Podcast

Wordt het rustig ademhalen tijdens de Brexit-pauze of de adem inhouden?

Even rustig ademhalen. Een dag voordat het Verenigd Koninkrijk in een No Deal-situatie terecht zou komen, kreeg het opnieuw Brexit-uitstel. En kreeg het parlement te horen dat het ingetrokken paasreces alsnog doorgaat. Een welkome pauze in hectische tijden. Onze columnist /Brexit-expert Lennard van Otterloo bericht vanuit Londen (+ PODCAST).

Brexit john bercow lennard otterloo uitstel

Lennard van Otterloo | Foto: ANP 16 april 2019

Er mag dan veel kritiek zijn op het parlement omdat het geen knopen kan doorhakken, maar laten we niet vergeten in wat voor ontzettend lastig parket het zit. Eén MP geeft regelmatig op Twitter een anonimiem inkijkje in de e-mails die hij binnenkrijgt. Niet de doodsverwensingen en andere bedreigingen, alleen de wensen voor wat er nu met de Brexit moet gebeuren. De inzenders zijn niet alleen hopeloos verdeeld, ze zijn soms ook hopeloos hulpeloos omdat ze eigenlijk ook geen antwoord hebben op de vragen die er spelen. Met welke variant moet het land de EU verlaten? Ook bij de man of vrouw in de straat is er amper een meerderheid te vinden voor één oplossing. Het parlement moet het maar uitzoeken.

Dat is nog onschuldig, maar daar blijft het helaas niet bij. Neem de waarschuwing dat parlementariërs het beste in groepjes het Palace of Westminster kunnen verlaten en dat er extra politie-inzet is om agressieve demonstranten te ontlopen en veilig een taxi te bereiken. Er zijn leden die uit hun partij stappen omdat ze zich niet meer gewenst of gehoord voelen. Labour-parlementslid Rosie Cooper kreeg het helemaal voor de kiezen toen een neonazigroep een moordcomplot op haar had beraamd. Het werd verijdeld en de groep veroordeeld. Kortom: niet alleen Twitter en nieuwsredacties kunnen een adempauze gebruiken, Members of Parliament nog het meest.

Lees ook: 25 procent Nederlandse ondernemers onvoldoende voorbereid op harde Brexit

Geen rust voor statistici

Geen rust is er voor de statistici bij overheid en bedrijfsleven. De cijfers voor het eerste kwartaal komen geleidelijk binnen en schetsen een zorgelijk beeld. Minstens zo opmerkelijk: een verdeeld beeld. Investeringen van bedrijven staan al sinds de aankondiging van het referendum op een laag pitje. Naar schatting is voor 10 miljard pond aan investeringen uitgebleven.

Ondertussen geven consumenten nog wel geld uit, alleen doen ze geen grote uitgaven meer voor bijvoorbeeld auto’s en huizen. Het consumentenvertrouwen is erg laag, nog enigszins gecompenseerd door een aantrekkende loongroei. De Bank of England maakt zich zorgen omdat economische groei die grotendeels drijft op consumentenuitgaven niet lang houdbaar is.

Lees ook: Brexit-column: Het einde van macht en invloed voor het Verenigd Koninkrijk

Krimpende omzet

Een primeur was er voor de Data Science Campus van het nationale statistiekbureau. Die is een proef begonnen op basis van de btw-aangiften van bedrijven. Een mooie methode die razendsnel inzicht moet geven in hoe het bedrijfsleven het voorgaande kwartaal heeft gedraaid. Helaas is er slecht nieuws over het eerste kwartaal van dit jaar: een meerderheid van de bedrijven zag de omzet slinken.

Het bedrijfsleven heeft met het uitstel iets meer tijd gekregen voor de voorbereiding op Brexit, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Ondernemingen die met het oog op de schok van No Deal voorraden hadden aangelegd, zitten nu met de gebakken peren als de houdbaarheid van de waar beperkt is. Bovendien betekent uitstel nog geen afstel. Het betekent vooral langer onzekerheid.

Opnieuw paniek

Daar komt nog bij dat het uitstel eigenlijk iets te kort is voor opties die een doorbraak kunnen forceren, en iets te lang voor Theresa May om druk te zetten op het parlement. Zo bestaat er nog steeds een risico dat we in oktober weer No Deal-paniek krijgen. En afgaande op de geluiden uit de EU27 keldert de trek voor nóg een uitstel. Het is tijd om even adem te halen, maar lang zal het niet duren.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details