Podcast

Laatste kans Brexiteers vergroot druk op meest recente deal-voorstel

Deze week legt onze man in Londen Lennard van Otterloo in zijn blog uit waarom er ineens zo’n druk achter het meest recente deal-voorstel zit. ,,Dit is de laatste kans voor Brexiteers."

Laatste kans brexiters vergroot druk recente deal voorstel

Lennard van Otterloo 22 oktober 2019

Ineens staan de andere 27 EU-landen aan de kant van Boris Johnson. De Franse president Macron beschrijft hem als een staatsman, de Luxemburgse premier Bettel –die Johnson een paar weken geleden nog bekritiseerde toen hij niet kwam opdagen bij een persconferentie– wordt gefotografeerd met z’n arm om Johnson heen.

Tegen verwachting in heeft Johnson er toch een deal met de EU27 uit weten te slepen. Hoewel, als je wat verder kijkt is het eigenlijk ook niet zo vreemd. Hij heeft op een flink aantal punten bakzeil gehaald. Geen wonder dat de EU27 zo enthousiast waren (en nog steeds zijn) over deze deal. Voor hen is deze deal beter dan die met Theresa May.

Het is een nieuw hoofdstuk in wat eigenlijk langzamerhand een grote tragikomedie wordt. Als je deze deal in 2016 aan de kiezers had gepresenteerd als 'Brexit', dan had vrijwel niemand er voor gestemd.

Lees ook: Johnson mag stemming over nieuwe Brexit-deal niet herkansen

Wat heeft Johnson uiteindelijk onder meer opgegeven?

Zei Johnson in 2017 nog dat de EU kon fluiten (‘go whistle’) naar betaling van de openstaande rekening, er wordt nu geen woord meer over gerept. Die tientallen miljarden euro’s worden gewoon betaald. De andere 27 landen hoeven niet op te draaien voor de Britse rekening.

Was in 2018 een grens door de Ierse Zee (die het Verenigd Koninkrijk opdeelt in twee verschillende reglementaire- en douaneregimes) nog ‘iets wat geen enkele Britse premier zou kunnen accepteren’, nu zit het doodleuk in Johnsons deal. Noord-Ierland zit straks dan wel niet meer in de EU, op vrijwel alle vlakken blijft het onder EU regelgeving voor bijvoorbeeld industriële of agrarische producten en voedsel vallen en blijven de Europese douaneregels en invoertarieven van kracht.

Geen wonder dat de Noord-Ierse DUP binnen een paar dagen van bondgenoot een metamorfose naar luis in de pels van Johnson heeft ondergaan. Die dreigen nu ineens dat ze liever helemaal geen Brexit willen dan een grens door de Ierse Zee.

Lees ook: Boris Johnson dient uitstelverzoek Brexit in bij Europese Unie

Wat heeft de EU opgegeven?

Om deze concessies te winnen hebben de 27 EU-landen ook wat moeten geven. Zo zouden het in deze deal toch Brits douanepersoneel en veeartsen zijn die straks controleren wat er de grens naar Noord-Ierland overgaat (en dus eventueel de EU in). We hebben niet zulke beste ervaringen met Britse handhaving van douaneregels, getuige bijvoorbeeld de boete van 2 miljard (!) euro die het Verenigd Koninkrijk boven hoofd hing nadat bleek dat de Britse douane amper optrad tegen importfraude door Chinese bendes.

Ook komt er alsnog een mechanisme voor politieke partijen in Noord-Ierland om de nieuwe situatie te herzien. Een relatief makkelijke concessie aangezien Noord-Ierland overwegend tegen Brexit en tegen een nieuwe grens is.

Verder is het zogeheten ‘Level Playing Field’ onderdeel verhuist van het bindend deel naar het ‘nog te onderhandelen’ deel van het proces. De LPF-eisen voorkomen dat het VK straks gaat concurreren met de EU27 door bijvoorbeeld flink met staatssteun te strooien of te snoeien in het aantal vakantiedagen of milieuregels. Kennelijk hebben de EU27 genoeg vertrouwen dat ze zoveel sterker staan dan de Britten, dat ze die in de volgende fase van de onderhandelingen alsnog kunnen afdwingen.

Lees ook: Britse Lagerhuis stemt voor uitstel Brexit

De laatste kans voor de Brexiteers?

Waarom dan nu toch een deal erdoorheen drukken? Ook als deze slechter is dan die van May? Simpel, het is de laatste kans voor de Brexiteers. De laatste keer dat in opiniepeilingen Leave een significante meerderheid haalde, was in december 2016. Van de 75 opiniepeilingen in 2019 gaven 74 een meerderheid voor Remain. Ieder uitstel vergroot het risico, want nu geen Brexit betekent misschien nooit een Brexit.

Over Lennard van Otterloo

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard maakt voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een podcast en column over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Details
Hart voor Zaken

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Details
Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: ,,Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft al fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

Details