Nieuws Coronavirus
KVK-peiling: Eén op drie ondernemers verwacht meer werkdruk
Een derde van de Nederlandse ondernemers verwacht het komende kwartaal meer uren te gaan werken in het bedrijf. Dat blijkt uit een peiling die de Kamer van Koophandel eind juni, begin juli heeft gehouden onder 1200 ondernemers die geraakt worden door de coronacrisis. Met name zelfstandigen nemen de extra werkdruk zelf voor hun rekening.

Meer werk door de crisis is een van de redenen die ondernemers voor de verhoogde werkdruk aan de KVK meegeven. Maar ook minder personeel beschikbaar door ontslag of het niet kunnen betalen van personeel en extra tijd om klanten en verloren omzet terug te winnen worden genoemd.
Merendeel ondernemers denkt dat personeelsbestand stabiel blijft
Uit de peiling blijkt verder dat het merendeel van de ondernemers met twee of meer medewerkers in het bedrijf denkt dat het personeelsbestand de komende drie maanden gelijk blijft. Grotere bedrijven verwachten de komende maanden meer veranderingen rondom hun personeelsbestand, zowel in afname als in toename van het aantal personeelsleden.
Lees ook: 'Dag extra thuiswerken levert jaarlijks 3,9 miljard euro op'
Helft respondenten verwacht geen verandering rond thuiswerken
De helft van de respondenten geeft aan geen verandering te verwachten rondom het thuiswerken in vergelijking met de situatie van vóór de crisis. Een veel genoemde toelichting hierbij is dat men voorheen ook al thuiswerkte of omdat men de voordelen van werken op kantoor ziet, zoals bijvoorbeeld de gezelligheid en het belang van face-to-face contact.
- Van alle EU-lidstaten telt Nederland het hoogste percentage thuiswerkers. Dat bleek al in februari, voordat de crisis uitbrak. Gemiddeld ligt het percentage in de EU op vijf procent. Wij scoren bijna drie keer zo veel.
Zelfstandigen gaan zelf meer werken
Ruim twee derde van de zelfstandigen gaat zelf meer uren werken. Circa een vijfde van hen kijkt naar de mogelijkheden om een andere zzp’er in te zetten of geeft de opdracht door aan een ander. ‘Nee’ zeggen tegen een opdracht behoort bij één op de vijf ondernemers ook tot de opties. Circa één op de tien overweegt een baan in loondienst te zoeken, vooral door de sombere vooruitzichten voor het bedrijf.