Blog Coronavirus
Lennard van Otterloo: 'Bang voor mensen, blokkeert Trump vluchten'
Donald Trump heeft weer eens flink van zich laten horen. Dit keer met een ban op Europese vluchten voor personen. De ‘machtigste man van de wereld’ heeft voor zijn herverkiezing meer te vrezen van het virus dan van de Democraten en ik krijg het idee dat hij zich zorgen maakt. Bang voor mensen, blokkeert hij vluchten.
Laatste update: 18 maart 2020 08:00
Drukte in de vertrekhal bij de informatiebalie van KLM op Schiphol. Het door de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigde inreisverbod voor Europese landen heeft grote gevolgen voor de reiswereld. Foto: ANP/Olaf Kraak
Een besluit als dit is natuurlijk puur politiek, en wel interne politiek in de VS die weinig met Europa of de EU te maken heeft. Het is ook typisch Trumpiaans: niet gebaseerd op feiten maar op het doel. Als het op feiten was gebaseerd, dan zouden de Amerikanen hebben gekeken naar het percentage besmettingen of hoe een buitenlandse regering zich voorbereidt op het coronavirus. Dan springt de Britse regering er qua slagvaardigheid absoluut niet uit; daar hebben ze de uitzonderingspositie zeker niet aan te danken.
Virussen trekken zich niets aan van akkoorden
Dat Trump ervoor kiest zijn pijlen op de landen binnen het Akkoord van Schengen te richten en niet op heel Europa of de EU, betekent dat het Verenigd Koninkrijk er goed mee weg komt aangezien het VK en Ierland geen Schengen-lid zijn. Terwijl virussen zich echt niets aantrekken van dat soort akkoorden of constructies.
"Als je je beslissingen niet op feiten baseert, kun je heel flexibel zijn"
Achter de schermen bestaan sterke banden tussen de mensen achter Brexit en de mensen achter Trump. Dat gaat verder dan alleen Robert Mercer en Steve Bannon. Het zou me niets verbazen als later zal blijken dat de Britse regering er lucht van kreeg dat Trump heel Europa wilde blokkeren en ze hem hebben kunnen overtuigen dat besluit te beperken tot Schengen om het VK buiten schot te laten. Als je je beslissingen niet op feiten baseert, kun je heel flexibel zijn.
Lees ook: Oproep aan alle Nederlanders: 'Blijf thuis bij klachten als hoesten en keelpijn'
Amerikaanse staatsburgers op carnaval
Bovendien, het frappante is dat deze blokkade vliegtuigen tegenhoudt, niet mensen en ook weer uitzonderingen kent. Amerikaanse staatsburgers, ook als ze flink hebben gefeest tijdens het Tilburgse carnaval, vallen niet onder dit verbod.
Hoewel het Verenigd Koninkrijk buiten schot blijft in dit verbod, zullen ze er toch last van krijgen. Zoals premier Rutte de beslissing van Trump zegt te betreuren, bekritiseerde Rishi Sunak die. Volgens de Britse minister van Financiën zal de maatregel weinig doen om het virus in te dammen, terwijl de economische impact, ook voor het VK, flink zal zijn.
Langs de rand van de afgrond
Gisteren werd bekend dat er in januari weer 0 procent groei was. Dat is de derde maand op rij zonder groei. Het optimisme na de verkiezingen was van korte duur en inmiddels strompelt het land al een tijdje langs de afgrond van een recessie. Het coronavirus kan het Koninkrijk wel eens het laatste zetje geven.
Lennard van Otterloo
Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een column over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.