Podcast

'Ophef TOGS-regeling bij ondernemers begrijpelijk' Hans Biesheuvel (ONL)

Veel consternatie en onduidelijkheid bij ondernemers in korte tijd over de TOGS-regeling, de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Het gaat dan onder meer om de SBI-code van de hoofdactiviteit en sectoren die buiten de regeling vallen. ONL-voorman Hans Biesheuvel geeft tekst en uitleg in de Corona Update, hieronder te beluisteren.

Laatste update: 30 maart 2020 10:00

Togs regeling corona virus hans biesheuvel onl ondernemers

ONL-voorman Hans Biesheuvel noemt de ontstane ophef over de TOGS-regeling begrijpelijk, en wil een ruimhartigere opstelling van de overheid, vertelt hij vandaag in de Corona Update-podcast.

Presentatie: Ron Lemmens / Thomas Hendriks / Robert van den Ham 28 maart 2020

DRIEMAAL DAAGS OP NEW BUSINESS RADIO: CORONA UPDATE

New Business Radio en De Ondernemer verzorgen doordeweeks om 9.00, 12.00 en 17.00 uur en in het weekend om 12.00 uur de Corona Update, met nieuws, informatie en advies rondom het bedrijfsleven en corona. Live luisteren kan op newbusinessradio.nl, direct daarna terugluisteren kan op deze website. HIER vind je alle eerdere uitzendingen.

Afgelopen vrijdag kwam hoe & wat rondom de '4000 euro-regeling' naar buiten en de inschrijving direct geopend: ondernemers kunnen via de website van de RVO hun aanvraag doen. Het ministerie van Economische Zaken heeft een lijst opgesteld van sectoren die aanspraak kunnen maken op de regeling. Hieronder vind je alle informatie voor wie de TGOS-regeling bedoeld is.

De regeling leidt echter al tot veel discussie en ophef, en dat vooral over de SBI-code, op te vragen bij/via de Kamer van Koophandel en gerelateerd aan de hoofdactiviteit van je bedrijf. Luister ook daarover de Corona Update hierboven, met ONL-voorman Hans Biesheuvel die tekst en uitleg geeft.

,,We hebben hard aangedrongen bij de overheid, bij de ambtenaren om deze regeling ruimhartig toe te passen, want er zijn altijd grensgevallen en de tijd dringt. We verzamelen alle problemen en leggen die daar zo snel mogelijk voor om een goed beeld te krijgen van wat er speelt. Het is belangrijk dat iedereen zich blijft melden met vragen, bij RVO, bij ons."

Lees ook: Vervanging TOGS regeling: maximaal 50.000 euro voor kleine ondernemers

Voor wie is de TOGS-regeling?

De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De SBI-code bestaat uit 4 of 5 cijfers.

Je bedrijf moet op 15 maart 2020 met deze hoofdactiviteit ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK. Je kunt de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming.

SBI-code hoofdactiviteit opzoeken

Tijdens de aanvraag moet je de SBI-code van je hoofdactiviteit selecteren. Via KVK kun je je SBI-code hoofdactiviteit opvragen, of gebruik de zoektool SBI-codes.

  • De SBI-code van je hoofdactiviteit staat in het Uittreksel Handelsregister van uw KVK-inschrijving. Heeft u meerdere (neven)activiteiten? De hoofdactiviteit is altijd de bovenste code.
  • Als eenmanszaak kun je je gegevens gratis bekijken op de website van KVK.
  • Als gebruiker van de KVK HR app krijg je dertig gratis inzagen per jaar.

Aanvragen: periode en proces

Je hebt drie maanden om de tegemoetkoming aan te vragen. Dit kan vanaf vrijdag 27 maart 2020 16.30 uur tot en met vrijdag 26 juni 17.00 uur. Je kunt alleen online aanvragen.

Bekijk het aanvraagproces: van voorbereiden en aanvragen, tot wat er na je aanvraag gebeurt.
Om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

Bron: RVO.

Lees ook: Petitie voor aanpassing TOZO-regeling: tijdelijk basiskomen zzp'er

Lees ook: Mag je als werkgever personeel verplicht vakantiedagen laten opnemen?

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

Goudmijn of valkuil: dit vinden deze online marketingexpert en psycholoog van data

Dat grote bedrijven als bol.com en Spotify data van klanten gebruiken om de consument nog beter te koppelen aan het gebodene en de relatie te verstevigen, dat mag natuurlijk geen geheim meer heten. Maar wat kan jij als ondernemer daarvan leren? Wat zijn de valkuilen? Hoe zit het met privacy? Michel Ariëns en Patrick Wessels leggen het je uit in aflevering 5 van Aandachtstrekkers.

Details
De Ondernemer Podcasts Thijs van Dijk Thijs Talks
Thijs Talks

Caroline van Turennout (Zeeman): 'Online is er nog veel te doen'

Het is alweer tijd voor de achtste aflevering van de podcastserie Thijs Talks. Presentator Thijs van Dijk is nog altijd actief met het samenstellen van het ultieme marketingelftal. De volgende kandidaat is Caroline van Turennout, verantwoordelijk voor de marketing, communicatie en e-commerce bij textielsuper Zeeman. Welke positie krijgt zij op het veld? Beluister nu de podcast. ,,We zijn internationaal al behoorlijk actief. Maar er kan nog meer.''

Details
De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

'Dat Formule 1 via Netflix slim nieuwe fans scoort, kunnen ondernemers ook'

Wat begint met Netflix, de Formule 1 en de populaire serie Drive to Survive, eindigt in deze podcast met tips voor ondernemers hoe zij zelf die slimme strategie kunnen toepassen om nieuwe fans, klanten, consumenten te binden. Kijktip: Drive to Survive. Luistertip: aflevering 4 van Aandachtstrekkers.

Details
De Ondernemer Podcasts De Zo Genaamde Podcast
De Zo Genaamde Podcast

Hoe EARTH Water volgens Henk Witteveen na b2b-markt ook retailwereld verovert

Henk Witteveen is samen met Patrick de Nekker verantwoordelijk voor het succes van EARTH Water. 100 procent van de nettowinst gaat naar waterprojecten in landen waar het hard nodig is. Ook hebben de twee de overstap gemaakt naar totaal plasticvrij en zijn ze bezig EARTH Water in de supermarkten te zetten. Hoog tijd voor presentator Floris Hülsmann om Witteveen uit te nodigen voor een aflevering van De Zo Genaamde Podcast.

Details
De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

Is het abonnementsmodel het juiste model voor jouw dienst of product?

In de nieuwe podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog annex Raad van Advies-lid koppelen dat aan de psychologie van de klant. En ze adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen. In aflevering 1 draait het om abonnementsmodellen en wat de ondernemer aan deze modellen kan hebben. En wat betekent het voor de consument? Je hoort het in de podcast.

Details
De Ondernemer Podcasts Roland Tameling De Ondernemer Onderweg
De Ondernemer Onderweg

Ronald Kooyman (Louwman): hoe je evenementenlocatie èn museum draaiende houdt in coronatijd

Je hebt één van de allermooiste autocollecties van de wereld in een modern museum. Dat pand doet ook dienst als evenementenlocatie, borrels van bedrijven en andere bijeenkomsten. En dan die coronacrisis. Wat doe je dan? In deze De Ondernemer Onderweg vraagt presentator Roland Tameling het de directeur van het Louwman Museum - want daar hebben we het over - Ronald Kooyman.

Details