Podcast
'Toon van berichtgeving economische effecten coronacrisis te negatief'
De toon van de berichtgeving over de economische effecten van de coronacrisis: wordt het negatieve scenario teveel benadrukt? Praten en schrijven we onszelf onnodig de economische ellende in? Aan de hand van voorbeelden geven marketingcommunicatie-expert Thijs van Dijk en retailtrendwatcher Fred Rutgers hun mening. ,,De economie is niet zo ziek, het vertrouwen in de economie is ziek gemaakt."
Aan de ene kant verklaarde het CPB dat ze ons de somberste prognose uit hun bestaan presenteerden, aan de andere kant stelt het onderzoeksinstituut, zij het veel minder prominent, dat bij het uitblijven van een tweede coronagolf de economie halverwege volgend jaar hetzelfde niveau kan bereiken als voor de crisis. In deze podcast (hierboven te beluisteren) gaat het over de toon van de berichtgeving over de economische effecten van de coronacrisis.
Lees ook: De Ondernemer Radio over coronacrisis: communicatie, versoepeling en statements
Coronacrisis: 'Er is een angsteconomie ontstaan'
In de podcast spreken Thijs van Dijk en Fred Rutgers zich duidelijk uit over de toon van de communicatie over economische effecten van de coronacrisis, zoals zij die zelf ervaren. Van Dijk benoemt de 'economy of fear' die is ontstaan, een angsteconomie die volop wordt aangemoedigd. Rutgers heeft het over 'onheilsprofeten die hun uiterst best doen iedereen zoveel angst in te praten, maar het effect op de economie vergeten'. ,,De economie is niet zo ziek, het vertrouwen in de economie is ziek gemaakt."
Lees ook: Economen Rabobank verwachten 'historisch diepe recessie'
'Banken gebaat bij negatief consumentenvertrouwen'
Van Dijk en Rutgers wijzen in de podcast ook naar banken en hun insteek. Daarbij is er daarbij sprake is van eigenbelang, vindt Van Dijk, 'want banken zijn gebaat met een negatief consumentenvertrouwen en sentiment'.
,,Dan gaan mensen lenen, de banken nodig hebben, hun reddingsboei. In de vorige financiële crisis waren banken de zondebok, hier lijken ze de redders. En dat is natuurlijk interessant, vandaar dat onderzoeken van banken het negatieve sentiment benadrukken om er voor te zorgen: kom bij ons, we helpen je bedrijf redden." Rutgers daarover: ,,En dan is hun PR beter dan de activiteiten. Ik vind nog steeds dat banken het mkb nog ernstig in de steek laten". Luister het volledige commentaar in de podcast.
Foto: Thijs van Dijk (links), Fred Rutgers (links in het midden) en Robert van den Ham (achterin, content director De Ondernemer) tijdens de opnames van de podcast, in de studio op het Mediapark in Hilversum.