Nieuws Coronavirus
Zzp-ondernemers grensstreek luiden noodklok: ‘Wel belasting betalen, maar nu geen hulp’
Zzp-ondernemers die in Nederland hun boterham verdienen maar net over de grens in Duitsland wonen, luiden de noodklok. Want ze vallen buiten welke regeling dan ook: ze kunnen in Nederland geen steun krijgen en in Duitsland evenmin.

,,We voldoen aan alle voorwaarden voor de steunmaatregelen op een na: dat je in Nederland moet wonen. Omgekeerd kunnen we in Duitsland niet terecht want daar zeggen ze ‘u betaalt hier geen belasting’”, aldus Erik Oudendijk, als zzp-ondernemer actief in Nederland, maar wonend in het Duitse grensplaatsje Wyler, zo schrijft De Gelderlander.
Inmiddels staat er een petitie op de website petities.com waarin de Nederlandse regering gevraagd wordt om gerechtigheid. ‘Wat waren wij opgelucht toen we hoorden dat er een regeling voor zelfstandigen en zelfstandig ondernemers in Nederland kwam. Helaas was dit van korte duur. Een voorwaarde is namelijk ‘Woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland’. Wij verzoeken u dringend om voor ons op te komen en de regeling te verbreden voor grensarbeiders. Anders zullen velen van ons de gevolgen van de pandemie niet doorstaan. Onze bedrijven zullen ten onder gaan', zo schrift Denise Tax, die de petitie opstelde.
CWZ Nijmegen
Erik Oudendijk op zijn beurt heeft ook een mail van die strekking gestuurd naar Mark Rutte (‘ik hoop dat die aankomt’). Hij is dubbel de klos omdat hij veel werk doet voor het CWZ in Nijmegen. ,,Maar in de zorg zijn de bedrijven van buiten naar huis gestuurd. Dat begrijp ik volledig, maar ik kan nu nergens meer een factuur indienen en ik word uitgesloten van welke compensatieregeling dan ook.”
In Duitsland wonen ruim 150.000 Nederlanders, van wie een aantal als ZZP zijn brood verdient. Vooral in de grensregio zijn de afgelopen jaren veel Nederlanders neergestreken. Natuurlijk, ook omdat de huizen er goedkoper zijn.
''Hier kun je je niet op voorbereiden als ondernemer''
‘Onze eigen keuze', schrijft Tax. ,Echter, niemand had ooit kunnen voorzien dat er een pandemie zou uitbreken door een nieuw virus. Hier kun je je niet op voorbereiden als ondernemer.’
Ook de vakbonden maken zich zorgen. Wilco Veldhorst (FNV) en Frank Thon (Gewerkschaftsbund) hebben zich ook tot Den Haag gemeld, overigens in een brief met een wat bredere strekking. ‘Europese afstemming van beleid is dringend gewenst. Deze crisis kunnen we alléén samen aanpakken. Een reflex je terug te trekken achter je eigen grens hoort daar niet bij, verstandig met elkaar afgestemd beleid wél. We zullen elkaar nog hard genoeg nodig hebben aan beide kanten van de grens (denk ook aan ziekenhuiscapaciteit) als de crisis in volle omvang naar buiten komt.’
Niet gaan funshoppen
En: ,We willen een dringend appél doen aan de bevolking nu niet te gaan funshoppen over de grens. Volg de adviezen van de overheid op, blijf weg van de straat indien niet strikt nodig, blijf zoveel mogelijk binnen, vermijd groepen en houdt afstand. Was geregeld uw handen en als u tóch de deur uitmoet voor dringende boodschappen doe dat met inachtneming van uw en de gezondheid van de winkelmedewerker.’