Nieuws Brexit

EU geeft uitstel voor Brexit: 31 oktober

De Europese regeringsleiders hebben de Britten nog eens uitstel gegeven voor hun vertrek uit de EU. De nieuwe datum is 31 oktober geworden, 2019 welteverstaan, maar eerder mag en kan ook. Het bizarre achter dit uitstel is (ook) dat de Britten nog meedoen aan de Europese verkiezingen, eind mei.

De Ondernemer 11 april 2019

May bij aankomst EU top 10 april in Brussel

Voorafgaand aan het overleg was de sfeer een stuk milder dan bij het overleg vorige maand. Veel EU-regeringsleiders lieten blijken dat ze wel bereid zijn om uitstel te verlenen. Desondanks is niets zeker, was de consensus en dat was vooral aan de Franse president Macron te merken. Hij maakte voor het overleg heel duidelijk dat voor hem 'nog helemaal niets vast stond', tijdens het overleg lekte uit dat het vooral Macron was die niet aan een langer uitstel wilde. Hij zou zijn mede-EU-leiders hebben gezegd dat een uitstel voorbij 30 juni de 'EU in gevaar zou brengen'.

Lees ook: Brexit-column: Het einde van macht en invloed voor het Verenigd Koninkrijk

De vraag was vooral: kort uitstel of lang uitstel, en onder welke voorwaarden? Een aantal EU-leiders stelde in het geval van een langer uitstel te willen voorkomen dat de Britten zouden kunnen dwarsliggen binnen de EU, juist ook met de Europese verkiezingen in aantocht. Ook minister-president Rutte gaf dat vooraf duidelijk aan. Voor de camera's van de NOS gaf hij aan 'zeker te willen horen van May wat haar plan is, niet alleen met betrekking tot de Brexit maar ook hoe ze er voor zorgt dat het Verenigd Koninkrijk een loyale lidstaat blijft in een tijd waarin ze bezig zijn eruit te gaan, maar er nog wel inzitten'.

Lees ook: Nederlandse ondernemers hoeven zich volgens Brexit-minister weinig zorgen te maken

De Europese regeringsleiders kwamen na urenlang overleg tot een akkoord er 31 oktober van te maken, uiterlijk. En: er kan niet opnieuw onderhandeld worden over het terugtredingsakkoord. In juni is er een evaluatiemoment ingepland, maar eerst zijn er nog Europese verkiezingen. Daar doen de Britten dus zowaar aan mee. Een tevreden minister-president Rutte noemde dit alles een 'aanvaardbaar compromis'. 'Op 31 oktober is er een deal, is de Brexit geannuleerd of vertrekt het Verenigd Koninkrijk alsnog zonder deal. Maar daar kunnen we ons nu een half jaar op voorbereiden.'

En dat urenlange overleg viel nota bene samen met de 21ste verjaardag van het 'Goede Vrijdag Akkoord'. Dat is het akkoord dat destijds een einde maakte aan het gewelddadige en jarenlange conflict tussen Ierland en Noord-Ierland, en het akkoord waardoor er in de huidige Brexit-onderhandelingen zoveel aandacht wordt besteed aan diezelfde grens.