Nieuws Coronavirus
Evofenedex: grote economische risico's vliegverbod
Vrachtvluchten zijn uitgezonderd van het vliegverbod met China, Zuid-Korea, Italië en Iran om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. Voor deze uitzondering heeft evofenedex nadrukkelijk gepleit maar toch: er kleven alsnog grote economische consequenties aan de maatregel die het kabinet nu neemt, stelt de ondernemersvereniging.
Laatste update: 14 maart 2020 20:10

'Door de maatregel valt 50 procent van de Nederlandse luchtvrachtcapaciteit van en naar China en Zuid-Korea weg omdat deze vracht in de buik van passagierstoestellen wordt vervoerd. Beide landen zijn belangrijke handelspartners op het gebied van onder meer high tech en farmaceutische producten. Bovendien sturen bedrijven bij bepaalde complexe goederen ook vaak personeel mee voor installatie en onderhoud van apparatuur. Het vliegverbod maakt dat deze bedrijven zonder personeel niet kunnen leveren. De vraag is ook hoe effectief de maatregel is als passagiers uit China en Zuid-Korea op Duitsland of België kunnen blijven vliegen en vervolgens doorreizen naar Nederland', schrijft evofenedex in een verklaring.
'Verkeerde instrument op het verkeerde moment'
De ondernemersvereniging heeft begrip voor ingrijpende maatregelen, maar stelt ook: deze maatregel is het verkeerde instrument op het verkeerde moment. Het aantal besmetting in China loopt terug en fabrieken draaien weer. De Zuid-Koreaanse overheid kent van alle landen het meest actieve beleid bij de opsporing en behandeling van besmettingen met het coronavirus.
Lees ook: VNO-NCW en MKB-Nederland willen extra coronamaatregelen
'Dit schaadt de concurrentiepositie'
'Het Nederlandse besluit schaadt de concurrentiepositie van Nederlandse ondernemers en de gehele logistieke sector en levert maar beperkt winst op bij de bestrijding van het coronavirus. De maatregel zorgt er voor dat ondernemers noodgedwongen een deel van hun vracht via buitenlandse luchthavens moet versturen. Dit zet de vrachtpositie van Schiphol nog verder onder druk'.
Ondernemersvereniging evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven, pleitte al eerder voor het inzetten van meer vrachtvluchten vanaf Schiphol om de wegvallende vrachtcapaciteit in passagiersvluchten op te vangen.
'Dit besluit van het kabinet verhoogt alleen maar de noodzaak om snel te handelen en extra slots beschikbaar te stellen voor vrachtvluchten. Dit is mogelijk gezien het grote deel vrijgekomen slots door annuleringen vanwege het coronavirus'.