Nieuws Coronavirus

Horeca langer dicht, maar de huur moet betaald worden

De horeca blijft dicht tot tenminste 28 april. Terwijl de overheid diverse noodmaatregelen treft om getroffen ondernemers te helpen, lopen die ondernemers tegen een extra probleem aan: de maandelijkse huur. Niet elke verhuurder kan of wil iets aan de prijs doen. Koninklijk Horeca Nederland pleit voor extra maatregelen en doet een moreel appel op verhuurders.

Van onze redactie 31 maart 2020

Horeca gesloten

Binnen acht dagen betalen

Dirk Beljaarts is directeur van Koninklijke Horeca Nederland. Hij hoeft niet lang na te denken over een schrijnend voorbeeld. ,,Ik was van de week in een zaak waar een brief lag van een advocaat: binnen acht dagen de huur betalen of er volgt ontruiming. Van een advocaat, niet eens van de verhuurder. Het mag juridisch niet eens, maar het toont de ook huidige situatie. Er zijn gelukkig positieve signalen, maar het gros van de verhuurders geeft nog niet thuis.”

Steentje bijdragen

Het overgrote deel van de 40.000 horecaondernemers huurt het pand waarin zij hun bedrijf runnen. Huur is na loon doorgaans de grootste kostenpost. En juist daarover zijn met de verhuurders nog geen afspraken gemaakt. Beljaarts: ,,Ik snap dat verhuurders ook ondernemers zijn en dat zij niet alle problemen van het coronavirus hoeven op te lossen. Maar ik doe een moreel appel op de gehele vastgoedsector om mee te denken en een gebaar te maken. Staatssecretaris Mona Keijzer zei twee weken geleden al dat ook verhuurders hun steentje moeten bijdragen.”

Nu moet loon worden betaald

Maatregelen als de eenmalige bijdrage van 4000 euro voor getroffen ondernemers en de NOW regeling waarmee bij omzetverlies tot 90 procent van het loon door de overheid wordt betaald juicht Beljaarts toe. ,,Voor een hotel in Amsterdam met een miljoenenomzet is die 4000 euro meer een symbolische gebaar. Voor een kleine ondernemer kan het wel helpen. Juist deze weken, want de lonen moeten worden betaald. Daarom is het extra vervelend dat de site van de RVO waar je de aanvraag moet indienen zo slecht bereikbaar is.”

Heineken helpt huurders

Met brouwers zegt Beljaarts wel goede afspraken te hebben gemaakt. ,,Dat overleg is heel constructief. Er werd door brouwers al snel actie ondernomen door bestellingen te annuleren, bier terug te halen en facturen uit te stellen. Brouwerij De Leeuw in Valkenburg heeft tegen zijn huurders gezegd dat ze geen huur hoeven te betalen zolang ze dicht zijn. Heineken heeft de helft van de huur voor 130 panden kwijtgescholden en betaling uitgesteld tot mei.”

Met vastgoedbedrijven zijn dit soort regelingen nog nauwelijks getroffen. Koninklijke Horeca Nederland is daarover nu in gesprek met het kabinet. ,,We praten over een mogelijke oproep aan verhuurders om zich solidair op te stellen. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat het vreemd is als je geen gebaar maakt naar je huurders. En als dat niet werkt? Dan kijken we naar mogelijkheden als wetgeving of extra financiële maatregelen voor de huurders.”