Nieuws Coronavirus
Werktijdverkorting, hoe werkt dat?
Ondernemers kunnen een tijdelijke WW-uitkering wegens werktijdverkorting aanvragen voor hun personeel. Het coronavirus valt namelijk niet onder het normale ondernemersrisico. De site van het ministerie van SZW was maandagmiddag overbelast: voor de regeling worden normaal gesproken jaarlijks zo’n tweehonderd aanvragen ingediend, op dit moment hebben al meer dan 20.000 van de 400.000 ondernemingen in ons land een aanvraag lopen.
Laatste update: 7 april 2020 11:30

Momenteel regent het vragen en aanvragen voor werktijdverkorting bij het UWV en ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Veel vanuit kleine en grotere horeca-ondernemingen momenteel, maar bijvoorbeeld ook alleen al een KLM wil het aantal voltijdsbanen met 1500 tot 2000 verminderen én werktijdverkorting aanvragen voor al haar personeel in het tweede kwartaal.
Lees ook: Ook deze ondernemer die personeel aan Schiphol verhuurt: werktijdverkorting
Waar vraag je een vergunning voor werktijdverkorting aan?
Via de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Deze vergunning geldt maximaal 6 weken. Verbetert de situatie binnen 6 weken dan kunnen werknemers weer gewoon aan het werk. Als er nog geen verbetering is, kun je verlenging van de vergunning aanvragen bij het ministerie van SZW.
Wanneer kan je aanspraak maken op de wet werktijdverkorting?
Voor bedrijven die worden getroffen door een calamiteit die buiten hun ondernemersrisico ligt, zoals de uitbraak van het coronavirus. Zo’n tegenslag moet tenminste twee weken en maximaal 24 weken als gevolg hebben dat het personeel (veel) minder te doen heeft, waardoor de inkomsten teruglopen. Om aanspraak te maken op de regeling moet minstens 20 procent van de werknemers helemaal geen werk meer hebben.
Om aanspraak te maken op de regeling moet minstens 20 procent van de werknemers helemaal geen werk meer hebben
Lees ook: Petitie voor aanpassing TOZO-regeling: tijdelijk basiskomen zzp'er
Waarom werktijdverkorting?
Op deze manier hoeven gezonde bedrijven niet meteen werknemers te ontslaan. Ze kunnen na de crisis meteen weer op volle kracht verder, want de banen blijven behouden. Zo probeert bijvoorbeeld KLM het personeel bij zich te houden.
Is de regeling corona-proof?
Niet helemaal. Werkgeversorganisatie VNO-NCW wijst erop dat bedrijven zes weken moeten wachten totdat het UWV geld uitkeert. In de huidige situatie kunnen veel bedrijven niet zo lang wachten. Bovendien kunnen ondernemers, áls ze eenmaal een aanvraag hebben ingediend, die aanvraag pas na zes weken weer wijzigen. Met de snelheid waarmee beslissingen en effecten elkaar opvolgen is het lastig de juiste keuze te maken.
Geldt werktijdverkorting voor alle medewerkers?
Nee. Voor flexwerkers, waaronder oproepkrachten en mensen met een nul-urencontract, kan geen werktijdverkorting worden aangevraagd. Dat betekent dat er alsnog veel mensen zonder werk komen te zitten. Voor zzp-ondernemers geldt de regeling niet.
Zowel FNV als VNO-NCW zeggen over dit soort tekortkomingen nu in gesprek te zijn met het ministerie.
Voor zzp-ondernemers geldt deze regeling niet. Zowel FNV als VNO-NCW zeggen over dit soort tekortkomingen nu in gesprek te zijn met het ministerie.
Hoe werkt het als de WW-uitkering eenmaal loopt?
UWV betaalt de tijdelijke WW-uitkering aan de werkgever. Die betaalt afhankelijk van cao en andere afspraken het volledige loon uit aan de werknemers. Werknemers die een tijdelijke WW-uitkering krijgen, moeten belangrijke wijzigingen in hun situatie altijd doorgeven aan UWV, zoals ziekte, vakantie en andere inkomsten.
Zijn er uitzonderingen?
Er is een uitzondering die nu wellicht een rol gaat spelen: is een werknemer ziek voordat de vergunningsperiode ingaat? Dan betaalt de werkgever het loon door. Voor deze medewerker kun je geen tijdelijke WW-uitkering aanvragen. Wordt iemand ziek tijdens de vergunningsperiode? Dan loopt zijn tijdelijke WW-uitkering door.
Luister ook naar onze Corona Update, dagelijks om 8.00, 12.00 en 17.00 uur op New Business Radio(.nl). In onderstaande podcast-update wordt werktijdverkorting ook besproken.