Podcast

Wordt het rustig ademhalen tijdens de Brexit-pauze of de adem inhouden?

Even rustig ademhalen. Een dag voordat het Verenigd Koninkrijk in een No Deal-situatie terecht zou komen, kreeg het opnieuw Brexit-uitstel. En kreeg het parlement te horen dat het ingetrokken paasreces alsnog doorgaat. Een welkome pauze in hectische tijden. Onze columnist /Brexit-expert Lennard van Otterloo bericht vanuit Londen (+ PODCAST).

Brexit john bercow lennard otterloo uitstel

Lennard van Otterloo | Foto: ANP 16 april 2019

Er mag dan veel kritiek zijn op het parlement omdat het geen knopen kan doorhakken, maar laten we niet vergeten in wat voor ontzettend lastig parket het zit. Eén MP geeft regelmatig op Twitter een anonimiem inkijkje in de e-mails die hij binnenkrijgt. Niet de doodsverwensingen en andere bedreigingen, alleen de wensen voor wat er nu met de Brexit moet gebeuren. De inzenders zijn niet alleen hopeloos verdeeld, ze zijn soms ook hopeloos hulpeloos omdat ze eigenlijk ook geen antwoord hebben op de vragen die er spelen. Met welke variant moet het land de EU verlaten? Ook bij de man of vrouw in de straat is er amper een meerderheid te vinden voor één oplossing. Het parlement moet het maar uitzoeken.

Dat is nog onschuldig, maar daar blijft het helaas niet bij. Neem de waarschuwing dat parlementariërs het beste in groepjes het Palace of Westminster kunnen verlaten en dat er extra politie-inzet is om agressieve demonstranten te ontlopen en veilig een taxi te bereiken. Er zijn leden die uit hun partij stappen omdat ze zich niet meer gewenst of gehoord voelen. Labour-parlementslid Rosie Cooper kreeg het helemaal voor de kiezen toen een neonazigroep een moordcomplot op haar had beraamd. Het werd verijdeld en de groep veroordeeld. Kortom: niet alleen Twitter en nieuwsredacties kunnen een adempauze gebruiken, Members of Parliament nog het meest.

Lees ook: 25 procent Nederlandse ondernemers onvoldoende voorbereid op harde Brexit

Geen rust voor statistici

Geen rust is er voor de statistici bij overheid en bedrijfsleven. De cijfers voor het eerste kwartaal komen geleidelijk binnen en schetsen een zorgelijk beeld. Minstens zo opmerkelijk: een verdeeld beeld. Investeringen van bedrijven staan al sinds de aankondiging van het referendum op een laag pitje. Naar schatting is voor 10 miljard pond aan investeringen uitgebleven.

Ondertussen geven consumenten nog wel geld uit, alleen doen ze geen grote uitgaven meer voor bijvoorbeeld auto’s en huizen. Het consumentenvertrouwen is erg laag, nog enigszins gecompenseerd door een aantrekkende loongroei. De Bank of England maakt zich zorgen omdat economische groei die grotendeels drijft op consumentenuitgaven niet lang houdbaar is.

Lees ook: Brexit-column: Het einde van macht en invloed voor het Verenigd Koninkrijk

Krimpende omzet

Een primeur was er voor de Data Science Campus van het nationale statistiekbureau. Die is een proef begonnen op basis van de btw-aangiften van bedrijven. Een mooie methode die razendsnel inzicht moet geven in hoe het bedrijfsleven het voorgaande kwartaal heeft gedraaid. Helaas is er slecht nieuws over het eerste kwartaal van dit jaar: een meerderheid van de bedrijven zag de omzet slinken.

Het bedrijfsleven heeft met het uitstel iets meer tijd gekregen voor de voorbereiding op Brexit, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Ondernemingen die met het oog op de schok van No Deal voorraden hadden aangelegd, zitten nu met de gebakken peren als de houdbaarheid van de waar beperkt is. Bovendien betekent uitstel nog geen afstel. Het betekent vooral langer onzekerheid.

Opnieuw paniek

Daar komt nog bij dat het uitstel eigenlijk iets te kort is voor opties die een doorbraak kunnen forceren, en iets te lang voor Theresa May om druk te zetten op het parlement. Zo bestaat er nog steeds een risico dat we in oktober weer No Deal-paniek krijgen. En afgaande op de geluiden uit de EU27 keldert de trek voor nóg een uitstel. Het is tijd om even adem te halen, maar lang zal het niet duren.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details