Nieuws Coronavirus

Kabinet zwakt nieuw steunpakket af: welke ondernemers profiteren nog?

Het kabinet gaat nog tot ver in 2021 miljarden uitgeven voor een nieuw noodpakket. Wel komen er straks minder bedrijven voor steun in aanmerking en worden de vergoedingen stap voor stap minder royaal, zo melden Haagse bronnen. Belangrijkste vragen: wat gaat het voor ondernemers betekenen? Hoe zit het met TOZO, NOW en VTL?

Laurens Kok (AD) 26 augustus 2020

Kabinet steunpakket koolmees hoekstra wiebes

Ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Eric Wiebes (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) lichten afgelopen mei het steunpakket 2.0 toe. Foto: ANP

Het kabinet is dicht bij overeenstemming over het noodpakket 3.0, dat op 1 oktober ingaat en mogelijk volgende week al wordt gepresenteerd. Het derde pakket wordt verlengd tot aan de zomer van volgend jaar en heeft daarmee een veel langere looptijd dan de twee voorgangers, meldt het AD. Zo weten getroffen ondernemers langer waar ze op kunnen rekenen, is de gedachte.

Tegelijkertijd zet het kabinet stappen om zowel de hoogte van de vergoedingen als de doelgroep te beperken. Op die manier krijgen vooral bedrijven steun die echt nog niet zonder overheidssteun kunnen, zoals in de horeca, evenementenbranche en cultuursector.

''Vanaf 1 oktober komen alleen bedrijven met 30 procent omzetverlies nog voor NOW in aanmerking''

Aanpassing NOW

De belangrijkste aanpassing betreft de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Nu is het nog zo dat de overheid tot 90 procent van de salarissen in getroffen ondernemingen betaalt die minimaal 20 procent omzetverlies lijden. Vanaf 1 oktober komen alleen bedrijven met 30 procent omzetverlies nog voor NOW in aanmerking.

Daarnaast wordt het deel van de loonsom dat de overheid voor zijn rekening neemt afgebouwd. In de plannen die tot dusver op tafel hebben gelegen gebeurt dat stapsgewijs, van 90 procent, naar achtereenvolgens 80, 70 en 60 procent. Ook krijgen bedrijven meer ruimte om overtollig personeel te ontslaan. Daarbij heeft het volledig schrappen van de veelbesproken korting – ook wel bekend als de ‘ontslagboete’ – volgens betrokkenen de voorkeur. In het tweede pakket werd de korting nog als stok achter de deur voor grotere bedrijven behouden.

Lees ook: Meerman (INretail) pleit voor investeren, maatwerk en een veilige exit in Miljoenennota

TOZO en TVL voortgezet

Ook de andere twee reddingsboeien uit het vorige pakket keren in het derde pakket terug. Zo blijft de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) overeind voor zzp’ers en andere zelfstandigen die door de coronacrisis minder verdienen dan bijstandsniveau. Bedrijven die te weinig omzet draaien om hun vaste lasten te kunnen betalen kunnen daarnaast een beroep blijven doen op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Wel worden de spelregels op detailniveau aangepast, om fraude tegen te gaan.

Lees ook: Economen Rabobank verwachten 'historisch diepe recessie'

Reactie Koninklijke Horeca Nederland

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat de berichten die naar buiten komen over het vervolg van de steunpakketten logisch klinken. ,,Maar veel details zijn nog niet ingevuld en er is nog geen besluit", geeft de brancheorganisatie voor bijvoorbeeld restaurants en cafés aan.

KHN vindt het belangrijk dat er een vorm van deeltijdoplossing komt in de NOW. Ook zou een tegemoetkoming voor aanpassen van de bedrijfsvoering juist voor het gewone midden- en kleinbedrijf, waaronder de horeca, eenvoudig en makkelijk aan te vragen moeten zijn. ,,Dus geen ingewikkelde voorwaarden aan het mkb stellen als ‘vergroening’, ‘innovatie’ en ‘high skills’. Dit is niet waar horecaondernemers nu op zitten te wachten", aldus KHN.

''Er moet alleen niet ineens te hard aan de knoppen worden gedraaid, met het risico dat veel bedrijven - na alle steun uit de eerste twee pakketten - alsnog omvallen''

VNO-NCW en MKB-Nederland

Begrip bij VNO-NCW en MKB-Nederland

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben er wel begrip voor dat het steunpakket niet eindeloos kan duren, dat het enigszins wordt versoberd en dat niet alle bedrijven overeind kunnen worden gehouden. ,,Er moet alleen niet ineens te hard aan de knoppen worden gedraaid, met het risico dat veel bedrijven - na alle steun uit de eerste twee pakketten - alsnog omvallen en we het geld van die eerste pakketten door het putje spoelen. Ook moet in sommige sectoren de klap nog komen", zeggen ze in een reactie.

Oproep aan de lezer

Wat mis jij als ondernemer in het nieuwe pakket? Zijn dit eerlijke en goede maatregelen vanuit Den Haag? Laat het ons weten via redactie@deondernemer.nl.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.