Blog Petra Lubbers

Van tweedehands naar vintage: gebruikte spullen zijn zó 2022

Een aantal jaren terug was de verkoop van tweedehands spullen vooral een taak van Marktplaats, de kringloopwinkel en het leuke vintage winkeltje op de hoek. Gebruikte spullen van een ander kopen was weggelegd voor de minder bedeelden of slechts een leuke sport op Koninginnedag. Vandaag de dag is dat anders, schrijft online platform-specialist Petra Lubbers in haar blog. Tweedehands platformen groeien enorm en er komen steeds meer nieuwe initiatieven bij. Wat gaat deze trend ons brengen in 2022?

Petra Lubbers 7 oktober 2021

Tweedehands vintage kleding

Persoon aan het werk op textielsorteercentrum voor herdraagbaar en niet-herdraagbaar textiel. Afbeelding ter illustraite, persoon komt niet in het verhaal terug. Bron: ANP.

Vandaag zag ik weer de commercial van Vinted: een goed ontwikkeld platform dat de verkoop van tweedehands kleding in een ‘nieuw jasje’ heeft gestoken. Met succes. Gisteren was ik met mijn kinderen bij de Noppes - onze lokale kringloopwinkel - waar je echt over de hoofden van de aanwezigen kon lopen. En rijen bij de kassa. Vorige week las ik op De Ondernemer met veel interesse het artikel over Whoppah: een tweedehands platform met kwalitatieve design meubelen dat een flinke groei doormaakt. Curatie drijft hun business.

Duurzamere economie

Ja, het is een feit, consumenten hechten steeds meer waarde aan het hergebruik van producten en ze streven in toenemende mate naar een duurzamere economie. Een zeer welkome ontwikkeling als je het mij vraagt en een trend waar ook de gevestigde orde graag op inspringt.

Zo denk ik aan de Zeeman. Sinds juni kan je bij de Zeeman ook terecht voor tweedehands kleding. Ze zijn een samenwerking aangegaan met de sociale organisatie ‘Het Goed’ en naast dat je je kleding bij vijftig winkels kunt inleveren, kun je nu ook bij zes winkels terecht om gebruikte kleding te kopen. Voelt goed dat Zeeman dit doet. Het past oprecht bij hun missie om, zoals ze zelf zeggen, zuinig te zijn. En het bijzondere is dat ze vooral jongeren aanspreken met deze collectie. Want ja, tweedehands is niet alleen duurzaam, maar ook hip.

Lees ook: Zeeman verkoopt voortaan ook tweedehands kleding

Grote merken die hun aanbod met tweedehands uitbreiden, omdat de consument erom vraagt

Een andere speler die sinds twee weken is ingesprongen op de tweedehands behoefte is Zalando. Pre-owned noemen ze het. Mijn eerste reactie toen ik het las was positief; het is toch super dat een grote partij als Zalando zijn steentje bij wil dragen aan een duurzamere economie? Dat oordeel veranderde helaas snel. Aan het einde van het artikel stond geschreven dat aanbieders van gebruikte kleding bij verkoop een vergoeding krijgen in de vorm van cadeaubonnen van Zalando. Met als toelichting: om nieuwe transacties aan te wakkeren. Mij bekruipt hier dan toch een gevoel van greenwashing. Jammer.

Maar wat het motief ook is, het eind is niet in zicht. Komend jaar gaan we nog meer nieuwe tweedehands initiatieven zien ontstaan en groeien. Nieuwe platformen die een niche bedienen, grote merken die hun aanbod met tweedehands uitbreiden. Omdat de consument er om vraagt, maar ook omdat het als ondernemer een mooie manier is om maatschappelijk je steentje bij te dragen.

Petra Lubbers

Managing Director Tom Orrow

Petra Lubbers heeft bijna twintig jaar ervaring in media, advertising en e-commerce is managing director en partner bij Tom Orrow, specialist in online platformen. Sinds 2019 is Lubbers lid van de Raad van Advies van De Ondernemer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws