Aangeboden door Ondernemen tegen Eenzaamheid

Branded Content Branded Content

Mommy Friends en 1ouderpunt strijden tegen eenzaamheid ouders

Welke ondernemer droomt er niet van: een oplossing die samenhorigheid creëert. Karin Schoo, Lisette Vendel (Mommy Friends) en Ellen Meijer (1ouderpunt) zijn zulke ondernemers. Zij gaan de strijd aan met eenzaamheid onder (alleenstaande) ouders. Meijer: „Er is veel aandacht voor single moeders, maar single vaders kunnen zich net zo eenzaam voelen.”

Crissy Mulder 22 april 2022

Oranjefonds ondernemen eenzaamheid

Fotograaf: Ruud Voest

Schoo en Vendel kennen elkaar van hun parttime baan bij de GGZ. Vendel: „Karin en ik werden tegelijkertijd moeder. Een prachtige, maar ook zware periode, al wisten we dat toen nog niet van elkaar. Twee jaar geleden, wees Karin mij op een artikel: ‘56 procent van de moeders voelt zich weleens eenzaam.’ We spraken erover en wat bleek? Ook wij kenden dat gevoel.”

56 procent van de moeders voelt zich weleens eenzaam

Vendel leefde het ‘perfecte plaatje’, had een groot sociaal netwerk, maar ging in haar moederschap totaal aan zichzelf voorbij. „Mijn lichaam voelde niet meer vertrouwd en ik was van slag door de hormonen. Toch durfde ik er met niemand over te praten.” Ook Schoo kent dat gevoel. Zij zocht online, maar vond hier weinig support voor moeders. Dat bracht het tweetal op het idee een platform op te richten waar moeders met elkaar in contact kunnen komen. Het resultaat? Mommy Friends.

Wat gebeurt er met de single vaders?

Ook Meijer, van 1ouderpunt, kent dat gevoel van eenzaamheid in het ouderschap. „Ik ben in 2012 gescheiden en werd plotseling een alleenstaande moeder. Gelukkig had ik een goede baan en lieve vrienden en familie om me heen. Toch liep ik tegen bepaalde barrières aan. Zo had ik bijvoorbeeld telkens een tijdelijke woning. Dat woningprobleem legde ik aan de wethouder van Zwolle voor. Ik vroeg haar waarom er nog zo weinig steun was voor alleenstaande ouders. Haar antwoord? ‘Iemand moet de eerste zijn. Waarom pak jij het niet op?’ Zo gezegd, zo gedaan.”

Ellen Meijer

1ouderpunt

„Al die steun voor alleenstaande moeders is geweldig, maar waar moeten de single vaders dan naartoe?”

Via via kwam Meijer bij Stichting Single Supermom terecht. Deze organisatie biedt steun aan alleenstaande moeders en hun kinderen. Geweldig, maar Meijer zat met één vraag. „Waar moeten de single vaders dan naartoe? Ook zij lopen tegen bepaalde zaken aan.” Zo kwam Meijer op het idee om, onder de vlag van Stichting Single Supermom, een community voor alleenstaande moeders én vaders op te richten: 1ouderpunt. Hier kunnen alleenstaande ouders terecht voor advies en (h)erkenning.

Van idee naar opschaling

Inmiddels zijn zowel stichting 1ouderpunt als Mommy Friends klaar voor de volgende stap: opschaling. Schoo: „Het ondernemerschap is nieuw voor Lisette en mij. We willen optimaliseren en landelijk uitrollen, maar hebben geen idee hoe dat moet.” Ook Meijer is toe aan de volgende stap. „Er staan inmiddels vier 1ouderpunten in Amsterdam. Een mooi begin, maar wij willen meer, landelijk uitrollen, zodat vaders en moeders in heel Nederland elkaar kunnen ontmoeten.”

Karin Schoo & Lisette Vendel

Mommy Friends

„We willen optimaliseren en landelijk uitrollen, maar hebben geen idee hoe dat moet”

Onder het motto ‘samen sta je sterker’, organiseren de stichtingen binnenkort gezamenlijk een activiteit voor (alleenstaande) ouders. Hiermee hopen de oprichters van elkaars ondernemerschap te kunnen leren en gezamenlijk meer impact te kunnen maken. Daarnaast nemen de drie onderneemsters deel aan het programma ‘Ondernemen tegen Eenzaamheid’, van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Daarin werken zij, apart van elkaar, naar opschaling.”

Trek de stoute schoenen aan

Meijer is erg content met haar deelname aan het programma. „Ik krijg (eindelijk) de kans om ervaringen uit te wisselen en dat vind ik geweldig, want als ik één ding zeker weet, dan is het wel dat je samen sterker staat.” Daar kan Vendel zich in vinden. Zij deelt dan ook nog graag een tip voor startende ondernemers in het sociaal domein. „Trek de stoute schoenen aan, stap uit je comfortzone en doe het gewoon: zet die stichting op en vraag om hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Pak alle kansen die je geboden worden, want dat helpt jou in je groeiproces. Laat je niet uit het veld slaan, jouw idee heeft de juiste intentie. Tegenslagen horen erbij, blijf in je droom geloven.”

Ondernemen tegen Eenzaamheid

Mommy Friends en 1ouderpunt zijn twee van de 18 sociaal ondernemingen die deelnemen aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid: een initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Binnen dit programma ontvangen de sociaal ondernemers drie jaar lang steun rondom het thema eenzaamheid. Het draait daarbij niet alleen om een financiële impuls, maar ook om workshops en coaching, toegang tot een relevant netwerk en landelijke zichtbaarheid. Met het programma willen het KPN Mooiste Contact Fonds en Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en de sociale organisaties die zich daarvoor inzetten versterken. Lees hier meer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws