De coronacrisis liet afgelopen maanden diepe sporen na. Door de ‘intelligente lockdown’ die in maart werd afgekondigd ging een flink deel van de economie op slot. Horecazaken en kappers zaten bijvoorbeeld verplicht dicht. Die maatregel had grote gevolgen voor de consumptie, die met ruim 10 procent afnam. De helft van de krimp werd veroorzaakt doordat Nederlanders minder geld uitgaven, aldus het CBS. Ook investeringen en de handel met het buitenland nam flink af.
Beter dan België en Duitsland
Desondanks deed Nederland het in het tweede kwartaal beter dan buurlanden Duitsland en België, waar het krimpcijfer meer dan tien procent bedroeg. In het Verenigd Koninkrijk kromp de economie zelfs met 20 procent.
De Nederlandse neergang is vergelijkbaar met die in Zweden, dat een krimpcijfer van 8,6 procent noteerde. ,,Zweden is net zo hard getroffen als wij”, constateert CBS-hoofdeconoom Peter-Hein van Mulligen. Zweden koos voor een licht coronaregime: kappers en restaurants mochten daar bijvoorbeeld gewoon openblijven.
Lees ook: Ondernemen na corona: zo gaan klanten in vrijetijdssector meer uitgeven
Volgens Van Mulligen is er geen simpele verklaring voor het feit dat Nederland het beter doet dan veel andere Europese landen. Volgens hem speelt de samenstelling van de economie een rol. ,,Spanje heeft een grote toeristische sector. In Duitsland met zijn grote industriesector, lagen veel fabrieken stil. Maar waarom het Verenigd Koninkrijk het zo dramatisch slechter doet vind ik lastig te zeggen.”
Export herstelde in juni
Tegelijk toont het eerste herstel zich ook al aan. In juni kromp de export weliswaar, maar 2,9 procent afnamen ten op zichte van dezelfde maand in 2019 is al vele malen beter dan de meer dan 10 procent afname van april en mei ten op zichte van dezelfde periode vorig jaar.
Lees ook: Steeds meer banen op de tocht in winkels de Bijenkorf, Mediamarkt en H&M
Met name de uitvoer van transportmiddelen, metaalproducten en aardolieproducten daalde. De import nam met 4 procent af ten opzichte van juni vorig jaar. Ook die daling was minder groot dan de maanden ervoor. Bij de invoer viel vooral een daling van de transportmiddelen op.
De zogeheten exportradar van CBS geeft verder aan dat de omstandigheden deze maand minder ongunstig zijn dan in juni. De kleinere krimp van de Duitse industriële productie speelt daarbij een rol. Ook waren het vertrouwen van Europese en Duitse ondernemers minder negatief.