Nieuws Coronavirus
'Regionale coronamaatregelen gaan zondag om 18.00 uur in'
Het aantal coronabesmettingen dat dagelijks wordt geregistreerd gaat volgens het kabinet niet de goede kant op. Weer nieuwe, lokale maatregelen in de horeca die zondag om 18.00 uur in zouden moeten gaan, zijn bedoeld om die ontwikkeling af te remmen. In de vier grote steden, Haarlem en studentenstad Leiden moeten café’s vroeger (middernacht, uiterlijk 01.00 uur) dicht en wordt het aantal mensen op een feestlocatie teruggebracht van 100 naar 50.
Laatste update: 18 september 2020 13:25

Horeca-gelegenheid in Wageningen vlak voor de lockdown in maart. Foto: Herman Stöver
De definitieve maatregelen én de reacties van ondernemers daarop lees je in dit artikel.
Horecasluiting kort na middernacht in de grote steden én Haarlem en Leiden is volgens KHN een niet proportionele maatregel, afgaande op RIVM-cijfers. ,,113 besmette personen op 15 miljoen horecabezoeken per week, maakt de vraag legitiem of de maatregelen voor de horeca gebaseerd zijn op cijfers, of dat het symboolpolitiek betreft.''
De strengere coronamaatregelen voor zes regio's waar het virus de laatste tijd oplaait, gaan zondag om 18.00 uur in. Op de maximale groepsgrootte die zal worden afgekondigd, worden enkele uitzonderingen gemaakt. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld begrafenissen, melden ingewijden na berichtgeving van de NOS.
De nieuwe maatregelen die vanavond worden toegelicht kunnen ook voor andere regio's gaan gelden als de besmettingen blijven toenemen. Bovendien maken de grote steden nog lokale maatregelen bekend.
Lees ook: Horeca in reactie op kabinetsplannen: 'Afbouw financiële steun zorgt voor dubbele klap'
Middernacht: lampen aan en muziek uit
De nieuwe maatregelen, die vandaag zijn uitgelekt en vrijdagavond tijdens een persconferentie worden toegelicht, betekenen het volgende: in zes regio's in het westen van het land wordt het late cafébezoek ontmoedigd. Om middernacht gaan de lampen aan en de muziek uit en mogen er geen bezoekers meer naar binnen. Een uur later moet de zaak leeg zijn. Ook het maximale aantal mensen dat aanwezig mag zijn in een zaal, zoals een feestlocatie, wordt teruggebracht. Nu is de maximale groepsgrootte nog 100, dat wordt 50. Onduidelijk is nog wat dit zal betekenen voor restaurants,
Vier grote steden, plus Haarlem en Leiden
De regio's waar de extra maatregelen gaan gelden zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden). Het kabinet wil het liefst met regionale maatregelen het virus terugdringen, omdat landelijke maatregelen ook regio's treffen waar veel minder coronagevallen zijn.
Extra financiële strop voor sector die al de afgrond inkijkt
Voorzitter Robèr Willemsen: ,,KHN vindt het onterecht dat horecaondernemers met de aanvullende maatregelen opnieuw de dupe worden, terwijl het gedrag van de samenleving dagelijks verandert. Een dergelijk besluit betekent een extra financiële strop voor een sector die nu al de afgrond in kijkt. Minder omzet vanwege de naderende winterperiode, waarin ondernemers meer op binnen aangewezen zijn én de afbouw van de financiële steunmaatregelen in NOW3 zullen veel horecazaken de das om doen. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en het draagvlak voor de huidige maatregelen vergroten, in plaats van aanvullende maatregelen invoeren voor een sector die een relatief kleine bijdrage levert aan het totaal aantal besmettingen.''
Lees ook: Verlenging terrasseizoen: steeds meer gemeenten steunen lokale horeca
Won Yip: ‘Horeca is wederom de kop van Jut’
De Amsterdamse horecaondernemer Won Yip (vijf bedrijven in het centrum van de hoofdstad) verwachtte dat er voor de grote steden en studentensteden een verplichte sluitingstijd voor de horeca wordt opgelegd van 02.00 uur. ,,En worst case om middernacht. Voor illegale feesten geldt dit uiteraard niet!”
Yip zegt dat de aangekondigde persconferentie onderdeel is van een politiek spel. ,,Men heeft bewust gelekt, je hoort nu veel doemscenario’s en dan valt het tijdens de persconferentie weer mee. Ik zou de beslissing om voor de horeca een sluitingstijd af te kondigen begrijpen als de overheid geloofwaardig is. Maar dat is allerminst het geval. De horeca is wederom de kop van Jut.”
Yip heeft nog geen ervaring met een avondklok en vreest dat hij er ook geen invloed op kan hebben. ,,Het is wat het is en dit is de zoveelste maatregel die velen onnodig zal treffen. Over de efficiëntie van de registratieplicht voor horecabezoekers hoor je bijvoorbeeld ook niets.”
Patrick Nijenhuis: ‘Ik verdien mijn omzet na middernacht’
Horecaondernemer Patrick Nijenhuis (zaken in Rotterdam, Nijmegen en Eindhoven, steden waar ook veel studenten wonen) schetst ook een negatief beeld als hij wordt gedwongen om rond middernacht te sluiten.
,,Ik verdien mijn omzet na middernacht. Ik weet niet of ik dan nog wel open ga. Wij zijn schietschijf van de willekeur van de burgemeesters.” Nijenhuis noemt het belachelijk dat zijn branche weer ‘gepakt lijkt te gaan worden’. ,,Slechts 5,5 procent van de besmettingen komt uit de horeca.”
Openblijven, maar niemand meer binnenlaten na 01.00 uur
Eerde vandaag opperde Nijenhuis een alternatief voor de avondklok die wat hem betreft in Nijmegen al goed werkt ,,Stel een tijdstip vast tot wanneer mensen naar binnen mogen. Bijvoorbeeld tot middernacht entree en daarna mag je nog wel openblijven, maar niemand meer toelaten. In Nijmegen mag ik nu al zo lang openblijven als ik wil, alleen mag er niemand ‘nieuw’ meer binnen na 04:00 uur. Ik zou er prima mee kunnen werken als Rotterdam zoiets gaat doen. Het brengt iedereen eerder de kroeg in.”