Nieuws Corona

Retail heeft bescherming klaarliggen om oplopende coronabesmettingen op te vangen

Winkeliers hebben alles klaarliggen om bij verder oplopende coronabesmettingen hun klanten veilig te kunnen laten winkelen. Weer een lockdown willen ze echt voorkomen. 'Kuch- en spatschermen liggen klaar en ook de stickers voor het uitzetten van eventuele looproutes.'

Eduard Voorn 27 juni 2022

Retail neemt coronamaatregelen

Winkeliers hebben spatschermen klaarliggen en mondkapjes personeel om klanten veilig te laten winkelen bij mogelijke coronamaatregelen. Foto: Shutterstock.

‘Hoe meer we nu al met elkaar de besmettingen onder controle houden, des te minder de kans op een verder oplopend reproductiegetal en mogelijk nieuwe beperkingen in het najaar.’ Het is een duidelijke boodschap die MKB-Nederland en VNO-NCW gezamenlijk uitdragen in de dringende corona-brief naar hun achterban. Daarin gaan zij in op wat bedrijven zelf kunnen doen om het virus eronder te houden en wat zij vragen en verwachten van de overheid. Want: het aantal coronabesmettingen stijgt flink.

Hier lees je de corona-brief van MKB-Nederland en VNO-NCW.

Boekverkoper Fabian Paagman laat zich niet gek maken. In zijn flagshipstore in The Mall of the Netherlands zul je op dit moment geen spat- en kuchschermen aantreffen, en het personeel loopt niet rond met mondkapjes. Paagman, die een boekenketen bestiert met vestigingen in Den Haag, Delft en Leidschendam, gaat pas acteren als het hem wordt verplicht. ,,Natuurlijk merk ik dat het virus oplaait, maar ik ga pas schermen, looprichtingen, mondkapjes en aanpassen openingstijden invoeren als het door de overheid verplicht gesteld gaat worden. Als we nu iets gaan doen, werkt dat alleen maar verwarrend”, vertelt Fabian Paagman kort, want hij heeft een veel groter probleem. ,,Ik heb op dit moment 23 vacatures en het ziekteverzuim loopt op.”

Paagman is wel benieuwd wat het beleid gaat worden. ,,Er wordt gewerkt aan een sectorplan zoals minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid dat wil. Hopelijk laten we ons niet voor een derde keer in de luren leggen door het virus.”

'Natuurlijk merk ik dat het virus oplaait, maar ik ga pas schermen, looprichtingen, mondkapjes en aanpassen openingstijden invoeren als het door de overheid verplicht gesteld gaat worden', vertelt ondernemer Fabian Paagman, van de gelijknamige boekenketen.

Retailers zien wel wat er gaat komen

In Rotterdam werkt Paul Sharo, eigenaar van Man Met Bril Koffie, hard om de financiële schade uit de achterliggende corona-jaren in te halen. Net als Fabian Paagman heeft hij de brief niet gelezen die begin deze week door MKB-Nederland en VNO-NCW naar de achterban is gestuurd. ,,Ik ben er niet zoveel mee bezig”, zegt hij eerlijk, om wel te zeggen dat hij zich zorgen om de komende winter maakt. ,,Ik voer op de werkvloer hier geen gesprekken over. We werken hier altijd uiterst hygiënisch en zorgen goed voor elkaar. Het betekent dat we daardoor ook goed voor onze klanten en afnemers zorgen. Als je je niet goed voelt, blijf je thuis.”

Anke Griffioen van Caland/Schoen aan de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg heeft alles in het magazijn klaarliggen. ,,Ik leef met de dag. Als er beperkende maatregelen worden opgelegd dan voer ik die uit. Ik bereid me niet voor. Door de maatregelen uit het verleden weet ik namelijk precies wat ik moet om onze klanten veilig te kunnen laten winkelen.”

Ed Bindels, eigenaar van de Amac-winkels en Liemès Food District: ,,We zien wel wat er komt - er valt bijna niet op te anticiperen. We hebben genoeg kunnen oefenen de afgelopen jaren.”

Bewustzijn rond corona weer opporren

Paul te Groothuis van INretail snapt de reacties van ondernemers. Deze week meldt hij in de nieuwsbrief dat het virus weer aan het oplaaien is. ,,Het is weer het bewustzijn rond dit onderwerp activeren. We willen vooral geen paniek uitstralen. Het gaat om de adviezen van de Rijksoverheid onder de aandacht brengen. Het betreft dan de basisregels als thuiswerken bij klachten, goed ventileren, handen wassen en in je ellebogen niezen.”

Lees ook: Van Dissel (RIVM): 'Maatregelen als mondkapjes, thuiswerken en coronapas zijn nu niet nodig'

Hans van Tellingen: 'Maatregelen juist van tafel'

Retailspecialist/winkelcentrumonderzoeker Hans van Tellingen roept MKB-Nederland en VNO-NCW op het kabinet juist te melden dat 'vrijwel alle aanstondse coronamaatregelen van tafel moeten'. ,,Nieuwe lockdownmaatregelen moeten we niet meer willen accepteren, inclusief het coronatoegangsbewijs." Van Tellingen vindt de enige maatregelen die wél een zeker effect hebben vrij simpel: ,,Thuis blijven bij klachten, ventileren en het verhogen van de ziekenhuiscapaciteit, zeker ook qua verpleegkundigen. Dát zijn de maatregelen die prima zijn en ook weinig ingrijpend voor bedrijven en burgers."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws