Nieuws Coronavirus
Hoe ben je verzekerd als bij thuiswerken de laptop van de zaak kapot gaat?
Met al die thuiswerkers en scholieren samen aan de keukentafel neemt het risico op schade aan spullen in huis toe. Maar bij wie kun je terecht als er een glas limonade over de laptop van je werk gaat? Of er vliegt een bal tegen een vaas tijdens 'kantooruren'? Niet voor alles geldt dat je even Apeldoorn kunt bellen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat twee jaar geleden 3,3 miljoen werknemers wel eens thuis een ‘kantoordag’ hadden. Sinds de coronacrisis en de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken is dat aantal gestegen en is 'wel eens' veranderd in 'dagelijks'. En dan gaat er ook vaker iets kapot. Gevalletje inboedelverzekering? Aansprakelijkheidsverzekering? Draait de werkgever voor de schade op? Of moet de thuiswerker de portemonnee trekken?
Bedrijfsapparatuur
Handig van je werkgever: je kon voor het thuiswerken een docking station meenemen voor je laptop. Of een verhoging zodat je de laptop goed kunt plaatsen. Misschien zelfs wel dat handige grote scherm dat je op kantoor gebruikt. Voor schade aan bedrijfsapparatuur ligt de verantwoordelijkheid doorgaans bij het bedrijf, zegt Rianne Veerman van Independer. ,,In de meeste clausules staat echter wel dat roekeloze omgang met de spullen is uitgesloten.” Ook Oscar van Elferen van het Verbond voor Verzekeraars wijst daarop. ,,Het ligt er een beetje aan wat je hebt getekend. Áls er al problemen ontstaan, is dat een juridisch vraagstuk en geen kwestie voor de verzekering.”
'Het ligt er een beetje aan wat je hebt getekend'
Eigen apparatuur
Niet elke werkgever geeft laptops of smartphones mee aan werknemers. Het maakt de verzekeringsvraag wat ingewikkelder. Veerman: ,,De werkgever draagt in deze situatie wel verantwoordelijkheid, maar om discussie te voorkomen is het verstandig om hier vooraf goede afspraken over te maken. Kies je er bijvoorbeeld voor om op je eigen laptop te werken terwijl de werkgever je een bedrijfslaptop aanbiedt, dan ligt de verantwoordelijkheid eerder bij jou dan de werkgever. Ook zie je vaak dat de werkgever zijn medewerkers een kleine maandelijkse vergoeding betaalt voor het werkgebruik van eigen apparatuur. Daarmee koopt hij schade, onderhoud en slijtage eigenlijk af.”
Mobiele telefoon
Voor de mobiele telefoon gelden verschillende regels van verzekeraars. Zo vergoedt ABN Amro nog wel schade als je thuis je mobiele telefoon tegen iets aan stoot. Andere verzekeraars hebben die dekking laten vallen. Independer heeft een overzicht gemaakt.
Inboedelverzekering
Nu het overdag drukker is in huis, met bijvoorbeeld kinderen die niet naar school kunnen, loop je meer kans dat er spullen sneuvelen. Wat nou als het je eigen spullen zijn die (onder werktijd) kapot gaan? Veel mensen hebben hiervoor een inboedelverzekering. Maar daar past een waarschuwing bij. Veerman: ,,Niet iedereen weet dat de voorwaarden bij inboedelverzekeringen de laatste jaren zijn veranderd. Zo stellen verzekeraars strengere eisen aan dekking bij elektronica dan een aantal jaren geleden. Als je je telefoon of tablet thuis beschadigt wordt dit door de meeste verzekeraars uitsluitend vergoed bij een all-riskpakket. Vaak zit er bovendien nog een eigen risico of een maximumvergoeding aan vast.”
Of het verstandig is om de dekking te verhogen nu je veel thuis bent? ,,Ik vind het lastig om dat soort adviezen te geven,” zegt Van Elferen van het Verbond van Verzekeraars. ,,Als er maar over wordt nagedacht. Als je wilt dat een vaas ook is gedekt als die wordt omgestoten, dan is daar een aanvullende dekking voor nodig. Dat kost ook meer premie. De risico’s zullen klanten zelf moeten afwegen.”
'Je polisblad checken is een kwestie van een paar minuten. Zou ik zeker even doen'
Samenstelling gezin aangepast?
Iets anders dat mensen zich niet altijd realiseren: verzekeraar willen weten of en wanneer je gezinssamenstelling verandert. Veerman van Independer: ,,Als je nooit hebt opgegeven dat je inmiddels kinderen hebt, kan de verzekeraar je claim fronsend afwijzen als je zegt: ‘Die kleine heeft er een glas ranja overheen gegooid. Je polisblad checken om te zien of de gezinssamenstelling klopt en eventueel aanpassen, is een klusje van een paar minuten. Zou ik zeker even doen.”