Podcast

Brexit-column: Orkaan Trump raast over het eiland en zet Britten klem

Theresa May zit al in de vertrekhal en orkaan Trump komt nog even binnenvliegen. In zekere zin had het staatsbezoek niet slechter getimed kunnen zijn, er valt op dit moment weinig af te spreken met de Britse regering - of wat daar van over is. Het bezoek van Trump aan het Verenigd Koninkrijk laat goed zien hoe de Britten sinds Brexit klem zitten tussen grote wereldmachten, stelt Lennard van Otterloo in zijn Brexit-column en wekelijkse podcast.

Donald trump theresa may brexit staatsbezoek london

Lennard van Otterloo | Foto: ANP 5 juni 2019

Dat maakt Trump waarschijnlijk niet zoveel uit, de Britten weten hoe ze hoog bezoek moeten ontvangen, met paarden en kanonschoten, en voor Trump levert het mooie beelden voor thuis op. Thuis, waar hij wel wat afleiding kan gebruiken.

Voor de Britse regering is het een aardige afleiding van andere Brexit-gerelateerde ontwikkelingen. Zoals de verhuizing van de bankentoezichthouder, de European Banking Authority, die vrijdag stilletjes de deur achter zich dichttrok in het Londense Canary Wharf en gisteren de deuren opende in La Défense, het zakenkwartier van Parijs. Wéér een klein tikje voor de Londense financiële sector nu de gezondheid van de Europese banken meer vanuit Londen wordt gemonitord. Of bijvoorbeeld de inkoopmanagers-index PMI die voor het eerst sinds het referendum nu een krimp voorziet; slecht nieuws voor de maakindustrie.

Lees ook: Brexit: hoe de BBC van haar voetstuk is gevallen

Olifant in de porseleinkast

Waar de Britten niet zo op zaten te wachten is Trumps bemoeienis met binnenlandse politiek – een doodzonde in de internationale betrekkingen – roepend dat Nigel Farage de Brexitonderhandelingen moet leiden en openlijk Boris Johnson steunt als opvolger voor Theresa May. Ongehoord, maar misschien ook wel contraproductief aangezien Trump niet populair is onder de Britten en het Johnson misschien eerder hindert.

De Britten geloven dat ze op historische gronden een ‘special relationship’ met de VS hebben, maar het is de vraag of de Amerikanen daar net zo van overtuigd zijn. Trump ziet een land dat verzwakt is en een aardige prooi is voor een handelsovereenkomst waar vooral de Amerikanen van profiteren. Zijn ambassadeur in Londen veroorzaakte al opschudding door op te merken dat het door de Britten gekoesterde gezondheidszorgstelsel ook onderdeel moet zijn van die onderhandelingen.

Lees ook: Brexit-column: de schone schijn van de Britse politiek

Klem tussen China en de VS

Hoewel er op dit moment weinig van de Britse regering over is voor Trump om zaken mee te doen, er is één groot item wat vandaag zeker op de agenda staat; die van telecomleverancier Huawei. De Amerikanen maken zich daar al tien jaar zorgen over, vooral vanwege mogelijke spionage. Sinds Trump is daar ook een handelscomponent aan toegevoegd.

De Britten zitten nu een beetje klem. Enerzijds kunnen ze hun oude bondgenoot niet zomaar voor het hoofd stoten door hun waarschuwingen te negeren. De Amerikanen hebben al gedreigd geen geheime informatie meer met de Britten te zullen delen als de Britten toestaan dat Huawei de cruciale infrastructuur beheert. En daar ziet het er voorlopig wel naar uit. Anderzijds zullen de Britten het na Brexit al moeilijk genoeg hebben om internationale handel te drijven, als ze dan ook nog de snelstgroeiende economische macht China voor het hoofd stoten komen ze economisch nog meer in de problemen. Het VK heeft als klein landje niet zoveel meer te willen; vergeleken met de economische reuzen zullen ze na het verlaten van de EU moeten proberen zowel de Amerikanen als Chinezen te vriend houden.

Klem tussen de EU en de VS

China en de VS zijn niet de enige economische grootmachten waar ze tussen moeten kiezen, de derde grootmacht is de EU. Op veel vlakken, zoals klimaatbeleid, de nucleaire deal met Iran of de vredespolitiek in het Midden Oosten, zit het Verenigd Koninkrijk veel meer op één lijn met de rest van Europa dan met de VS.

Net zoals de Brexit zelf moeten de Britten nu lastige keuzes maken tussen opties die ze niet zien zitten. Een op drift geraakt eilandje in een orkaan, als speelbal van de grote golven.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details
Aandachtstrekkers

Nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan

Nieuwsbrieven saai, vervelend en onaantrekkelijk? Onzin. Een digitale nieuwsupdate hoeft alles behalve een spam-waardig moetje te zijn waar je als ondernemer niet onderuit komt. Au contraire: jouw nieuwsbrief kan net zo'n must see-item zijn als een trailer voor de nieuwste Netflix-hit. Hoe? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels scheppen licht in de duisternis.

Details