Podcast Coronavirus

'Ophef TOGS-regeling bij ondernemers begrijpelijk' Hans Biesheuvel (ONL)

Veel consternatie en onduidelijkheid bij ondernemers in korte tijd over de TOGS-regeling, de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Het gaat dan onder meer om de SBI-code van de hoofdactiviteit en sectoren die buiten de regeling vallen. ONL-voorman Hans Biesheuvel geeft tekst en uitleg in de Corona Update, hieronder te beluisteren.

Presentatie: Ron Lemmens / Thomas Hendriks / Robert van den Ham 28 maart 2020

Laatste update: 30 maart 2020 10:00

Togs regeling corona virus hans biesheuvel onl ondernemers

ONL-voorman Hans Biesheuvel noemt de ontstane ophef over de TOGS-regeling begrijpelijk, en wil een ruimhartigere opstelling van de overheid, vertelt hij vandaag in de Corona Update-podcast.

DRIEMAAL DAAGS OP NEW BUSINESS RADIO: CORONA UPDATE

New Business Radio en De Ondernemer verzorgen doordeweeks om 9.00, 12.00 en 17.00 uur en in het weekend om 12.00 uur de Corona Update, met nieuws, informatie en advies rondom het bedrijfsleven en corona. Live luisteren kan op newbusinessradio.nl, direct daarna terugluisteren kan op deze website. HIER vind je alle eerdere uitzendingen.

Afgelopen vrijdag kwam hoe & wat rondom de '4000 euro-regeling' naar buiten en de inschrijving direct geopend: ondernemers kunnen via de website van de RVO hun aanvraag doen. Het ministerie van Economische Zaken heeft een lijst opgesteld van sectoren die aanspraak kunnen maken op de regeling. Hieronder vind je alle informatie voor wie de TGOS-regeling bedoeld is.

De regeling leidt echter al tot veel discussie en ophef, en dat vooral over de SBI-code, op te vragen bij/via de Kamer van Koophandel en gerelateerd aan de hoofdactiviteit van je bedrijf. Luister ook daarover de Corona Update hierboven, met ONL-voorman Hans Biesheuvel die tekst en uitleg geeft.

,,We hebben hard aangedrongen bij de overheid, bij de ambtenaren om deze regeling ruimhartig toe te passen, want er zijn altijd grensgevallen en de tijd dringt. We verzamelen alle problemen en leggen die daar zo snel mogelijk voor om een goed beeld te krijgen van wat er speelt. Het is belangrijk dat iedereen zich blijft melden met vragen, bij RVO, bij ons."

Voor wie is de TOGS-regeling?

De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De SBI-code bestaat uit 4 of 5 cijfers.

Je bedrijf moet op 15 maart 2020 met deze hoofdactiviteit ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK. Je kunt de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming.

SBI-code hoofdactiviteit opzoeken

Tijdens de aanvraag moet je de SBI-code van je hoofdactiviteit selecteren. Via KVK kun je je SBI-code hoofdactiviteit opvragen, of gebruik de zoektool SBI-codes.

  • De SBI-code van je hoofdactiviteit staat in het Uittreksel Handelsregister van uw KVK-inschrijving. Heeft u meerdere (neven)activiteiten? De hoofdactiviteit is altijd de bovenste code.
  • Als eenmanszaak kun je je gegevens gratis bekijken op de website van KVK.
  • Als gebruiker van de KVK HR app krijg je dertig gratis inzagen per jaar.

Aanvragen: periode en proces

Je hebt drie maanden om de tegemoetkoming aan te vragen. Dit kan vanaf vrijdag 27 maart 2020 16.30 uur tot en met vrijdag 26 juni 17.00 uur. Je kunt alleen online aanvragen.

Bekijk het aanvraagproces: van voorbereiden en aanvragen, tot wat er na je aanvraag gebeurt.
Om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

Bron: RVO.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.