Nieuws Coronavirus

Ondernemersorganisaties: 'Nationale Groeifonds is een belangrijke stap'

De Tweede Kamer krijgt een belangrijke stem bij de verdeling van geld uit het Nationale Groeifonds. In de komende vijf jaar trekt het kabinet 20 miljard euro uit voor kennisontwikkeling, infrastructuur, onderzoek en innovatie. Ondernemersorganisaties zijn positief over de plannen, maar verliezen hun eigen wensen niet uit het oog.

Edo van der Goot (Nu.nl) 7 september 2020

Wiebes hoekstra groeifonds corona

Ministers Hoekstra (Financiën) en Wiebes (Economische Zaken) tijdens de presentatie van het fonds waarmee het kabinet onder meer geld in vergroening, infrastructuur en onderzoek wil steken. Foto: ANP

De minimale investering is 30 miljoen euro en er geldt geen maximum, maken ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken) tijdens de presentatie van de plannen bekend. De miljarden uit het fonds zijn bedoeld voor eenmalige projecten die de Nederlandse economie in de komende twintig tot dertig jaar weerbaarder moet maken, schrijft Nu.nl.

Het fonds krijgt een eigen begroting en er komt een onafhankelijke commissie van tien leden die de voorstellen beoordeelt. Deze commissie staat op afstand van de politiek en laat zich adviseren door experts.

''De energietransitie, infrastructuur en kennisontwikkeling konden niet verder zonder extra publieke investeringen''

Hans de Boer, VNO-NCW

Geld op spaarrekening

Het parlement moet instemmen met het totaalbedrag van 20 miljard, maar krijgt geen inspraak in de specifieke investering. Die rol ligt weer bij de commissieleden, zij leggen verantwoording af bij het kabinet dat weer wordt gecontroleerd door de Tweede Kamer.

Het geld wordt niet in een keer opgehaald, want dan moet het op een spaarrekening worden gezet. Er wordt pas geleend zodra een project is goedgekeurd.

Belangrijke rol bedrijven

Bedrijven en kennisinstellingen krijgen een belangrijke rol bij de aanvraag van een investering. Het betrokken ministerie dient vervolgens formeel een aanvraag in. Een voorstel moet minimaal 30 miljoen euro bedragen en er is geen plafond afgesproken.

Reacties MKB-Nederland en VNO-NCW

Het Nationale Groeifonds is een belangrijke stap, zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op het maandag gelanceerde plan. Volgens de werkgevers kan het groeifonds bijdragen aan een sterkere en duurzamere economie en de toekomstige welvaart van alle Nederlanders.

,,De energietransitie, infrastructuur en kennisontwikkeling konden niet verder zonder extra publieke investeringen", zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. Volgens hem kan met het fonds onder meer de basis worden gelegd voor een nieuwe waterstofinfrastructuur en hoogwaardig openbaar vervoer.

,,Nederland had echt wat in te halen en onze infrastructuur en kennispositie piepte en kraakte", zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. Hij vindt het goed dat ondernemers zelf nieuwe voorstellen mogen aandragen aan de commissie van het Nationale Groeifonds.

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-NL): 'Compenseer werkgever voor doorbetaling loon thuisquarantaine'

Als de formule een succes blijkt, is het in de woorden van Hoekstra "verstandig" om er na vijf jaar mee door te gaan. Het uiteindelijke succes zou moeten leiden tot een hoger inkomen en meer kennis, het geld wordt niet terugbetaald, benadrukt Wiebes.

Extreem goedkoop geld lenen

Nu de rente zo laag is, is het voor de Nederlandse overheid extreem goedkoop om geld te lenen. Daar wil Hoekstra van profiteren, zei hij vorig jaar al. Aanvankelijk werd aan een fonds van 90 tot 100 miljard euro gedacht, maar dat bedrag is dus aanzienlijk teruggeschroefd.

Tijdens de Staat van de Economie, waarbij de minister van Economische Zaken in februari jaarlijks een toespraak houdt, worden de plannen bekendgemaakt.

''Het plan onderstreept hoe belangrijk het is om in goede tijden buffers op te bouwen, zodat er in slechte tijden kan worden geïnvesteerd in plaats van bezuinigd''

Ministers Hoekstra en Wiebes tijdens de presentatie

Nog deze kabinetsperiode projecten financieren

Hoewel het plan voor het Nationaal Groeifonds al vorig jaar werd bekendgemaakt, maakt de coronacrisis volgens het kabinet extra duidelijk hoe belangrijk zo'n fonds is. ,,Het onderstreept hoe belangrijk het is om in goede tijden buffers op te bouwen, zodat er in slechte tijden kan worden geïnvesteerd in plaats van bezuinigd", schrijven Hoekstra en Wiebes.

De vergrijzing, klimaatverandering en een beperktere productiviteitsgroei worden genoemd als obstakels die groei in de weg kunnen staan. ,,Om de welvaart de komende twintig tot dertig jaar te behouden en te vergroten, moet de economie harder en anders groeien", aldus de bewindslieden.

Hoekstra en Wiebes willen nog deze kabinetsperiode, die officieel tot de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 loopt, projecten aanwijzen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.