Blog Brexit

Brexit-expert: 'Irishman Biden wil dat Johnson een deal sluit met de EU'

Wie het bewijs zoekt dat die zogenaamde nieuwe onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk na de Brexit tegenvalt, hoeft niet verder te kijken dan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Onze man in Londen Lennard van Otterloo schrijft erover in zijn nieuwe blog.

Lennard van Otterloo 13 november 2020

Boris Johnson belt Flickr CC Number10

Zou Boris Johnson ook al hebben gebeld met Joe Biden? Foto: Flickr/CC

Het verlies van Trump zal als een mokerslag zijn binnengekomen bij de Britse regering. Het verbaast me eerlijk gezegd een beetje dat ze helemaal niet voorbereid leken op een winst van Biden. Zelfs het felicitatiebericht sprak al over een winst van Trump, als was dat slordig uitgewist en vervangen met "Joe Biden".

Lees ook: Lennard van Otterloo: 'Brexit, Trump, Biden en corona, gaat Boris Johnson het redden?'

Er klonken geluiden dat de Britse regering de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wilde afwachten om te bepalen hoe graag ze eigenlijk een deal met de EU willen. Dat is natuurlijk redelijk in strijd met het idee dat de Britten na Brexit meer nationale soevereiniteit zouden hebben. Het is ook een beetje vreemd dat die hele ‘Global Britain Strategy’ afhankelijk is van de politiek in één ander land.

De verbanden tussen Brexit en Trump

Er zijn veel verbanden tussen Brexit en Trump. Campagneorganisaties achter Trumps overwinning in 2016 hebben het Brexit-referendum zes maanden eerder gebruikt als proeftuin. Nigel Farage, de oervader van Brexit, was bij Trumps inauguratie, spreker op zijn ‘rallies’ en was vorige week ook in de Verenigde Staten voor de verkiezingen. Donald Trump noemde Boris Johnson ‘Britain’s Trump’.

In dat licht zagen sommigen een handelsovereenkomst met het land van Trump als een aantrekkelijk alternatief voor een deal met de EU.

"Teams achter Trumps overwinning in 2016 hebben het Brexit-referendum gebruikt als proeftuin"

Lennard van Otterloo, Brexit-expert/ondernemer

Als je het mij vraagt is dat flauwekul. Alleen al door de afstand tussen de twee landen, en dat een eventuele handelsdeal flinterdun zou zijn, zou zo’n relatie nooit een volwaardig alternatief zijn geweest. Bovendien, het is niet de president die onderhandelt, maar het congres dat goedkeurt. En daar gaat het mis.

Meer kans op een deal dankzij Joe Biden

Helaas voor de Britten, die zichzelf graag vertellen een ‘special relationship’ te hebben met de VS, hebben veel Amerikanen eerder een special relationship met Ierland. Een deal met de VS zou alleen kunnen als de situatie in Ierland niet verslechtert als gevolg van Brexit. En laat Joe Biden zichzelf nou ‘Irish’ noemen. Kortom, Biden dringt erop aan dat Johnson een deal sluit met de EU.

Of toch No Deal?

Waarom zo hameren op een deal met de VS die volgens de Britse regering zelf nauwelijks meetbare voordelen biedt? Simpel, voor de beeldvorming van de VS die het VK “komt redden uit handen van de EU”.

Lees ook: Onze Man in Londen: 'Kans op Brexit-deal groter na winst Biden'

Juist die beeldvorming zou nog roet in het eten kunnen gooien. Een deal met de EU zit vol met concrete afspraken en voornamelijk concessies die het VK heeft moeten doen tijdens de onderhandelingen. Het is kinderspel om kritiek te hebben op een eenmaal gesloten deal.

Bij een No Deal komt er veel meer chaos, maar is er voor de beeldvorming een kans om de EU de schuld te geven. Ze waren hier sowieso altijd goed in Brussel overal de schuld van geven en dat zal na Brexit zo blijven.

'Ik blijf het zeggen, januari 2021 wordt niet fraai

Over chaos gesproken, ik blijf het zeggen: januari 2021 wordt niet fraai. Ook niet met een deal. Vorige week kwam een vernietigend rapport uit van het de NAO, het Britse equivalent van de Algemene Rekenkamer, over de gebrekkige Brexit-voorbereiding. Onder andere de belastingdienst, nationale IT-systemen en de grens voor fysieke goederen zijn niet op tijd klaar.

"Bij een No Deal komt er veel meer chaos, maar is er qua beeldvorming een kans om de EU de schuld te geven"

Lennard van Otterloo, Brexit-expert/ondernemer

En laten we vooral niet vergeten dat het meeste handelsverkeer in Europa niet uit fysieke goederen bestaat, maar uit diensten. Terwijl iedereen naar de vrachtwagens kijkt, vallen de gaten in onderhoudscontracten, beroepskwalificaties, grensoverschrijdende datasets of productcertificering. Het is nu duidelijk dat de VS niet komt helpen en de EU-lidstaten evenmin. De Britten moeten hun problemen nu toch écht zelf oplossen.

Lennard van Otterloo

Brexit-expert/ondernemer

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startupsector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een column over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.