Nieuws Coronavirus
Nieuwsuur: app CoronaMelder brengt werkgevers in de problemen
De app CoronaMelder die dit weekend landelijk geïntroduceerd is, brengt werkgevers in een lastig parket, meldt Nieuwsuur. Wie in de nabijheid van een besmet persoon geweest is, krijgt het advies tien dagen thuis te blijven maar zich niet te laten testen. Het zou ervoor zorgen dat medewerkers onnodig lang thuiszitten.

De app CoronaMelder geeft een melding wanneer gebruikers minstens vijftien minuten dicht in de buurt zijn geweest van een met corona besmet persoon. Foto: ANP
Op het moment adviseert de CoronaMelder gebruikers bij een melding alleen om zich te laten testen wanneer zij symptomen hebben. Een lastige situatie voor werkgevers.
,,Nu kun je de situatie krijgen dat mensen thuiszitten terwijl ze niets hebben", zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg van VNO-NCW daarover aan Nieuwsuur. ,,Het is een goede tool, maar het advies zou moeten zijn: laat je testen. Maar daarvoor moet de testcapaciteit omhoog, moet de uitslag sneller komen en moeten we massaal sneltesten inzetten."
Lees ook: Won Yip over sluiting horeca: ‘Liever een grote brand dan lang smeulen’
Het advies van de app is met name problematisch voor sectoren waarin thuiswerken geen mogelijkheid is, zegt Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL. ,,Als je een IT-bedrijf of boekhoudkantoor hebt, kan je het wel regelen als je zo'n melding krijgt en thuis komt te zitten. Maar voor een aluminiumfabriek, een busbedrijf of een bowlingbaan wordt het ingewikkeld als het personeel tien dagen thuis moet blijven. En er zijn al genoeg bedrijven die nu vechten voor het voortbestaan."
Wel een corona-app, niet genoeg testcapaciteit
Ook Irene van Hest van vakbond FNV Zelfstandigen is kritisch. ,,Een zzp-ondernemer die tien dagen thuis zit moet z'n buffer aanspreken, maar die buffer raakt op een gegeven moment ook op. En die buffer was überhaupt niet bedoeld om tien dagen gezond thuis te zitten."
Vakbond FNV zegt vooral problemen te hebben met de manier waarop de app is geïntroduceerd. Voor de introductie is er niet voor voldoende testcapaciteit gezorgd, waardoor werkgevers en werknemers de lasten moeten dragen. ,,De eindverantwoordelijkheid wordt door de overheid op de verkeerde plek gelegd,'' zegt vicevoorzitter Kitty Jong bij Nieuwsuur. Zij stelt dat de overheid bedrijven financieel moet compenseren hiervoor.