Blog Won Yip

Won Yip: 'Rutte moet nu zeggen: clubs, jullie mogen open van 20.00 tot 01.00 uur'

Veel te weinig toeristen, veel te veel versoepeling en coronasteun (TVL) waar een addertje onder het gras zit. Horeca-ondernemer Won Yip geeft in zijn nieuwe blog adviezen én waarschuwingen. Van Yip had demissionair premier Rutte dit keer geen excuses hoeven aan te bieden en zou hij er bij de heropening van clubs goed aan doen voorlopig verplichte openingstijden in te voeren: van 20.00 uur tot 01.00 uur. 'Worden ondernemers en bezoekers beter van'.

Won Yip 20 juli 2021

Won yip clubs vervroegen stapmoment

Foto: Unsplash.

'De weken vliegen voorbij. Toen we naar code rood gingen, dacht ik: daar gaan we weer. Code rood betekent voor ons dat de huidige verhouding in gasten 80 procent Nederlanders en 20 procent buitenlanders is. Terwijl het normaal andersom zit. Voor veel hotels is het nog slechter, die zitten op 10-15 procent bezetting door de week en 25 procent in het weekend.

Ik heb onze eigen vakantie weer uit moeten stellen door alle onzekerheden. Dat overleven we natuurlijk wel. Over het algemeen slaan wij ons er met de zaken ook goed doorheen, maar ik denk dat dit nog wel een lang verhaal gaat worden.

'We blijven gewoon open, we gaan geen dag dicht vanwege een tekort aan personeel'

Geen nieuw personeel aannemen

Er wordt in die zaken overigens wel af en toe gemopperd op me: 'jij denkt dat je het allemaal wel weet'. Ik houd echter vol dat ik nu geen nieuwe mensen ga aannemen, ook al zijn ze nodig. Het is roeien met de riemen die je hebt. We blijven gewoon open, we gaan geen dag dicht vanwege een tekort aan personeel. En als ze dan zeggen dat ik meer moet betalen, anders lopen ze weg? Dan lopen ze maar weg. Ik doe voorlopig helemaal niets. We hebben inmiddels ondervonden dat alles mogelijk is, kijk maar naar de lockdowns.

Lees ook: Ondernemers in knel door thuisquarantaines: ‘Geen personeel te vinden’

Leveranciers voeren prijzen op

Wie ook meer betaald willen krijgen zijn verschillende leveranciers. Sommigen sturen een mail waarin ze aankondigen dat de prijzen met 6 tot 8 procent zijn gestegen. Dat is geen kleine correctie. Dat kan heel veel geld kosten. Ze moeten natuurlijk ergens het bonnetje van de coronaschade inhalen. Nou ik heb nieuws: ik ook. Mijn slogan is: ik betaal voor, tijdens en na corona dezelfde prijs. Het gaat natuurlijk ook om de positie die je hebt. Ik kan zeggen: we doen al 30 jaar zaken, jij zou beter moeten weten. Ik accepteer het niet en ik doe het niet.

'Mijn slogan is: ik betaal voor, tijdens en na corona dezelfde prijs'

Schuld bij horeca?

De opmerking van Rutte dat in de horeca het naleven van de coronaregels te vaak niet goed gaat, verbaast me niet. Hij heeft daar wel een punt. Ik kan niet bij mensen in de portemonnee kijken, maar ondernemers willen geld verdienen en eindelijk kan dat weer. Dan zijn er ondernemers die dat heel netjes hebben gedaan en ondernemers die dat minder netjes hebben gedaan. Ik kan niet zien hoeveel pijn ze hebben en hoeveel ze moeten inhalen. Ga je dan volgens de letter van de wet alles controleren en handhaven? Lastig.

En daarbij, die eerste vrijdag na de versoepeling was een soort Oud & Nieuw keer factor 10. Ik ben ook op stap geweest, ik kwam thuis en dacht: ik heb corona, dat kan niet anders. Van die drie-, vierhonderd man in de zaak waar ik kwam vlogen honderd man me om de nek. Letterlijk en figuurlijk, ze lieten niet meer los. Het vrouwelijk gezelschap lebberde je af van oor tot oor. Het was huggen, zoenen, echt, Oud & Nieuw maal 10.

