Nieuws Brexit

Brexit: toch een tweede referendum?

De Britse premier May neemt de optie voor een tweede referendum mee in haar aangepaste uittredingsplan, maar stelt nadrukkelijk zelf geen voorstander van een nieuwe stembusgang te zijn. Een eventueel tweede referendum kan alleen plaatsvinden als de uittredingsovereenkomst wordt aangenomen. 'Een wanhoopspoging, om alle verschillende groepen maar iets te bieden', stelt Brexit-columnist Lennard van Otterloo.

Redactie De Ondernemer / MVO 21 mei 2019

Make Love Not Brexit

Premier May vertelde dat de nieuwste versie van haar deal "veel kernzaken oplost", maar de toekomstige relatie met de EU niet definitief vormgeeft. Het wetsvoorstel wordt later deze week openbaar gemaakt, maar May heeft al aangekondigd dat het een aantal concessies bevat, zoals de stemming over een tweede referendum en een mogelijkheid om in de Europese douane-unie te blijven. Ze stelde nog maar eens zelf geen voorstander van een nieuwe stembusgang te zijn, dat in haar woorden kan leiden tot 'de nachtmerrie van permanent gepolariseerde politiek'.

Mocht het Lagerhuis wederom de uittredingsovereenkomst wegstemmen, en blijft 'no deal' voor de parlementariërs een onaanvaardbaar vooruitzicht, dan blijven er volgens May twee opties over: het annuleren van Brexit en nieuwe verkiezingen.

Het nieuwe wetsvoorstel wordt begin juni in stemming gebracht. Politici uit May's eigen Conservatieve Partij en oppositiepartij Labour achten de kans klein dat het voorstel het dan wel haalt.

Lees ook: Brexit-column: de schone schijn van de Britse politiek

Wanhoopspoging

Volgens Brexit-columnist Lennard van Otterloo doet May 'een wanhoopspoging om alle verschillende groepen iets te bieden, en zoals we inmiddels gewend zijn van het Brexit-proces betekent het tegemoetkomen aan de ene groep het afstoten van de andere'.
,,Het parlement en kiezer mee krijgen naar een oplossing was voor iedereen een zware klus geweest maar voor iemand als May, die de leiderschapskwaliteiten mist om mensen te inspireren of overtuigen, een onmogelijke taak. Daar komt nog bovenop dat met haar eerdere gedraai en loze beloften ze het vertrouwen van bijna iedereen kwijt is. Harde Brexiters die eerder nog voor haar Brexit-plan hadden gestemd zeggen nu tegen te gaan stemmen. Mensen die eerder probeerden een tweede referendum te krijgen hebben er nu weinig vertrouwen in dat zij, of haar opvolger, deze belofte na zal komen. Ze lijkt eindelijk het einde van de rit te hebben bereikt, zonder resultaat."