Nieuws Coronavirus

Nieuwe garantieregeling KKC helpt kleinere ondernemers aan lening

Er komt een nieuwe regeling voor kleine kredieten, hebben EZK-minister Erik Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer aangekondigd. Met de Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) staat de overheid voor 95 procent garant voor overbruggingskredieten tussen de 10.000 en 50.000 euro.

Van onze redactie 7 mei 2020

Wiebes keijzer corona regeling

EZK-minister Erik Wiebes (links) en staatssecretaris Mona Keijzer (rechtsachter). Foto: ANP.

,,We hebben steeds gehamerd op een hogere garantstelling voor ondernemers met een relatief kleine kredietvraag, omdat juist die nu onvoldoende geholpen zijn”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ,,Het is goed dat de bewindslieden onze signalen oppakken en naast de BMKB-C met een nieuwe regeling komen. Dit kan duizenden ondernemers helpen.”

De overheid maakt met de KKC 750 miljoen euro extra aan overbruggingskredieten mogelijk voor bedrijven met een relatief kleine financieringsbehoefte. De leningen worden verstrekt door de banken en de overheid staat voor 95 procent garant (713 miljoen euro).

Lees ook: Corona-regels versoepeld: zo ziet Nederland er de komende maanden uit

Ondernemers moeten lening binnen vijf jaar terugbetalen

,,Ik ga ervan uit dat we hiermee een oplossing hebben voor al die ondernemers die nu tevergeefs aankloppen bij de banken”, aldus Vonhof. Positief is hij ook over de rente die de banken voor de KKC in rekening mogen brengen. Die mag niet hoger zijn dan 4 procent. Bovendien kunnen ook niet-bancaire geaccrediteerde financiers kunnen de lening verstrekken.

De lening moet binnen vijf jaar worden terugbetaald en banken mogen een rente van maximaal 4 procent rekenen. De overheid ontvangt een eenmalige premie van 2 procent als vergoeding. Rabobank, ING, ABN Amro, Triodos en de Volksbank hebben al toegezegd KKC-leningen aan te zullen bieden. Ook andere financiers mogen, na toestemming, kredieten met een dergelijk laag risico verstrekken.

Lees ook: Versoepeling corona-maatregelen: wat houdt het in voor de horeca?

Discussie rond BMKB-C regeling

MKB-Nederland kaart al langer aan dat de bestaande Borgstelling MKB-kredieten Corona (BMKB-C regeling) voor veel ondernemers geen soelaas biedt.

,,Wij krijgen nog altijd veel signalen en klachten binnen van ondernemers over afwijzingen, maar ook over de zekerheden die de banken vragen en de hoge rentepercentages die zij in rekening brengen. De overheid staat met de regeling BMKB-C voor 90 procent garant voor kredieten aan mkb-bedrijven, maar effectief is een krediet voor 75 procent ‘gedekt’. Omdat de banken zo zelf ook nog een behoorlijk risico lopen, zijn de eisen streng. Terwijl de regeling er nu juist op is gericht dat ondernemers eerder en meer geld kunnen lenen nu zij dat zo hard nodig hebben. Tot dusver zijn circa tweeduizend BMKB-kredieten toegekend.”

Lees ook: Wie hoogleraar economie Eijffinger spreekt, weet: de economie is níet stuk

'MKB-ondernemers in deze moeilijke tijd aan broodnodige krediet helpen'

Een hogere overheidsgarantie en een maximaal rentepercentage maken volgens Vonhof een groot verschil. MKB-Nederland en VNO-NCW hadden eerder al bij de bewindslieden van EZK gepleit voor een hogere garantstelling juist voor kleinere kredieten, die altijd al lastiger te verkrijgen zijn. ,

,Zij verdienen een compliment dat ze zo snel met nieuwe regeling komen. Het gaat erom dat we mkb-ondernemers in deze moeilijke tijd aan het broodnodige krediet helpen. Daarover zijn we steeds met de minister en staatssecretaris in gesprek en daar doen zij echt hun best voor.”

EZK heeft al de nodige aanpassingen aan de BMKB-C gedaan om ondernemers te helpen. Zo is eind april de looptijd verlengd tot vier jaar en is de toegang laagdrempeliger geworden via een omzettoets in plaats van via een uitgebreide liquiditeitsprognose. Eerder had MKB-Nederland al aangedrongen op verlaging van de premie voor de BMKB en ook dat is gebeurd (van 3,9 naar 2 procent). Verder is het garantiebudget van de BMKB verhoogd van 765 miljoen naar 1,5 miljard euro en kunnen ook non-bancaire financiers zich accrediteren om hun bestaande klanten te financieren onder BMKB-C regeling.

Het risico voor de staat bedraagt maximaal 713 miljoen euro. Omdat er sprake is van staatssteun, moet de Europese Commissie nog toestemming geven.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.