Nieuws Coronavirus

MKB-Nederland en VNO-NCW willen totale staatsgarantie voor kredieten mkb

De overheid moet voor 100 procent garant gaan staan voor kredieten tot 100.000 euro aan het mkb. Daarvoor pleiten MKB-Nederland en VNO-NCW bij het kabinet. Die volledige garantstelling is volgens de organisaties nodig om ondernemers met in de kern gezonde bedrijven snel te voorzien van de broodnodige liquiditeit.

Van onze redactie 16 april 2020

Laatste update: 16 april 2020 23:30

Mkb krediet corona alkmaar straat

Een bijna verlaten horeca- en winkelstraat in het anders zo levendige Alkmaar. Foto: ANP

De NVB maakte vandaag bekend dat de banken sinds het uitbreken van de coronacrisis inmiddels 105.000 ondernemers tijdelijk financieel meer lucht hebben gegeven. Met het uitstel van aflossingen en het bieden van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels 5,4 miljard euro gemoeid, aldus de banken.

Volgens de cijfers zijn er tot dusver – ruim vier weken na de verruiming van de regeling – tussen de 800 en 1.000 BMKB-C-kredieten toegekend. ,,Ik ken het aantal aanvragen niet, maar het lijkt me niet veel”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

''De staat moet de sluis wijder openzetten en het netje aan de achterkant plaatsen''

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW

,,Ondertussen regent het bij ons klachten van ondernemers die nul op het rekest krijgen, lang moeten wachten, vrij hoge rentes moeten betalen of anderszins tegen problemen aanlopen. De BMKB-C is met de beste bedoelingen in het leven geroepen en we zien dat iedereen zich stevig inspant, maar het gaat er uiteindelijk om dat we de ondernemers aan liquiditeit helpen'', legt Vonhof uit.

,,In de BMKB-C dragen banken nog altijd zelf een deel van het risico en zijn ze gehouden aan regels, hebben ze zekerheden nodig en komen kredieten moeilijk los. Terwijl ondernemers nú zitten te springen om financiering. We kunnen de boel vlottrekken als de staat voor kleine kredieten voor de volle 100 procent garant staat.”

Sluis moet wijder open voor mkb

,,De staat moet de sluis wijder openzetten en het netje aan de achterkant plaatsen”, zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. ,,In Duitsland doen ze dat al. Daar staat de overheid 100 procent garant voor leningen tot 500.000 euro en in sommige gevallen zelfs tot 800.000 euro. Natuurlijk gelden er ook bij een 100 procent garantstelling enige voorwaarden, maar het komt de snelheid enorm ten goede als ondernemers niet de gebruikelijke processen bij de banken hoeven te doorlopen. Het heet daar niet voor niks ‘Schnellkredit’ of ‘instant loans’. En het kan voor hen goedkoper, doordat banken zo geen risico-opslagen in rekening hoeven te brengen.”

,,Juist bij die kleine kredieten loopt het niet goed. Bij de meeste mkb-bedrijven die het nu moeilijk hebben gaat het eerder om enkele tienduizenden euro’s dan om tonnen''

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

artikel judith

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben voor de 100 procent staatsgarantstelling ‘afgekeken’ bij Duitsland, maar pleiten voor een minder hoog bedrag. ,,Juist bij die kleine kredieten loopt het niet goed”, aldus Jacco Vonhof. ,,Bij de meeste mkb-bedrijven die het nu moeilijk hebben, bijvoorbeeld in de horeca en de detailhandel, gaat het eerder om enkele tienduizenden euro’s dan om tonnen.”

Banen moeten behouden blijven

De ondernemersorganisaties wijzen erop dat een 100 procent garantstelling – naast de andere overheidsregelingen – nodig is om met name kleinere bedrijven die in de kern gezond zijn, door deze moeilijke periode heen te helpen en zo ook banen te behouden. ,,Het gaat er per saldo om dat meer bedrijven de coronacrisis overleven.”

Lees ook: Ondernemen in coronatijd (1) - 'Compensatie van omzetverlies zou veel eenvoudiger en sneller werken'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.