Podcast

'Ophef TOGS-regeling bij ondernemers begrijpelijk' Hans Biesheuvel (ONL)

Veel consternatie en onduidelijkheid bij ondernemers in korte tijd over de TOGS-regeling, de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Het gaat dan onder meer om de SBI-code van de hoofdactiviteit en sectoren die buiten de regeling vallen. ONL-voorman Hans Biesheuvel geeft tekst en uitleg in de Corona Update, hieronder te beluisteren.

Laatste update: 30 maart 2020 10:00

Togs regeling corona virus hans biesheuvel onl ondernemers

ONL-voorman Hans Biesheuvel noemt de ontstane ophef over de TOGS-regeling begrijpelijk, en wil een ruimhartigere opstelling van de overheid, vertelt hij vandaag in de Corona Update-podcast.

Presentatie: Ron Lemmens / Thomas Hendriks / Robert van den Ham 28 maart 2020

DRIEMAAL DAAGS OP NEW BUSINESS RADIO: CORONA UPDATE

New Business Radio en De Ondernemer verzorgen doordeweeks om 9.00, 12.00 en 17.00 uur en in het weekend om 12.00 uur de Corona Update, met nieuws, informatie en advies rondom het bedrijfsleven en corona. Live luisteren kan op newbusinessradio.nl, direct daarna terugluisteren kan op deze website. HIER vind je alle eerdere uitzendingen.

Afgelopen vrijdag kwam hoe & wat rondom de '4000 euro-regeling' naar buiten en de inschrijving direct geopend: ondernemers kunnen via de website van de RVO hun aanvraag doen. Het ministerie van Economische Zaken heeft een lijst opgesteld van sectoren die aanspraak kunnen maken op de regeling. Hieronder vind je alle informatie voor wie de TGOS-regeling bedoeld is.

De regeling leidt echter al tot veel discussie en ophef, en dat vooral over de SBI-code, op te vragen bij/via de Kamer van Koophandel en gerelateerd aan de hoofdactiviteit van je bedrijf. Luister ook daarover de Corona Update hierboven, met ONL-voorman Hans Biesheuvel die tekst en uitleg geeft.

,,We hebben hard aangedrongen bij de overheid, bij de ambtenaren om deze regeling ruimhartig toe te passen, want er zijn altijd grensgevallen en de tijd dringt. We verzamelen alle problemen en leggen die daar zo snel mogelijk voor om een goed beeld te krijgen van wat er speelt. Het is belangrijk dat iedereen zich blijft melden met vragen, bij RVO, bij ons."

Lees ook: Vervanging TOGS regeling: maximaal 50.000 euro voor kleine ondernemers

artikel judith

Voor wie is de TOGS-regeling?

De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De SBI-code bestaat uit 4 of 5 cijfers.

Je bedrijf moet op 15 maart 2020 met deze hoofdactiviteit ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK. Je kunt de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming.

SBI-code hoofdactiviteit opzoeken

Tijdens de aanvraag moet je de SBI-code van je hoofdactiviteit selecteren. Via KVK kun je je SBI-code hoofdactiviteit opvragen, of gebruik de zoektool SBI-codes.

  • De SBI-code van je hoofdactiviteit staat in het Uittreksel Handelsregister van uw KVK-inschrijving. Heeft u meerdere (neven)activiteiten? De hoofdactiviteit is altijd de bovenste code.
  • Als eenmanszaak kun je je gegevens gratis bekijken op de website van KVK.
  • Als gebruiker van de KVK HR app krijg je dertig gratis inzagen per jaar.

Aanvragen: periode en proces

Je hebt drie maanden om de tegemoetkoming aan te vragen. Dit kan vanaf vrijdag 27 maart 2020 16.30 uur tot en met vrijdag 26 juni 17.00 uur. Je kunt alleen online aanvragen.

Bekijk het aanvraagproces: van voorbereiden en aanvragen, tot wat er na je aanvraag gebeurt.
Om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

Bron: RVO.

Lees ook: Petitie voor aanpassing TOZO-regeling: tijdelijk basiskomen zzp'er

Lees ook: Mag je als werkgever personeel verplicht vakantiedagen laten opnemen?

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details
Aandachtstrekkers

Nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan

Nieuwsbrieven saai, vervelend en onaantrekkelijk? Onzin. Een digitale nieuwsupdate hoeft alles behalve een spam-waardig moetje te zijn waar je als ondernemer niet onderuit komt. Au contraire: jouw nieuwsbrief kan net zo'n must see-item zijn als een trailer voor de nieuwste Netflix-hit. Hoe? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels scheppen licht in de duisternis.

Details