Nieuws Coronavirus
Kabinet Rutte: mogelijk toch coronapas voor horeca en recreatie
Het kabinet wil alsnog het coronatoegangsbewijs in de gereedschapskist opnemen.
UPDATE: In een eerder bericht stond vermeld dat dit op verzoek van onder meer de horecasector is. KHN-directeur Beljaarts. ,,Dit is vanuit de ministeries gebracht niet vanuit ons. Horeca is tegen CTB en we hebben dat ook niet in ons horeca sectorplan opgenomen".
Laatste update: 17 september 2022 07:22

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over (ook) Prinsjesdag
Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis, welke protocollen er rondom corona komen? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.
Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'
Nu mag de coronapas niet gebruikt worden voor onder meer kroegen en theaters: afgelopen voorjaar stemde een meerderheid van de senaat het middel weg, waarna het kabinet de optie ook uit de nieuwe wetgeving sloopte. Maar in diverse nieuwe sectorplannen is de coronapas terug.
Coronapas in het slechtste scenario
Om het land zoveel mogelijk open te houden, wordt voortaan gewerkt met plannen waarbij branches stapsgewijs (preventie)maatregelen moeten nemen, zo besloot het kabinet vrijdag. Die variëren van spatschermen en looproutes als het virus weinig problemen geeft, tot mondkapjes en een coronapas (3G) in het slechtste scenario in een aantal sectoren. Ook cafés en discotheken moeten daaraan geloven, zo legt het kabinet hun nu op, weet AD.nl te melden.
Het coronatoegangsbewijs kan helpen om algemene sluiting van winkels, theaters en kroegen te voorkomen, zegt minister van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) in een toelichting. ,,Sommige sectoren zeggen het keihard nodig te hebben om open te blijven, ze vragen er zelf om als alternatief voor sluiting. Dus ik zal me daar hard voor maken.”
Lees ook: Coronacrisis 2.0: 'Politiek moet vaart maken, bespreek nu dilemma's rondom coronapas'
In de politiek was tot dusver geen draagvlak voor de coronapas. In mei stemde de Eerste Kamer de tijdelijke coronawet weg, zo verdween ook het coronatoegangsbewijs in de prullenbak.
3G-coronapas
Maar Adriaansens denkt dat de parlementaire steun voor de 3G-coronapas toeneemt nu sectoren − en werkgeversorganisaties − er zelf om vragen. ,,Cultuurinstellingen en evenementenorganisatoren zeggen: help ons, we hebben dat nodig. Daarom bekijken we opnieuw het draagvlak hiervoor in de Kamer.” Het gaat dan om de 3G-variant, die geeft een groen vinkje als je negatief Getest, Genezen of Gevaccineerd bent) of 1G, iedereen testen dus. UPDATE: KHN-directeur Beljaarts. ,,Dit is vanuit de ministeries gebracht niet vanuit ons. Horeca is tegen CTB en we hebben dat ook niet in ons horeca sectorplan opgenomen".
Lees ook: Met de kennis van nu: wat hebben retail en horeca geleerd van de coronajaren (en wat niet)?
2G (waarbij ongevaccineerden niet welkom zijn) is ‘een politieke no-go’, stelt Adriaansens. Met een ‘thermometer’ en een ‘maatregelenladder’ per sector hoopt het kabinet de samenleving en economie zo lang mogelijk open te houden bij een heropleving van het coronavirus deze derde winter met corona.
Jolande Sap leidt Maatschappelijk Impact Team
Dit najaar wordt er ook breder geadviseerd over eventuele (lockdown)maatregelen, met naast het OMT een zware stem voor het nieuwe MIT, het Maatschappelijk Impact Team, onder voorzitterschap van Jolande Sap. ,,Met de virusvariant die we nu hebben, hoop en verwacht ik dat we echt een heel eind kunnen komen deze winter met lichtere, preventieve maatregelen.”
Lees ook: Hoogleraar Cor Molenaar: Rampscenario voor mkb dreigt, solidariteit is vereist
De totstandkoming van de sectorplannen verliep allesbehalve vlekkeloos. Aanvankelijk weigerde Koninklijke Horeca Nederland een concept in te dienen bij het ministerie, uit onvrede met het coronabeleid tot dusver. Daarna leverde de ‘ongeplaceerde horeca (onder meer cafés en discotheken) wel een plan in, al ontbraken daarin tal van maatregelen.
Die heeft het kabinet nu wel opgenomen in het sectorpakket: de gezondheidscheck, het zelftest-advies, de coronapas (1G of 3G) en mondkapplicht worden nu alsnog opgelegd als het virus hard rondgaat: ,,Er zit altijd spanning op, dat is logisch”, zegt Adriaansens. ,,De horeca heeft heel veel last gehad van corona, denk alleen al aan het nachtleven. En het is ook niet makkelijk om iedereen op één lijn te krijgen, een discotheek is compleet anders dan een kroeg op de hoek.”
Met de kennis van nu, nog interessanter om te lezen: Dit is misschien wel het beste magazine over ondernemen in coronatijd