Podcast

'Ophef TOGS-regeling bij ondernemers begrijpelijk' Hans Biesheuvel (ONL)

Veel consternatie en onduidelijkheid bij ondernemers in korte tijd over de TOGS-regeling, de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Het gaat dan onder meer om de SBI-code van de hoofdactiviteit en sectoren die buiten de regeling vallen. ONL-voorman Hans Biesheuvel geeft tekst en uitleg in de Corona Update, hieronder te beluisteren.

Laatste update: 30 maart 2020 10:00

Togs regeling corona virus hans biesheuvel onl ondernemers

ONL-voorman Hans Biesheuvel noemt de ontstane ophef over de TOGS-regeling begrijpelijk, en wil een ruimhartigere opstelling van de overheid, vertelt hij vandaag in de Corona Update-podcast.

Presentatie: Ron Lemmens / Thomas Hendriks / Robert van den Ham 28 maart 2020

DRIEMAAL DAAGS OP NEW BUSINESS RADIO: CORONA UPDATE

New Business Radio en De Ondernemer verzorgen doordeweeks om 9.00, 12.00 en 17.00 uur en in het weekend om 12.00 uur de Corona Update, met nieuws, informatie en advies rondom het bedrijfsleven en corona. Live luisteren kan op newbusinessradio.nl, direct daarna terugluisteren kan op deze website. HIER vind je alle eerdere uitzendingen.

Afgelopen vrijdag kwam hoe & wat rondom de '4000 euro-regeling' naar buiten en de inschrijving direct geopend: ondernemers kunnen via de website van de RVO hun aanvraag doen. Het ministerie van Economische Zaken heeft een lijst opgesteld van sectoren die aanspraak kunnen maken op de regeling. Hieronder vind je alle informatie voor wie de TGOS-regeling bedoeld is.

De regeling leidt echter al tot veel discussie en ophef, en dat vooral over de SBI-code, op te vragen bij/via de Kamer van Koophandel en gerelateerd aan de hoofdactiviteit van je bedrijf. Luister ook daarover de Corona Update hierboven, met ONL-voorman Hans Biesheuvel die tekst en uitleg geeft.

,,We hebben hard aangedrongen bij de overheid, bij de ambtenaren om deze regeling ruimhartig toe te passen, want er zijn altijd grensgevallen en de tijd dringt. We verzamelen alle problemen en leggen die daar zo snel mogelijk voor om een goed beeld te krijgen van wat er speelt. Het is belangrijk dat iedereen zich blijft melden met vragen, bij RVO, bij ons."

Lees ook: Vervanging TOGS regeling: maximaal 50.000 euro voor kleine ondernemers

artikel judith

Voor wie is de TOGS-regeling?

De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De SBI-code bestaat uit 4 of 5 cijfers.

Je bedrijf moet op 15 maart 2020 met deze hoofdactiviteit ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK. Je kunt de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming.

SBI-code hoofdactiviteit opzoeken

Tijdens de aanvraag moet je de SBI-code van je hoofdactiviteit selecteren. Via KVK kun je je SBI-code hoofdactiviteit opvragen, of gebruik de zoektool SBI-codes.

  • De SBI-code van je hoofdactiviteit staat in het Uittreksel Handelsregister van uw KVK-inschrijving. Heeft u meerdere (neven)activiteiten? De hoofdactiviteit is altijd de bovenste code.
  • Als eenmanszaak kun je je gegevens gratis bekijken op de website van KVK.
  • Als gebruiker van de KVK HR app krijg je dertig gratis inzagen per jaar.

Aanvragen: periode en proces

Je hebt drie maanden om de tegemoetkoming aan te vragen. Dit kan vanaf vrijdag 27 maart 2020 16.30 uur tot en met vrijdag 26 juni 17.00 uur. Je kunt alleen online aanvragen.

Bekijk het aanvraagproces: van voorbereiden en aanvragen, tot wat er na je aanvraag gebeurt.
Om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

Bron: RVO.

Lees ook: Petitie voor aanpassing TOZO-regeling: tijdelijk basiskomen zzp'er

Lees ook: Mag je als werkgever personeel verplicht vakantiedagen laten opnemen?

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Sleutel tot Succes

Het lange shirts-succes van Girav: 'Voor acht miljard mensen waren er vijf kledingmaten. Da's heel raar toch?"

Hoe de kredietcrisis, ontslagrondes, een romantische ontmoeting en gezonde dosis eigenwijsheid resulteerden in dé oplossing voor een stevig gat in de kledingmarkt: Girav. Met een V. Shirts in zeventien maten, voor lange mannen.

Details
Aandachtstrekkers

Nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan

Nieuwsbrieven saai, vervelend en onaantrekkelijk? Onzin. Een digitale nieuwsupdate hoeft alles behalve een spam-waardig moetje te zijn waar je als ondernemer niet onderuit komt. Au contraire: jouw nieuwsbrief kan net zo'n must see-item zijn als een trailer voor de nieuwste Netflix-hit. Hoe? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels scheppen licht in de duisternis.

Details
Sleutel tot Succes

A Fish Named Fred, uit Nederland: waarom mannen de vrolijke kleding over de hele wereld het dragen

In de tien jaar dat A Fish Named Fred bestaat werd het van een kledinglijn - kleurrijk, vrolijk, onderscheidend - een internationale lifestyle brand. Verkrijgbaar in meer dan dertig landen, te zien in populaire Amerikaanse tv-series, omarmd door tal van bekende mensen, wereldwijd nu gedragen door veel, héél veel mannen. Hoe hebben Rob Schalker en zijn team dit imperium op weten te bouwen, wat is dus dé Sleutel tot Succes?

Details
De Ondernemer

Eén ondernemer, drie branches: hoe keek dus Ed Bindels naar de persconferentie?

Horeca, retail en clubevents. Ondernemer Ed Bindels is actief in deze drie branches, met Food District Liemès, Amac en Club Basis: hoe keek hij naar de eerste persconferentie Rutte-Kuipers?

Details
De Ondernemer

Dirk Beljaarts (KHN): 'Horeca dicht is weer een politieke beslissing, geen wetenschappelijke'

'Het is een politieke keuze om onze sector gesloten te houden, het is slepen met RIVM-modellen. Het is niet een wetenschappelijke keuze. Dan moet je als kabinet erkennen dat je ons tijdelijk opoffert om de rest van Nederland aan de gang te krijgen." KHN-directeur Dirk Beljaarts spreekt zich uit, in de nieuwe podcast 'Na Rutte en Kuipers'.

Details
Sleutel tot Succes

Sieradentweeling Vedder & Vedder: 'Duizend keer tegen elkaar gezegd: we kappen ermee'

Waar het begon met workshops sieraden maken op vrijgezellenfeesten, moeder-dochter-dagen en in studentenhuizen, staat er zes jaar later een online sieradenimperium. En dat met meer dan 70 werknemers, een eigen atelier, tv-serie en internationale marketingcampagnes. Sieradentweeling Anne en Esther Vedder over hun 'Sleutel tot Succes'.

Details