Nieuws Coronavirus
Ook deze ondernemer die personeel aan Schiphol verhuurt: werktijdverkorting
Meer dan 20.000 bedrijven in Nederland hebben sinds 4 maart werktijdverkorting aangevraagd. Normaal zijn dat er 200. In een jaar. Een onwerkelijke toestand, noemt deze ondernemer het. Hij heeft voor 100 medewerkers tijdelijk ww aangevraagd. ,,Het is ontzettend klote, maar het is helemaal out of our hands.”
Laatste update: 17 maart 2020 01:32

Steeds meer verhalen rondom werktijdverkorting bereiken ook onze redactie, bij De Ondernemer. De letterlijke ellende waar veel ondernemers in zitten vanwege de coronacrisis, de financiële consequenties die al merkbaar zijn, personeel dat in paniek is - de teller staat inmiddels op meer dan 20.000 bedrijven die noodzakelijkerwijs een beroep doen op de overheidsregeling.
Personeel voor Schiphol
Eén van de helaas vele verhalen. De directeur van een bedrijf dat personeel aan Schiphol verhuurt, heeft zojuist voor 100 medewerkers werktijdverkorting aangevraagd. Nu de ene na de andere luchtvaartmaatschappij vrijwel alle vluchten op Schiphol staakt, is er ook voor zijn mensen veel minder werk. ,,En het gaat juist super goed met het bedrijf, we groeien de laatste jaren als kool!"
Lees ook: Werktijdverkorting, hoe werkt dat?
'Aswolk IJsland, SARS, maar zo erg als nu...'
Hoewel hij de luchtvaartbranche een gevoelige sector noemt, heeft deze directeur (‘liever niet met naam in dit artikel’) het nog nooit zo heftig meegemaakt.
,,We lagen een paar dagen plat door de aswolk boven IJsland, we hadden last van eerdere grote verstoringen als SARS en ‘Mond en Klauwzeer’, maar zo erg als nu is het nog nooit geweest. Ik hoor dat het aantal vluchten de komende dagen tot wel 90 procent minder wordt. Dat is bizar veel. Er is dan bijna niets voor ons te doen.
Lees ook: 'Corona, Brexit, stikstof: wordt mager economisch jaar'
Aanvraag werktijdverkorting
Het casenummer voor de aanvraag voor werktijdverkorting bij het ministerie van SZW heeft hij inmiddels binnen, maar de regeling gaat pas over zes weken in.
,,Dat is bij een normale ww-aanvraag ook zo. We zullen het tot die tijd moeten uitzingen, maar het betekent wel meteen dat alle extra dingen die we voor het personeel doen, zoals opleidingen, stil liggen.“
Lees ook: Corona: Corendon stopt per direct met alle vakantiereizen, Sunweb, Prijsvrij, TUI volgen
'Het is wachten op de volgende beslissing'
Hij noemt de huidige toestand onwerkelijk. ,,We kunnen met z’n allen alleen maar wachten op de volgende beslissing. Het is niet anders. Ik heb geleerd dat je je alleen druk moet maken om iets waarop je invloed kunt hebben. Maar het voelt nu even heel zuur dat we over anderhalve maand iedereen waarschijnlijk weer keihard nodig hebben. Laten we hopen dat het de komende tijd niet te hard gaat.”