Lees ook: Rutte wijst naar horeca: 'Naleven coronaregels gaat te vaak niet goed'

Excuses van Rutte onnodig

Dat hebben ze in Den Haag zwaar onderschat. Maar ik vind desondanks dat Rutte daarvoor geen excuses hoefde aan te bieden, laat dat duidelijk zijn. Er zijn genoeg momenten geweest waarop ik dacht: Rutte, nú moet je excuses aanbieden, maar deze keer dacht ik: waarom zegt hij eigenlijk sorry? We moeten ook kijken naar ons eigen gedrag, onze eigen verantwoordelijkheid. Het is dit keer vooral de jeugd, zij hebben dit grotendeels veroorzaakt. En dat kun je zo ook niet kwalijk nemen, want ze werden losgelaten.

'We moeten ook kijken naar ons eigen gedrag, onze eigen verantwoordelijkheid'

Overheid, vervroeg het stapmoment

Mijn advies voor de overheid en de horeca is: als je toch bezig bent om gedrag te beïnvloeden, gooi de clubs dan straks open van 8 uur 's avonds tot 1 uur ’s nachts en daarna langzaam opvoeren naar maximaal 3 uur ’s nachts. Dan haal je het stapmoment naar voren en voorkom je dat mensen tot 4, 5 uur 's nachts uit zijn. Misschien creëer je daardoor een gedragsverandering.

Voor een ondernemer is dat ook alleen maar fijner, want als je tegenwoordig rond middernacht in een club staat, is het nog helemaal leeg. Op Ibiza moet je de wekker om half 3 's nachts zetten en dan pas naar een club gaan, want voor die tijd is er vrijwel niets te doen. Maar als ik naar Amerika ga, sta ik om half 11 in een volle club en om 3 uur is het klaar. Ik denk dat er veel te winnen is als je het stapmoment naar voren haalt. En laten we eerlijk zijn, na 2 uur 's nachts wordt het er doorgaans allemaal niet mooier op. Ondernemers en bezoekers worden er beter van.'

Lees ook: Veel bedrijven moeten tegemoetkoming vaste lasten terugbetalen

Adder onder het gras bij TVL

De rest van de zomer 2021? Sukkelen. Ik denk dat de overheid er niet aan ontkomt om de staatssteun na 1 oktober 2021 te verlengen. En er zit een adder onder het gras: in NOW 2.0 zit een regeling verstopt dat bedrijven, ook als ze onderdeel zijn van een groep, niet meer dan 1,8 miljoen euro TVL steun mogen ontvangen. Als het bedrijf onderdeel uitmaakt van een groep, zoals de Yip Group, geldt het maximale bedrag voor de hele groep samen. Dat weten de meeste ondernemers nog niet. Dat betekent dat ook grote, gezonde bedrijven die het zwaar hebben het risico lopen dat ze omvallen.

De meeste ondernemers denken dat het wel door zal lopen met die steun en dit is nu niet het geval. En door de hele groep samen te belasten creëer je een rechtsongelijkheid situatie. Sommigen hebben wel een fiscale eenheid of een juridische entiteit en anderen niet. Dat wordt ook weer een dingetje.

Aan de andere kant ben ik eerlijk: de TVL die werd opgetrokken vanaf januari (van maximaal € 90.000 naar maximaal € 550.000) is echt een opsteker geweest. De laatste maanden vind ik 'm zelfs ruimhartig. Onze cashflow is weer redelijk op peil. Als er weer een terugval komt of een lockdown zingen we het ook wel weer uit.

En mijn vakantie? Ik weet het nog niet. Normaal zouden we nu met de hele familie weg zijn. Dat doen we dus niet. Ik zei tegen mijn vrouw: we gaan naar Vlieland en dan gaan we Engels met elkaar lullen. Dan ben je ook in het buitenland.'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.