Nieuws Coronavirus
Deze Goirlese tentenverhuurder staat het water door corona aan de lippen
Het is doodstil bij Van Oort Tentenverhuur. In de zomer zou het moeten bruisen; een komen en gaan van medewerkers en trucks. Niets van dat alles. Door corona wordt er nauwelijks een tent verhuurd.

Ondernemers Max en Kelly Vermeer. Foto: Joris Buijs
Vrachtwagens die af en aan rijden. Vijftien mensen druk in de weer, een volle loods waar schoon geschrobde tenten hangen te drogen. Zo ziet Van Oort Tentenverhuur er in normale zomers - de zomers vol evenementen - uit.
Nu is het duimen draaien. In de loods liggen 8.000 vierkante meter aan tentdoek opgerold in de stellages, buiten onder een afdak ligt 30.000 vierkante meter aan vloerdelen en iets verderop staan hekken, genoeg voor zes kilometer afscheiding, zo meldt het AD.
Lees ook: Van lege agenda naar nieuw businessmodel: zo komt tentenbedrijf LIFFIN de zomer door
Vakantiebaantje als tentenbouwer
Het is de eerste keer sinds zijn tienertijd dat Max Vermeer (41) uit Goirle - samen met zijn vrouw Kelly eigenaar van het bedrijf - nauwelijks tenten opzet. ,,Ik had vroeger een vakantiebaantje als tentenbouwer en op mijn achttiende had ik mijn eerste tent, een spantentent 8 bij 24 meter.” Zeil, masten, haringen, jaar in, jaar uit.
Het bedrijf ging samen met Van Oort en een paar jaar geleden namen de twee die tentenverhuurder volledig over. ,,Het is explosief gegroeid. We werkten al die jaren voor veel evenementen en het was onze planning om een nieuwe hal te bouwen.”
''Wielerwedstrijd Amstel Gold Race wil elke jaar een nieuwe vloer. Die hebben we in huis, maar ook die ligt nu ongebruikt op de stapel''
Nijmeegse Vierdaagse en Amstel Gold Race
Dat voornemen blijft een voornemen. Max Vermeer toont zijn planbord. Daar staan namen op van festivals en events: Lowlands, Intents, Rebirth, Hap Stap, Nijmeegse Vierdaagse, Top Week, Ten Miles. Door elk evenement staat een rood kruis. Niets gaat door.
,,In normale tijden rijden we overal naar toe met onze tenten en vloeren, ook Groningen, Amsterdam, dan maken we lange dagen. Wielerwedstrijd Amstel Gold Race wil elke jaar een nieuwe vloer. Die hebben we in huis, maar ook die ligt nu ongebruikt op de stapel. Af en toe zetten we nog een tent op. Er staat er een bij Mill Hill en een vloer van ons ligt bij een terras van een discotheek Brussel. Wij moeten het hebben van het tweede en derde kwartaal, maar door corona gaat niets door.”
Parttimers en zzp'ers
Max en Kelly Vermeer werken zelf in het bedrijf en hebben twee mensen vast in dienst. Ook werken ze met parttimers en zzp’ers. In totaal zo'n vijftien mensen. Het gebrek aan opdrachten is exemplarisch voor de hele evenementenbranche.
Kelly Vermeer: ,,Er zijn zo'n 275 bedrijven in onze sector, die in normale tijden 450 miljoen euro omzetten. Nu dreigt een verlies van 385 miljoen euro. Iedereen heeft geïnvesteerd en niemand heeft met deze crisis rekening gehouden. Zo'n 65 procent van de bedrijven denkt het eind van het jaar niet te halen en 80 procent denkt na 2021 niet meer te bestaan.” Zelf denken de ondernemers nu nog te kunnen leven, al is er een omzetverlies van zeker negen ton.
Positief blijven
Het Goirlese bedrijf maakt gebruik van landelijke steunmaatregelen. ,,De steun is berekend op de afrekening van de eerste maanden van dit jaar. Maar dan hebben we minder inkomsten. Wij moeten het hebben van het festivalseizoen, dat loopt ongeveer van maart tot en met oktober.”
De twee ondernemers profileren zich als positieve mensen. Ze willen niet bij de pakken gaan neerzitten en ze voelen zich verantwoordelijk voor de gezinnen van hun werknemers.
''Ik denk dat wel dat we een van de meest zwaar getroffen bedrijven in de gemeente zijn''
Personeel gedetacheerd
Max Vermeer: ,,We hebben onszelf en ons personeel gedetacheerd. Ik ben opgeleid in bouwkunde en wegenbouw en maak gebruik van dat netwerk. Onze mensen zijn nu aan het werk bij een grondwerker, een rioleringsbedrijf en ze zijn chauffeur. We zijn begonnen met de sloop van een basisschool in Goirle. Zo houden we onze mensen aan het werk. De mensen met 0-uren contracten zetten we in als er toch af en toe een tent kan worden geplaatst.” En er zijn borrels en een barbecue, om het het contact met het personeel warm te houden. Hopend op betere tijden.
De ondernemers hebben het college van B en W van Goirle uitgenodigd. Dat komt volgende week op bezoek. Kelly Vermeer: ,,Niet omdat we willen klagen, dat zeker niet. Maar ik denk dat wel dat we een van de meest zwaar getroffen bedrijven in de gemeente zijn.”
Lees ook: Einde evenementenuitzendbureau Eventure: oprichter blijft strijdvaardig