Podcast
Brexit-gesprekken weer van start; Britten maken zich nog niet druk
Wordt er nog gepraat over de Brexit? Nou en of. De onderhandelingen blijken weer voorzichtig te zijn begonnen. Hoog tijd om contact op te nemen met 'onze man in Londen', Brexit-expert Lennard van Otterloo. En dat deden we, voor onze wekelijkse online radio-uitzending op New Business Radio.
Brexit-onderhandelingen weer begonnen
Men mag een uurtje naar buiten in Londen, waar Lennard van Otterloo woont. Maar zelfs dat doet hij met mate; zijn buurt blijkt het grootste aantal besmettingen per 1000 inwoners te herbergen. Maar hij kon tijdens onze online radio-uitzending op New Business Radio (hierboven terug te luisteren) nieuws brengen over het verloop van Brexit: de onderhandelingen zijn weer voorzichtig begonnen maar voorlopig lijkt er nog steeds vooral langs elkaar heen gepraat te worden.
De EU landen willen een allesomvattende deal met heldere afspraken en één duidelijke methode om geschillen op te lossen. De Britten daarentegen willen per onderwerp een basale deal met ieder hun eigen afspraken en geschillenprocedure.
Lees ook: Hoe de coronacrisis het Brexit-proces 180 graden laat draaien
Britten nemen Brexit nog niet serieus
Wat gebeurt er dan wel in Engeland? Op 31 januari beleefde een team van De Ondernemer samen met Lennard live in Londen de politieke Brexit op Parliament Square. Elf maanden daarna, op 31 december 2020 zouden de nieuwe regels in werking treden: de economische Brexit.
Maar volgens Lennard wordt de situatie in Engeland niet bepaald serieus genomen. Er is nog steeds geen sprake van serieuze werkzaamheden om douanecapaciteit in Britse havens uit te breiden. Ja, er is een opleiding opgericht om mensen te trainen in de douaneformaliteiten die Britse bedrijven straks voor hun kiezen krijgen. Daarvoor zijn zo’n 50.000 banen beschikbaar en tot nu toe zijn nog geen duizend mensen aan de opleiding begonnen.
Lees ook: Waarom het Brexit-feestje allesbehalve een Brexit-feestje was
Een 'harde Brexit' van Johnson in december?
Stevenen we af op een harde Brexit, zonder afspraken? Daar lijkt het nog niet op. Uitstel, mede vanwege corona, is nog steeds een optie. Misschien zelfs voor een of twee jaar. Eind juni is de laatste kans om uitstel af te spreken. Groot acht Lennard de kans niet dat er een deal komt. De coronacrisis is voor de regering een uitgelezen kans om de gevolgen van een harde Brexit achter te verbergen.
Wat betekent dit voor Nederlandse ondernemers die met de gevolgen van de Brexit te maken krijgen, zoals transporteurs en verhuizers? Wéét wat er voor jou verandert en bereid je daar nu al zo goed mogelijk op voor: doe alsof het allemaal op 1 januari 2021 een feit is.