Blog Nelleke Griffioen

De Ondernemer op vakantie (2): waarom een sterrenstatus voor Nelleke haar hotel ongewenst is

Als Nelleke Griffioen en haar man Hans in 2009 in de voorbereidende fase van hun Ik Vertrek-droom zitten, vraagt ze zich op een gegeven moment af hoeveel sterren hun toekomstige berghotelletje toegekend zal krijgen. Wordt het een 3-sterren hotel of misschien 4? Hoe werkt dat eigenlijk? De ondernemer vertelt het in haar tweede zomerblog.

Nelleke Griffioen 14 juli 2023

Nelleke Griffioen Oostenrijk de Berghut

Beeld: de Berghut.

Zomerblogs ‘De Ondernemer op vakantie’

Terwijl veel ondernemers deze zomer heerlijk genieten van hun vakantie of komkommertijd, is de zomer voor gastenondernemers juist de drukste tijd van het jaar. Gastenaccommodatie-eigenaar in Oostenrijk, online ondernemer en auteur Nelleke Griffioen neemt je in haar blogserie ‘De Ondernemer op vakantie’ mee in haar lessons learned uit haar B&B-wereld.

Ik speur op internet naar het sterrenkwalificatiesysteem voor hotels en neem het lijstje met criteria door. Al lezende kom ik erachter dat het bij deze sterren niet gaat om de kwaliteit, maar om de hoeveelheid faciliteiten. Good to know.

Zo lees ik dat je voor het mogen zijn van een 4-sterren hotel bijvoorbeeld een zwembad of een fitnessruimte moet hebben. Nee, dat hebben we niet. Onze gasten doen aan wandelfitness en skifitness op de berg. En in ons dorp is een geweldig buitenbad. Laat staan dat ons hotel 5-sterren toegekend krijgt, wat we helemáál niet willen zijn.

''Een televisie? In ons Berghut-concept voor ontmoeten, inspiratie en bergbeleving zijn de kamers vooral een plek om te slapen''

'We willen helemaal geen televisie op de kamers'

Maar tot mijn stomme verbazing zie ik dat we met ons moderne Berghut-concept de 3-sterren niet eens halen. Om je hotel een 3-sterrenaccommodatie te mogen noemen, moet je bijvoorbeeld een televisie op de kamer hebben.

Een televisie? In ons Berghut-concept voor ontmoeten, inspiratie en bergbeleving, zijn de kamers vooral een plek om te slapen. Overdag ben je op pad en daarna schuif je aan voor de borrel en het eten in de Stube. We willen helemaal geen televisie op de kamers.

Lees ook: De Ondernemer op vakantie (1): hoe is het om te ondernemen waar anderen op vakantie gaan?

Dan maar geen sterrenstatus

Ik besluit het sterrenprincipe overboord te gooien. We willen niet in een hokje geplaatst worden. We geloven in ons eigen unieke concept en dat is voor ons genoeg. Daar hebben wij geen sterren voor nodig, vinden we.

Dat vinden onze gasten gelukkig ook. Zij komen niet voor de sterren en niet voor een weelde aan faciliteiten in het hotel, maar voor het concept, de sfeer en de beleving die wij beloven. En dat proberen wij zo goed mogelijk waar te maken. Dan maar geen sterrenstatus.

Durf jij als ondernemer je eigenheid te omarmen en buiten de hokjes te opereren? Heb jij het vertrouwen dat je klanten je evengoed weten te vinden? Lukt het jou om echt vanuit jouw unieke visie te ondernemen?

Heb je vragen, opmerkingen of feedback naar aanleiding van dit blog? Leuk! Laat het me gerust weten via Nel@DroomplekAcademie.nl

Nelleke Griffioen

Gastvrouw, auteur en B&B-coach Nelleke Griffioen

In 2009 emigreert Nelleke met haar man Hans, hun peuter en baby naar Oostenrijk om het hotel ‘de Berghut’ te gaan runnen. Het hotel is al snel een doorslaand succes, maar achter de schermen is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Het koppel besluit het roer bijna 7 jaar later om te gooien en gaat mensen met een gastenaccommodatie(droom) online ondersteunen via DroomplekAcademie.nl. Het hotel wordt op dat moment Proefhotel: de plek waar mensen hun ‘Ik Vertrek’-droom kunnen uitproberen.

In 2021 gebruikt het stel de coronalockdown om de Berghut om te toveren tot appartementen waar ze maximaal 10 weken per jaar gezinnen ontvangen in de schoolvakanties. Over alle fases van hun hospitality-avontuur schreef Nelleke drie boeken: Het geheim van de Berghut, DroomplekGeluk en Dagboek van een Gastvrouw.

Lees ook: Wilco en Fleur runnen een B&B: ‘Het is ook gewoon onromantisch hard werken, je staat altijd aan’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws