Podcast

Brexit-gesprekken weer van start; Britten maken zich nog niet druk

Wordt er nog gepraat over de Brexit? Nou en of. De onderhandelingen blijken weer voorzichtig te zijn begonnen. Hoog tijd om contact op te nemen met 'onze man in Londen', Brexit-expert Lennard van Otterloo. En dat deden we, voor onze wekelijkse online radio-uitzending op New Business Radio.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 12 mei 2020

Brexit-onderhandelingen weer begonnen

Men mag een uurtje naar buiten in Londen, waar Lennard van Otterloo woont. Maar zelfs dat doet hij met mate; zijn buurt blijkt het grootste aantal besmettingen per 1000 inwoners te herbergen. Maar hij kon tijdens onze online radio-uitzending op New Business Radio (hierboven terug te luisteren) nieuws brengen over het verloop van Brexit: de onderhandelingen zijn weer voorzichtig begonnen maar voorlopig lijkt er nog steeds vooral langs elkaar heen gepraat te worden.

De EU landen willen een allesomvattende deal met heldere afspraken en één duidelijke methode om geschillen op te lossen. De Britten daarentegen willen per onderwerp een basale deal met ieder hun eigen afspraken en geschillenprocedure.

Lees ook: Hoe de coronacrisis het Brexit-proces 180 graden laat draaien

Britten nemen Brexit nog niet serieus

Wat gebeurt er dan wel in Engeland? Op 31 januari beleefde een team van De Ondernemer samen met Lennard live in Londen de politieke Brexit op Parliament Square. Elf maanden daarna, op 31 december 2020 zouden de nieuwe regels in werking treden: de economische Brexit.

Maar volgens Lennard wordt de situatie in Engeland niet bepaald serieus genomen. Er is nog steeds geen sprake van serieuze werkzaamheden om douanecapaciteit in Britse havens uit te breiden. Ja, er is een opleiding opgericht om mensen te trainen in de douaneformaliteiten die Britse bedrijven straks voor hun kiezen krijgen. Daarvoor zijn zo’n 50.000 banen beschikbaar en tot nu toe zijn nog geen duizend mensen aan de opleiding begonnen.

Lees ook: Waarom het Brexit-feestje allesbehalve een Brexit-feestje was

Een 'harde Brexit' van Johnson in december?

Stevenen we af op een harde Brexit, zonder afspraken? Daar lijkt het nog niet op. Uitstel, mede vanwege corona, is nog steeds een optie. Misschien zelfs voor een of twee jaar. Eind juni is de laatste kans om uitstel af te spreken. Groot acht Lennard de kans niet dat er een deal komt. De coronacrisis is voor de regering een uitgelezen kans om de gevolgen van een harde Brexit achter te verbergen.

Wat betekent dit voor Nederlandse ondernemers die met de gevolgen van de Brexit te maken krijgen, zoals transporteurs en verhuizers? Wéét wat er voor jou verandert en bereid je daar nu al zo goed mogelijk op voor: doe alsof het allemaal op 1 januari 2021 een feit is.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details