Nieuws Coronavirus

Rapport: 'Culturele en creatieve sector hardst getroffen in Europa'

Met een terugval in omzet van ruim 30 procent vanwege de coronacrisis, heeft de culturele en creatieve sector nog meer moeten inleveren dan het toerisme en de autobranche. Dat blijkt uit het rapport Europees herstel: de culturele en creatieve sector voor en na de coronacrisis. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het Europese koepel van Collectieve Beheersorganisaties GESAC in samenwerking met EY.

Redactie 26 januari 2021

Optreden zangeres paradiso corona

Zangeres Michelle David trad in juni op in Paradiso voor een publiek van 30 mensen. Meer dan 90 procent van de bedrijven die actief zijn in de culturele en creatieve sector bestaat uit mkb-ondernemers en 33 procent van de mensen in deze sector werkt als zelfstandige. Foto: ANP

Lees ook: Platformeconomie is ongelijk verdeeld, corona maakt verschillen nog groter

Vóór de coronacrisis had de culturele en creatieve sector een omzet van 643 miljard euro en waren de kernactiviteiten van deze sector goed voor 4,4 procent van het BBP in de EU. Dit betekent dat de culturele en creatieve sector een grotere bijdrage levert aan de economie dan de telecomsector, de hightechindustrie, de farmaceutische industrie of de autobranche.

Noodzaak grootschalige overheidssteun

Op basis van het rapport benadrukt GESAC de noodzaak van grootschalige overheidssteun, van een wettelijk kader dat investeren in de creatieve en culturele sector mogelijk maakt en van het inzetten van deze sectoren om groei in Europa aan te jagen.

''Dit belangrijke onderzoek toont de waarde aan van de creatieve economie in Europa en de noodzaak om erin te investeren, als weg uit de crisis”

Bernard Kobes, Voorzitter bestuur Buma/Stemra

Noodfonds Muziek en Investeringsfonds Muziek

Ook auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft de inkomsten voor de bij de organisatie aangesloten auteurs, componisten en uitgevers in 2020 zien dalen. Met de inzet van het Noodfonds Muziek en het Investeringsfonds Muziek heeft Buma/Stemra een bijdrage gedaan aan de creatie van nieuw werk en het levend houden van de Nederlandse muziekindustrie. Bernard Kobes, Voorzitter van het Bestuur Buma/Stemra: ,,Dit belangrijke onderzoek toont de waarde aan van de creatieve economie in Europa en de noodzaak om erin te investeren, als weg uit de crisis.”

Lees ook: Maak je bedrijf nu klaar voor de periode na corona

Vóór de coronacrisis

  • In 2019 had de culturele en creatieve sector een omzet van 643 miljard euro en een totale toegevoegde waarde van 253 miljard euro en waren de kernactiviteiten van deze sector goed voor 4,4 procent van het bbp in de EU als het gaat om de totale omzet. Dit betekent dat de culturele en creatieve sector een grotere bijdrage levert aan de economie dan de telecomsector, de hightechindustrie, de farmaceutische industrie of de autobranche.
  • Meer dan 90 procent van de bedrijven die actief zijn in de culturele en creatieve sector zijn mkb-ondernemers en 33 procent van de mensen in deze sector werkt als zelfstandige: dat is meer dan twee keer zoveel dan gemiddeld voor alle sectoren in Europa.

Tijdens de coronacrisis

  • In 2020 is totale omzet van de culturele en creatieve sector in de 28 EU-landen gedaald tot 444 miljard euro, een afname van 199 miljard ten opzichte van 2019.
  • Met een omzetdaling van 31 procent is deze sector een van de hardst getroffen sectoren in Europa. Die daling is iets kleiner dan die in de luchtvaart, maar groter dan die in het toerisme en de autobranche.
  • Alle subsectoren zijn getroffen: zelfs de bedrijfstakken die nog konden profiteren van thuisgebruik, leden enorme verliezen, aangezien fysieke ervaringen en verkopen een centrale positie innemen in hun verdienmodel en ze te maken hebben met onbeheersbare productie- en distributiekosten.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.