeld toch even die vraag beantwoord, terwijl ik eigenlijk met ons gezin aan het eten ben.

Gezonde grenzen stellen en goed voor jezelf zorgen: het zijn onderwerpen die de afgelopen jaren steeds bespreekbaarder worden. Gelukkig maar. Maar in de hospitality lijkt het nog een taboe-onderwerp.

''Gastvrij grenzen stellen en goed voor zichzelf zorgen: dat is hun grootste uitdaging. Misschien herken jij dat als ondernemer ook wel. Hoe staat het met jouw grenzen?''

Vriendelijke duidelijkheid

Ik ben er in de loop van de jaren steeds beter in geworden om goed voor mijn gasten te worden én goed voor mezelf te zorgen. Dat vraagt om vriendelijke duidelijkheid. Want niemand heeft er wat aan als ik uitgeput rondloop op mijn eigen droomplek.

Gastvrij zijn is voor veel mensen in de hospitality niet het grootste probleem. Gastvrij grenzen stellen en goed voor zichzelf zorgen: dat is hun grootste uitdaging. Misschien herken jij dat als ondernemer ook wel.

Hoe staat het met jouw grenzen?

Hoe vaak voel jij ‘nee’ en zeg jij ‘ja’?

Heb je vragen, opmerkingen en/of feedback naar aanleiding van dit blog? Leuk! Laat het me gerust weten via Nel@DroomplekAcademie.nl

Nelleke Griffioen

Gastvrouw, auteur en B&B-coach Nelleke Griffioen

In 2009 emigreert Nelleke met haar man Hans, hun peuter en baby naar Oostenrijk om het hotel ‘de Berghut’ te gaan runnen. Het hotel is al snel een doorslaand succes, maar achter de schermen is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Het koppel besluit het roer bijna 7 jaar later om te gooien en gaat mensen met een gastenaccommodatie(droom) online ondersteunen via DroomplekAcademie.nl. Het hotel wordt op dat moment Proefhotel: de plek waar mensen hun ‘Ik Vertrek’-droom kunnen uitproberen.

In 2021 gebruikt het stel de coronalockdown om de Berghut om te toveren tot appartementen waar ze maximaal 10 weken per jaar gezinnen ontvangen in de schoolvakanties. Over alle fases van hun hospitality-avontuur schreef Nelleke drie boeken: Het geheim van de Berghut, DroomplekGeluk en Dagboek van een Gastvrouw.

Lees ook: De Ondernemer op vakantie (2): waarom een sterrenstatus voor Nelleke haar hotel ongewenst is

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws