Nieuws Coronavirus

Ook de grote hotels in de stad gaan nu op slot

De Amsterdamse hotellerie implodeert. Eerst sloten de kleinere ketens, nu ook de giganten. Tienduizend werknemers zitten thuis. 'Van een prachtig draaiend bedrijf zijn we naar nul gegaan.'

Herman Stil (Het Parool) 24 maart 2020

Okura hotel horeca hotello corona virus

Het exclusieve Okura hotel toen de voordeur nog wél open was.

Waar is de sleutel van de voordeur? Hoteliers komen voor onverwachte problemen te staan nu de een na de ander vanwege de coronacrisis de deuren sluit, zo meldt het Parool. "Onze hotels zijn nog nooit dicht geweest," zegt eigenaar Patrick Kerkhoven van Win Hotels. "Er is normaal gesproken altijd personeel aanwezig."

Familiebedrijf Win Hotels sluit deuren door corona

Normaal, maar nu niet. Het Amsterdamse familiebedrijf baat veertien hotels uit: onder de vlag van Ibis Styles, Mercure en Hilton Doubletree, maar ook zelfstandige boetiekhotels als Notting Hill en Hotel de Paris. Tien zijn er al dicht. Daar komen er deze week twee of drie bij. "We houden er in elk geval eentje open," zegt Kerkhoven: het 'designated survivorhotel', vernoemd naar de gelijknamige Netflixserie.

Angst voor inbraak tijdens coronasluiting

Hotels sluiten momenteel massaal de deuren, ook de allergrootste. Gisteren sloot het Okura alle 300 kamers. "We zien geen andere uitweg," zegt general manager Michiel Roelfsema. "We hadden al verdiepingen afgesloten. Het helpt niet. Elke dag dat we openblijven vragen we ons personeel om naar het hotel te komen. Dat levert risico's op. We houden een kernteam aan de slag, maar de rest blijft thuis."

Okura blijft tot zeker half april gesloten. "We bekijken per uur wat ons te doen staat."

Ook andere megahotels zijn dicht, zoals het 490 kamers tellende Leonardo Royal op Overamstel, dat nog geen jaar geleden werd geopend, evenals het Apollo Hotel, ook onderdeel van de Israëlische hotelgroep. "Van onze zestien hotels in Nederland zijn er twaalf dicht," zegt directeur Alexander Kluit. "In de overgebleven vier gaat het om tien, twintig kamers. Als ik de boekingen nu zie, dan hebben we er deze week nog één of twee open. Van een prachtig draaiend bedrijf zijn we naar nul gegaan."

Echt gesloten worden de hotels niet. Kerkhoven: "Dat kan helemaal niet. Er moet altijd bewaking en onderhoudspersoneel blijven. Elke dag moeten in alle badkamers de kranen worden gespoeld om legionella te voorkomen. Anders mag je al na een week niet meer open."

Ook veiligheid speelt mee. Een hotelier die niet met zijn naam in de krant wil om onverlaten niet op een idee te brengen, maakt zich grote zorgen over de inbraakgevoeligheid van zijn gesloten vestigingen. "Op één na zijn al onze hotels dicht. Overal hangen camera's, maar nergens is een alarmsysteem. We hebben nu medewerkers die anders toch thuiszitten, gevraagd erin te trekken."

Brancheorganisatie Horeca Nederland laat het besluit om te sluiten afhangen van de situatie. "Sommige hotelketens kunnen gasten concentreren in één vestiging," zegt een woordvoerder, "die sluiten nu massaal zaken. Maar iemand die één hotel bezit, staat voor een dilemma. Als je sluit, ben je alle omzet kwijt. Bovendien heb je dan straks een veel langere aanlooptijd nodig om weer open te gaan. Zo kom je in de boekingssystemen onderaan te staan."

Weinig vet op de botten

De toekomst baart hoteliers dan ook zorgen. "We kunnen een tijd opvangen, maar hoe lang, dat is de vraag," zegt Kluit van Leonardo Hotels. "De overheidsmaatregelen helpen wel. We moeten oppassen dat we niet te somber worden. We hebben vandaag een kalender gemaakt hoe we straks weer vol de business kunnen ontvangen."

Kerkhoven maakt zich zorgen over de positie van leveranciers, zoals de schoonmakers en de linnenservice. "Als ik geen geld binnenkrijg, kan ik ze ook niet aan de gang houden. Het is een misverstand dat de hotellerie veel vet op de botten heeft. Vestigingen sluiten hou je niet lang vol. De lonen van maart en het vakantiegeld zijn gegarandeerd, maar ik houd er wel rekening mee dat het steeds moeilijker wordt. Dit jaar is afgeschreven, financieel."

"We leven nu van dag tot dag. Voor ons bedrijf denk ik dat we er wel uit zullen komen, maar voor anderen wordt het een heel moeilijke tijd. Als je net begint en alleen nog kosten hebt en geen inkomsten, dan vrees ik het ergste. Heel veel collega's staan op het punt te verdrinken."

Vrees voor lockdown

De hotellerie vreest een totale lockdown, waarbij ook hotels dicht moeten. "Straks krijgen gasten een half uur de tijd om hun boeltje te pakken," zegt Patrick Kerkhoven van Win Hotels. "Waar moeten ze dan naartoe? De mensen die er nu nog zijn, kunnen vaak niet weg omdat er geen vluchten meer zijn. We kunnen ze toch niet zomaar op straat zetten, wij hebben ook onze zorgplicht."

Extra probleem zijn de shortstayhotels, waar gasten tot een half jaar kunnen wonen. Formeel gelden ze als hotels, die bij een lockdown ook dicht moeten. "Daar zitten veel werknemers van bedrijven die een paar maanden vanuit het buitenland zijn uitgezonden. Dat is hun woning. Daar kan je ze toch niet uitzetten?"