Nieuws Coronavirus

Ondernemers over versoepelingen: verheugd en kritisch

Ondernemers zijn zowel positief als kritisch over de versoepelingen die premier Rutte en minister De Jonge woensdagavond aankondigden. In een gezamenlijk persbericht van MKB-Nederland en VNO-NCW is de taal zowel positief als duidelijk: zoals de organisaties sterk bepleitten is het essentieel dat TNO zo snel mogelijk onderzoek doet naar manieren om 'op een verantwoorde manier van de anderhalve meter' af te kunnen wijken.

Van onze redactie 24 juni 2020

Laatste update: 24 juni 2020 23:00

Persconferentie rutte dejonge versoepelen corona

De mogelijk laatste corona-persconferentie van premier Rutte, met naast zich vice-premier/minister De Jonge. Foto: ANP.

Lees ook: Persconferentie-Rutte: er mag weer meer open, met ook meer bezoekers

Branche-verenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW zien veel vooruitgang en zijn blij met de versoepelingen omdat voor ondernemers weer veel meer mogelijk wordt.

,,Het risico bestaat dat veel bedrijven zullen omvallen als er niet snel meer mogelijk wordt”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ,,We zijn daarom blij dat minister Grapperhaus TNO onderzoek laat verrichten naar ventilatie in zalen en horeca etablissementen. Daarbij is een essentiële vraag of er onder voorwaarden buiten en in goed geventileerde ruimten alternatieven mogelijk zijn voor anderhalve meter afstand. Daarover zijn de we afgelopen dagen goed met de minister in gesprek geweest. Cruciaal is wel dat dat snel gebeurt en dat het kabinet besluitvorming daaromtrent niet tot 1 september uitstelt.”

Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL) over versoepeling: 'En nu die anderhalve meter afschaffen'

Sauna en welness: ‘We lijden nog flinke schade’

De Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven (VNSWB) hoopt dat de financiële schade in hun sector enigszins beperkt blijft nu de sauna’s per 1 juli open mogen. ,,Maar ondernemers zullen nog steeds creatief moeten zijn om niet dieper weg te zakken. Met de huidige regels is de bezettingsgraad in sauna’s zo’n 40 tot 50 procent. Dus we lijden nog steeds flinke schade”, zegt voorzitter Jos Keizer.

De sauna’s zouden aanvankelijk pas 1 september weer open mogen. Keizer: ,,We hebben een heel traject bewandeld en het RIVM van allerlei informatie voorzien, ook uit het buitenland. We hebben ze onder meer duidelijk gemaakt dat het virus bij hoge temperaturen stuk gaat. Ik weet niet wat ze daarmee precies gedaan hebben, maar het kan goed zijn dat die informatie doorslaggevend is geweest.”

Lees ook: Jacco Vonhof: 'We moeten ons land uit deze ongekende crisis investeren'

Kermissen: 'Kost duizenden euro's om weer op te starten'

De Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK) is opgelucht dat de branche de werkzaamheden binnen afzienbare tijd weer kan opstarten. Toch voorziet voorzitter Atze Lubach-Koers ‘een lang traject met een hoop beren op de weg’.

Volgens Lubach-Koers wordt het, in verband met de aanvraag van vergunningen, pas begin augustus dat de eerste kermissen weer georganiseerd kunnen worden. ,,Ik ben euforisch omdat iedereen weer de drang en adrenaline heeft om voor vermaak te zorgen”, aldus Lubach-Koers. ,,Maar de maatregelen die getroffen moeten worden, brengen ook weer kosten met zich mee. En een hoop attracties hebben stilgestaan en moeten gekeurd worden, terwijl verzekeringen stil zijn gezet. We moeten weer opnieuw opstarten en het is al eind juni. Dus het klinkt heel mooi, maar het kost duizenden euro’s om weer op te starten.”

Lees ook: Jan Meerman (INretail): ‘Het nieuwe normaal? Nee, dit is het tijdelijke abnormaal’

'Schrappen maatregel lang niet voldoende rendabel evenementen te organiseren'

De zakelijke evenementenbranche laat weten tevreden te zijn met het schrappen van het maximum aantal bezoekers bij het organiseren van beurzen en congressen. Tegelijkertijd worden vraagtekens gezet bij de financiële gevolgen van de anderhalve meter-maatregelen, meldt EventPlatform Nederland.

Evenementenorganisatoren zijn verdeeld enthousiast over de versoepelingen. ,,Uiteraard zijn we blij dat onze sector weer grotere evenementen kan organiseren. Het schrappen van deze maatregel is nog lang niet voldoende voor onze sector om weer rendabel evenementen te organiseren. De verruiming biedt in ieder geval wel meer perspectief dan verwacht."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.