Nieuws Coronavirus
Derde steunpakket ondernemers in coronacrisis: dit is er al bekend
De onderhandelingen van het kabinet over het derde steunpakket zijn nog bezig, maar een deel van de plannen is al uitgelekt. Zo is bekend dat de steun doorloopt tot de zomer van 2021, maar ook versoberd wordt. Lees hier wat je van het steunpakket kunt verwachten.
Wat er definitief bekend is gemaakt over het derde steunpakket vind je in dit artikel.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën na afloop van een extra coalitieoverleg over het derde steunpakket. Foto: ANP
Het derde steunpakket zou ingaan vanaf 1 oktober en heeft een veel langere looptijd dan de vorige pakketten. Naar verwachting zal de steun deze keer doorlopen tot 1 juli 2021. Tegelijkertijd wordt de steun ook afgebouwd, door regelingen meer te richten op de bedrijven die het meest geraakt worden door de coronacrisis.
Lees ook: Horecatycoon Laurens Meyer: 'Mijn bedrijf wordt naar de klote geholpen'
NOW-regeling
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) wordt doorgezet, maar minder bedrijven komen voor deze regeling in aanmerking. Nu hebben bedrijven met 20 procent omzetverlies nog recht op de steun, vanaf 1 oktober zijn dat alleen bedrijven met 30 procent omzetverlies of meer.
Loonsom afgebouwd, personeel makkelijker ontslaan
Voorheen hield de NOW in dat de overheid 90 procent van de salarissen bij getroffen ondernemingen betaalde. Uit de uitgelekte plannen blijkt dat dit afgebouwd zal worden naar 80, 70 en 60 procent. Wel wordt het voor bedrijven waarschijnlijk makkelijker om personeel te ontslaan. Of dit betekent dat de ‘ontslagboete’ uit de vorige pakketten geschrapt wordt, is nog niet bekend.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen dat bedrijven door de versobering van de NOW alsnog kunnen omvallen, mede doordat de klap nog moet komen in sommige sectoren. Zij waarschuwen dat er 'niet ineens te hard aan de knoppen moet worden gedraaid', zo schrijft het FD.
Lees ook: Springkussenbranche genadeloos getroffen: 'Ik vrees dat veel collega’s het niet redden'
TOZO blijft, maar met partnertoets
De speciale regeling voor zelfstandigen, de TOZO, blijft ook behouden. Zzp’ers en andere zelfstandigen die onder het bijstandsniveau verdienen kunnen dus nog steeds gebruik maken van deze Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO). Maar ook hiervoor worden de regels strenger. Zo wordt er voortaan gekeken naar het eigen vermogen van de zelfstandigen om te beoordelen of zij de steun nodig hebben. Ook komt er een partnertoets, waardoor het inkomen van partners gaat meewegen.
Ondernemersorganisatie ONL is in ieder geval niet te spreken over de vermogens- en partnertoets voor zelfstandigen. Voorzitter Hans Biesheuvel maakte zich in de uitzending van BNR zorgen over uitvoerbaarheid door gemeenten en het effect op zelfstandigen. ,,Deze crisis is zo onvoorspelbaar, dus je moet mensen de tijd geven om zich aan te passen. In normale tijden is een vermogenstoets prima, maar nu: niet doen, want je brengt heel veel mensen in de problemen. En als jij je boodschappen niet kunt doen, is het heel lastig je aan te passen of om te scholen. Je moet mensen de tijd geven om dat proces in te gaan.''
Verandering zelfstandigenaftrek en lastenverlichting
Met het derde steunpakket kunnen zelfstandigen zich ook voorbereiden op een verandering van de zelfstandigenaftrek, de belastingkorting voor kleine ondernemers. Die wordt mogelijk stapsgewijs afgebouwd met een tijdelijke compensatieregeling.
Er komt een lastenverlichting door middel van een lager tarief van de inkomstenbelasting in de eerste schijf en een verhoging van de arbeidskorting. De verlaging van de winstbelasting gaat niet door voor grote bedrijven, maar wel voor kleinere ondernemers met een winst tot vier ton. Voor deze ondernemingen gaat de belasting van 16,5 naar 15 procent.
Lees ook: Slim ondernemen in coronatijd: discotheek Goes wordt sportschool
Steun voor flexwerkers verdwijnt
Voor flexwerkers die die niet voor bijstand of WW in aanmerking komen was er de afgelopen tijd een speciale eenmalige tegemoetkoming. Ook die zal naar verwachting verdwijnen.
TVL blijft behouden
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) blijft behouden, maar de voorwaarden hiervoor worden ook aangepast. De TVL helpt bedrijven, zoals de naam al zegt, om hun vaste lasten te kunnen betalen.
Gebruik van eerste en tweede steunpakket in het mkb
Het derde steunpakket volgt op twee eerdere steunpakketten waar door het bedrijfsleven uitgebreid gebruik van is gemaakt. Het CBS publiceerde cijfers over het gebruik van de eerste steunpakketten in het mkb. Daaruit blijkt onder andere dat veel bedrijven van meer dan één regeling gebruik maken. Lees het artikel met de cijfers hier.