Nieuws Coronavirus
Buurtwinkels zijn blij: al meer dan een week elke dag een kerstomzet
Door de coronacrisis is veel handel stilgevallen. Maar in Den Haag hebben de kleine speciaalzaken om de hoek het juist drukker dan ooit. ,,De omzet is hoger dan met kerstmis. En dat nu al dagen achter elkaar.”

Joel Wiersma van het Escamps Kaashuisje. Foto: Peter Franken
Zeshonderd eieren verkopen ze normaal gesproken per week, Alice en Joël Wiersma in hun Escamps Kaashuisje aan het Monnickendamplein. ,,Vorige week waren het er zesduizend”, vertelt Joël achterin zijn delicatessenzaak in winkelcentrum Leyenburg.
De reden: mensen grepen twee deuren verderop mis bij Albert Heijn. Hamsteraars sloegen ook hier toe. Daar plukten ook andere winkeliers rond de Zaanse grootgrutter de vruchten van: groentewinkel Eddy en Marry Polak stond ineens vol met nieuwe klanten, ,,jonge mensen die gewend zijn alles bij de super te halen, konden daar geen aardappelen meer krijgen”, zegt Marry in het AD.
Ook in haar winkel is het veel drukker dan anders, al mist ze wel vaste klanten. ,,We verkopen nu minder kant-en-klare maaltijden die we zelf maken. Die worden meestal door ouderen gekocht. En die blijven nu thuis.”
Onzekerheid over corona
In het Kaashuisje lokten de eieren de klanten de winkel in (Joël Wiersma mocht in het lege eierenrek van AH papieren ophangen: ‘volop eieren bij de kaasboer naast de kapper’), maar ze gingen met veel meer naar buiten. ,,Mensen willen toch thuis lekker eten, nu de restaurants dicht zijn.” Daardoor draaide het Escamps Kaashuisje al meerdere dagen meer omzet dan vlak voor kerst. En dat vertellen meer kleine middenstanders aan dit plein. Maar de onzekerheid over corona maakt wel dat het nu heel anders voelt.
''Van onze kaasleverancier krijgen we vanwege de corona een cadeau: twee maanden een gratis webwinkel''
Al is het maar omdat de Wiersma’s ook personeel hebben. ,,Omdat we te weinig ruimte achter de balie hebben, zit onze oproepkracht die een dag in de week werkt, voorlopig thuis. Ik betaal haar salaris gewoon door, die uren haalt ze in als dit achter de rug is.”
Zelf krijgt Joël het de komende weken nog drukker. ,,Van onze kaasleverancier krijgen we vanwege de corona een cadeau: twee maanden een gratis webwinkel. Die gaat over een paar dagen online.” De bestellingen brengt hij dan zelf rond. ,,Dat kan mooi ’s avonds.”
Goede zaken
Ook winkeliers in de Bankastraat in de sjiekere Archipelbuurt doen ook goede zaken in coronatijd. ,,We merken het dat mensen meer thuis zijn en ze niet naar restaurants kunnen”, zegt Floris de Leeuwe van groenten- en delicatessenwinkel Exotenhof. ,,Klanten komen vroeg op de dag omdat ze denken dat het dan nog rustig is, maar omdat iedereen zo denkt is het juist dan druk.”
Lees ook: Hans van Tellingen: 'Het recessiespook kan zomaar worden weggevaagd'
Citrusvruchten doen het goed net als vers fruit, eieren, aardappels, rijst, bonen en – sinds een paar dagen ook – frambozen. ,,Mijn baas is om kwart voor drie in de ochtend opgestaan om in te kopen”, zegt Floris de Leeuwe. ,,Eenmaal per week doen we dat op de groothandelsmarkt in Brussel. We dachten dat die gesloten zou zijn of dat we niet konden doorrijden bij de grens, maar hij heeft vandaag gewoon kunnen inslaan. Het klinkt misschien raar om helemaal naar Brussel te gaan, maar daar hebben ze producten en vergeten groenten die je in Nederland niet hebt.” De Leeuwe wijst naar zijn kervelwortel en topinam bour, ofwel aardpeer. ,,En we hebben gouden kiwi’s”, zegt hij trots. ,,Maar daar zit dan wel een prijskaartje aan, die kan je amper krijgen nu.”
''Ik heb nog nooit zo veel postzegels verkocht als de afgelopen twee weken. Mensen schrijven weer brieven''
Wijnen vinden gretig aftrek
Bij delicatessenzaak Gransjean zijn het de pasta’s, noten, verse maaltijden en vooral wijnen die gretig aftrek vinden. Maar de opvallendste gekte doet zich voor bij de tegenover gelegen vestiging van Primera en haar servicepunt van Post.nl. Daar zijn de postzegels uitverkocht. ,,Of je moet frankeerzegels voor het buitenland kopen”, zegt filiaalhouder Petro de Jong. ,,Ik heb nog nooit zo veel postzegels verkocht als de afgelopen twee weken. Mensen schrijven weer brieven.” Ook merkt De Jong dat veel van zijn klanten thuiswerken. ,,De pakken printpapier vliegen de deur uit. Ook andere kantoorartikelen zijn populair en niet te vergeten sigaretten. Iedereen is bang dat ook deze winkel vroeg of laat dicht moet, dus er wordt druk gehamsterd met tabak.”