Nieuws Coronavirus

Banken: sinds begin corona 5,4 miljard euro aan kredieten en uitstellen van betaling

105.000 ondernemers hebben volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gebruik gemaakt van de regelingen die wegens corona werden versoepeld. Ook ruim 17.000 consumenten deden daar met succes een beroep op. In totaal is voor 5,4 miljard euro aan aanvragen gehonoreerd.

Redactie De Ondernemer | Foto: Tycho van Dijk 16 april 2020

Corona banken maatregel bmkb buijink nvb ANP 328668209 1

Chris Buijink, Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Foto: Martijn Beekman/ANP.

Dat gaat in bijna alle gevallen om een half jaar uitstel in het terugbetalen van leningen door bedrijven met een krediet tot 2,5 miljoen euro (mkb). Bijna 1000 ondernemers benutten de borgstelling door de overheid in de BMBK-regeling, waardoor een (hoger) krediet mogelijk werd. 10 procent van de aanvragen werd afgewezen.

Na de crisis aflossen

NVB-voorzitter Chris Buijink ging ook in op de schuldpositie als gevolg van de nieuwe leningen. ,,Niet alle ondernemers kunnen meer schuld dragen. Wij willen de ondernemers behoeden voor een schuld die ze niet kunnen terugbetalen. Ondernemers moeten daarom financiële informatie aanleveren over hoe het bedrijf ervoor staat en hoe omzet en kasstroom zich ontwikkelen. De gemiddelde doorlooptijd is dan tien tot veertien dagen, grotendeels voor het verkrijgen van de benodigde informatie van de klant. Banken moeten per aanvraag een individuele kredietbeoordeling maken om vast te stellen of de extra lening verantwoord is. Bedrijven moeten in de kern gezond zijn en in staat worden geacht een nieuwe lening na de crisis af te kunnen lossen."

Lees ook: MKB-Nederland en VNO-NCW willen totale staatsgarantie voor kredieten mkb

De coronamonitor op de website van BVN dd. 16 april (wordt geregeld bijgewerkt):

Knipsel

Malafide kredietverstrekkers

Bestuursvoorzitter Laura van Geest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde bij de presentatie van het jaarverslag voor malafide kredietverstrekkers, schrijft AD. ,,Louche partijen melden zich vaker in slechte tijden.’’ De AFM houdt nu onder andere bij of dubieuze kredietaanbieders meer gaan adverteren. Zo nodig zal direct worden opgetreden.

,,Je ziet dat banken onderdeel van de oplossing willen zijn’’, zegt Van Geest. Voorkomen moet worden dat de oplossing van nu een probleem in de toekomst wordt. ,,Het mag geen nieuw verdienmodel voor de bank worden. Een klant moet bijvoorbeeld geen persoonlijke lening met hoge rente afsluiten om straks rente en aflossing te betalen. Ze moeten ook geen leningen verstrekken aan partijen die niet kredietwaardig zijn.’’

"Het mag geen nieuw verdienmodel voor de bank worden"

Laura van Geest, bestuursvoorzitter AFM

Lees ook: Ondernemen in coronatijd (1) - 'Compensatie van omzetverlies zou veel eenvoudiger en sneller werken'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.