Nieuws Coronavirus

Deze horeca-ondernemer leent zijn personeel uit om Zeeman-orders te verwerken

Beter ander werk dan géén werk. Partycentrum De Commanderie kon vijftien medewerkers overhevelen naar logistiek dienstverlener Pondres. Niemand hoeft naar huis, iedereen blij. ,,Je wilt toch dat ze bij je bedrijf betrokken blijven, ik wil ze straks graag weer terug. Dan moet je er in investeren.”

Ben Ackermans (AD) 4 november 2020

Personeel horeca uitlenen zeeman

Medewerkers van De Commanderie zijn uitgeleend aan logistiek dienstverlener Pondres. Foto: Merel van Dooren

,,Normaal zwaai ik met de pollepel, nu met onderbroeken, bh’s en t-shirts.” Mo Bouftila (39) zegt het opgewekt in het AD, want hij heeft tenminste nog werk. En dat had anders kunnen zijn. Sinds drie weken is hij orderpicker bij logistiek dienstverlener Pondres op bedrijventerrein Kraaiven. In het magazijn daar verwerken ze onder meer de internetbestellingen bij winkelketen Zeeman. Vandaar dat ondergoed.

Alles ligt plat in horecaland

Vóór de nieuwe lockdown kon Bouftila nog de chef-kok zijn bij de Tilburgse partycentrum en cateraar De Commanderie. Maar aan de Rielseweg is het zoals overal in horecaland: alles ligt plat. Dus nu even niet. Maar moest mede-eigenaar Noor van Roessel dan ook haar personeel de deur maar wijzen, misschien wel tot na de jaarwisseling? Neen: ,,Je wilt toch dat ze bij je bedrijf betrokken blijven, ik wil ze straks graag weer terug. Dan moet je er in investeren.”

Lees ook: Corona nekslag voor evenementenbranche? Deze ondernemer heeft weer 'zat werk'

De oplossing lag bij Pondres. De twee ondernemers kamen snel tot elkaar over samenwerking en een juridisch juiste regeling. Vijftien Commanderie-medewerkers (van kok tot partymanager en schoonmaakster) zijn voorlopig aan de andere kant van Tilburg onderdak.

‘Deze tijd maar als voorbeeld gebruiken’

,,Wij hadden al vóór corona meer mensen nodig”, zegt financieel directeur Maarten Wolters. ,,Dat virus heeft onze vraag door het online-shoppen alleen maar vergroot.” Pondres nam ook studenten over die normaal bij De Commanderie in de avonden en weekends parttimen. ,,Die passen ook prima in onze pool. Er werken hier 65 studenten op flexibele basis.”

Personeel tussen bedrijven uitwisselen, het zou wat Wolters betreft vaker mogen. ,,Wij zijn met andere bedrijven op Kraaiven al aan het kijken hoe we dat kunnen doen. Wat bij ons een piekmoment is, kan ergens anders juist een slappe periode zijn. Laten we deze tijd maar als voorbeeld gebruiken.”

''Wij lijden nu geen verlies, hoeven ook geen extra eigen geld in de zaak te steken. We behouden ons personeel''

Noor van Roessel, mede-eigenaar De Commanderie

Dat is Toine van de Ven van Capi Europe uit het hart gegrepen. ,,Zo moeten we het gewoon doen. Als je kunt schuiven hoef je in wat mindere tijden de mensen waarin je veel hebt geïnvesteerd niet meteen te ontslaan en op de arbeidsmarkt te donderen.”

De eigenaar van het Tilburgse bedrijf in kunststof plantenpotten voegde dit voorjaar de daad bij het woord. Toen de aanvoer uit verre landen stokte ging Capi grotendeels op slot. Vijftien van de 25 mensen konden meteen terecht in de distributiehal van Xenos in Waalwijk. ,,Ze hebben er drie maanden kunnen werken, in Capi-shirt. We hebben natuurlijk ook wel contact gehouden.”

Lees ook: Zo steunt CM Partners ondernemers, want #NiemandKanHetAlleen

Bedrijven vinden elkaar vaker

Detachering gebeurt juist nu steeds vaker. In Kaatsheuvel schoof personeel van twee horecazaken door naar de plaatselijke AH. Bedrijven in de regio vinden elkaar via Parksharing (een soort dienstenmarktplaats), de regionale website WerkSamen of door contacten in de Vitaal-verenigingen op bedrijventerreinen. Zoals De Commanderie en Pondres deden.

Noor van Roessel: ,,Deze samenwerking komt voor De Commanderie als geroepen. Wij lijden nu geen verlies, hoeven ook geen extra eigen geld in de zaak te steken. We behouden ons personeel. Evenementen zijn voor ons het belangrijkst, maar die zitten er nog heel lang niet in. We houden dan maar hoop voor de tijd dat we rond de weekeinden dan tenminste nog pop-uprestaurants kunnen draaien. Dat is voor onze medewerkers ook fijn.”

,,Thuis zitten of uren inleveren? Dan liever dit. Blij dat we dit kunnen doen”, zegt Mo Bouftila. ,,De eerste week was wel wennen. Acht uur door een magazijn slenteren is niet niks als je het niet gewend bent. Maar het is ook leuk om mee te maken, en het is een prettige werkgever.”

Lees ook: Eenmalige extra uitkering gesloten horeca: 2500 euro

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.