Nieuws Coronavirus

Hoe ook Heineken en Bavaria geraakt worden door de coronacrisis

Ook Heineken en Swinkels Family Brewers (van onder meer Bavaria) ontkomen niet aan de impact van corona, blijkt uit hun meest recente cijfers. Beide bierbrouwers moeten en gaan ingrijpen.

Natasja de Groot (AD) 30 oktober 2020

Bier glazen proost corona

Dat de impact van de coronapandemie op Heineken niet gering is, bleek bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Over de eerste negen maanden van dit jaar verkocht de brouwer nog altijd ruim 165 miljoen hectoliter bier. Dat is geen geringe plas, maar wel 8,3 procent minder dan in dezelfde periode in 2019. De winst daalde tot 396 miljoen euro, tegenover 1,7 miljard euro vorig jaar.

De teruggang komt niet als een verrassing. Wereldwijd blijven de coronamaatregelen zich opstapelen. Niet alleen in ons land maar in de hele wereld worden verregaande maatregelen genomen om het oplaaiende virus terug te dringen. Zo zijn in verscheidene landen de cafés en restaurants alweer op slot gegaan. En de gevolgen daarvan merkt ook een multinational als Heineken.

,,We zijn een groot bedrijf en we worden in sommige markten harder geraakt dan in andere. Duidelijk is wel dat corona een significante impact heeft op onze business”, stelt woordvoerder Michael Fuchs in het AD.

De bezuinigingsmaatregelen moeten voorkomen dat de bierbrouwer nog verder wegzakt. Fuchs: ,,Gelukkig wordt er nog altijd veel bier gedronken. Dat is goed nieuws voor ons. Maar als we deze crisis goed door willen komen, dan zullen we moeten kijken naar onze kosten.” Om te beginnen wil de bierreus eerst de kosten op het hoofdkantoor in Amsterdam met 20 procent omlaag brengen.

Hoeveel banen daardoor op het spel staan, kan het concern nog niet zeggen. ,,Dat gaan we samen met de ondernemingsraad en de vakbonden uitzoeken”. Overigens is het volgens hem niet uitgesloten dat een deel van de besparing wordt gehaald uit bezuinigingen op lonen of secundaire arbeidsvoorwaarden. In Nederland werken 1700 mensen.

Eerder publiceerden we deze reconstructie over de eerste coronamaanden en Heineken: Reconstructie: hoe Heineken 20.000 horecazaken op de been houdt

Op een later moment wil Heineken ook de kosten van regionale hoofdkantoren, zoals dat van Heineken Nederland in Leiden en vestigingen in het buitenland, onder de loep nemen. Wat die ingrepen opleveren, kan de woordvoerder nog niet zeggen. Behalve dat het concern zich zo ‘wil organiseren dat het zich goed kan aanpassen aan de nieuwe situatie en er sterk kan uitkomen’. Wereldwijd werken in totaal 85.000 mensen bij Heineken.

Bierreus Heineken blijkt niet de enige die zich genoodzaakt ziet om het mes te zetten in de kosten. Ook Swinkels Family Brewers, het bedrijf achter merken als Bavaria, Swinckels en La Trappe, kijkt naar de kostenstructuur, laat woordvoerster Rinske van den Bos weten. Het bedrijf is in Nederland voor ongeveer de helft van alle omzet afhankelijk van de horeca. ,

,,De impact van de tweede gedeeltelijke lockdown maar ook de maatregel van social distancing, waardoor minder mensen bij elkaar komen, is goed voelbaar. Onze resultaten lijden eronder. Maar dat zal voor elke bierbrouwer opgaan.”

Swinkels Family Brewers keek overigens al voor de uitbraak van de crisis naar de kostenstructuur, corona heeft de urgentie om de kosten terug te dringen alleen maar groter gemaakt. Hoeveel banen daar dreigen te verdwijnen, durft de woordvoerster niet te zeggen. ,,We kijken daar intern naar en zullen dan eerst onze medewerkers op de hoogte brengen.”

Het bierbedrijf verwacht dat het besluit nog ergens dit jaar valt. De ingreep zal dan over een aantal jaren worden uitgesmeerd.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.