Nieuws Coronavirus

Code Rood voor reisondernemers: met petitie te voet naar politiek Den Haag

Drie reisondernemers zijn woensdagochtend vanuit Tilburg naar Den Haag vertrokken om daar een petitie aan te bieden en aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van de reisbranche. De tocht naar het Binnenhof wordt ondanks de tropische hitte te voet afgelegd. ,,Wij hebben nu eenmaal geen tractoren."

Erik van Hest 25 juni 2020

Reisondernemers coronacrisis toerisme protest

Terry van den Berg, Jeroen 't Hart en Bram Beurskens (vlnr.) begonnen woensdagochtend aan hun wandeling naar Den Haag waar ze een petitie aan de minister willen aanbieden. Ze hopen dat daarmee meer steun komt voor kleine ondernemers in de reisbranche. Foto: BD/Jan van Eijndhoven.

Daar gaan ze dan. Uitgezwaaid door familie en vrienden beginnen Terry van den Berg uit Tilburg, Bram Beurskens uit Venlo en Jeroen 't Hart uit Utrecht rond 10.30 uur vol goede moed aan hun wandeling naar Den Haag. Loopschoenen aan, rugzakje met voldoende water en alle drie een t-shirt met de waarschuwing ‘Het is code rood voor de reisondernemer!’

Want de situatie is nijpend, zo vertellen de drie franchiseondernemers met kleinere reisbureaus. ,,Wij zijn door de coronacrisis al onze omzet verloren”, zegt Van den Berg in het Brabants Dagblad ,,Niet vanaf maart, toen de crisis begon, maar met terugwerkende kracht vanaf september of oktober vorig jaar.” Reizen die toen al geboekt werden, moesten namelijk geannuleerd worden. Gemaakte kosten voor bijvoorbeeld hotels in Italië kregen de ondernemers niet terugbetaald, maar zij moesten wél hun klanten vrijstellen van kosten.

Lees ook: Bakkie Media: reisbranche, toerisme - hoe nu verder?

'Verwacht dat 75 procent van de kleine reisondernemers failliet gaat als er niets gebeurt'

Van het komende vakantieseizoen verwachten de ondernemers al niet veel meer. ,,Misschien halen we 15 procent van onze normale inkomsten. Als we geluk hebben. Ik verwacht dat 75 procent van de kleine reisondernemers failliet gaat als er niets gebeurt.” En dat terwijl juist die kleine ondernemers volgens Van den Berg zo belangrijk zijn. ,,Wij zijn de innovators in de branche die bezig zijn met verduurzaming. Wij dragen niet bij aan het massatoerisme. Maar ondertussen worden we over één kam geschoren met grote jongens als Booking.com of Corendon.”

Lees ook: Effect coronavirus op reisbureau: 'Wij kunnen nu laten zien wat we waard zijn'

Reisondernemers: TOZO-uitkering is niet voldoende

Omdat veel van de reisondernemers met terugwerkende kracht in hun inkomen verloren, redden ze het niet met de TOZO-uitkering voor drie maanden. Ze hopen daarom dat ze alsnog recht krijgen op een TOGS-regeling voor ondernemers met kantoor aan huis. ,,Maar we willen vooral dat er een branche-specifiek steunpakket komt. Sober en puur gericht op overleven.”

Vrijdag kort voor aanvang van de ministerraad hoopt het drietal op het Binnenhof aan te komen om de petitie te overhandigen die al ruim 7.500 werd ondertekend. Beurkens: ,,Dat we maar met zijn drieën zijn komt omdat de andere ondernemers overuren draaien met het beantwoorden van vragen van klanten. Die gaan altijd voor.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.