Blog Coronavirus
Hans Biesheuvel (ONL): 'Parlement moet nu pal achter mkb-ondernemers staan'
Het coronavirus zal vooral de kleine ondernemers treffen, stelt Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers in een opinieartikel in het AD. Een wetsvoorstel over faillissementen, dat in de Tweede Kamer ligt, mag daarom niet ongewijzigd worden aangenomen.

Een bijna lege winkelstraat in Den Haag. Foto: Bart Maat/ANP
Nederland verkeert door het coronavirus in een crisis. De volksgezondheid moet bij alle beslissingen op de eerste plaats staan. Op de tweede plaats komen de economische gevolgen voor bedrijven en hun werknemers.
Een baan en daarmee het bedrijf waar wordt gewerkt is een groot onderdeel van het leven van miljoenen Nederlanders. Juist deze ondernemers moeten nu alles op alles zetten om het hoofd boven water te houden. Het economische noodpakket is een forse stap naar het herstel van vertrouwen in deze zware tijden. Vorige week is besloten om nagenoeg alle debatten in de Tweede Kamer op te schorten. Hierbij werd ook een debat uitgesteld over een nieuwe wet die trajecten naar faillissement via een nieuwe procedure structureert.
''Wanneer een groter bedrijf in deze keten failliet gaat of herstructureert, is het van groot belang dat kleine ondernemers ook als schuldeiser recht houden op hun aandeel''
Wet homologatie onderhands akkoord
Dit wetsvoorstel staat bekend als de WHOA, de Wet homologatie onderhands akkoord. Er ontstaat inmiddels vanuit verschillende hoeken druk op de Tweede Kamer om deze wet snel aan te nemen, al dan niet via een schriftelijke procedure. De wet mag er inderdaad snel komen, maar niet voordat het belang van het midden- en kleinbedrijf hierin goed verankerd is. De WHOA doet namelijk niet genoeg voor kleinere ondernemers.
Deze nieuwe wet geeft kleine schuldeisers, vaak mkb-ondernemers, te weinig kans om een aandeel te krijgen bij een herstructurering van een ander bedrijf. Grote schuldeisers, zoals multinationals en banken, eisen via verschillende procedures mogelijk zelfs alle middelen op, waardoor de liquiditeit van mkb-ondernemers nog eens een klap krijgt. Kleine ondernemers zijn vaak het eindpunt van een economische keten, waarin zij het eindproduct leveren of een dienst aanbieden. Wanneer een groter bedrijf in deze keten failliet gaat of herstructureert, is het van groot belang dat kleine ondernemers ook als schuldeiser recht houden op hun aandeel. Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Michiel van Nispen (SP) willen op dit punt gelukkig een pas op de plaats maken. Daarom dient Nijboer twee wijzigingsvoorstellenen in.
Lees ook: Vijf horecabazen slaan handen ineen en starten met sociaal koken
Ondernemers in onzekerheid door corona
Ook Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) komt met een amendement waardoor kleine ondernemers altijd een minimumaandeel krijgen bij een WHOA-herstructurering van een ander bedrijf. Ook stelt ze een duidelijke regel voor waarmee wordt vastgelegd dat er een limiet zit aan de voorrang die een schuldeiser met zekerheidsrechten, vaak een bank, heeft op kleinere schuldeisers. De WHOA is op dit punt nog te onduidelijk geformuleerd. Zowel Nijboer (PvdA) als Van Nispen (SP) steunt de amendementen van harte.
Dit zijn noodzakelijke toevoegingen aan deze WHOA. Juist nu. Het coronavirus zal grote schade toebrengen aan de economie. Ondernemers zitten in onzekerheid. Laten we deze niet vergroten. Kleine ondernemers moeten op alle vlakken in bescherming worden genomen.