Nieuws Coronavirus

Retailonderzoeker Hans van Tellingen: 'Rabobank schat groei supermarkten veel te laag in' (podcast)

Hans van Tellingen, directeur winkelcentrumonderzoeker Strabo, gaat dwars in tegen de economische verwachtingen die economen van Rabobank vandaag bekend maakten. ,,De voorspelkunst van alle banken ontstijgt zelden dat van een gemiddelde burger", stelt de retailonderzoeker ,,Alles wat banken de afgelopen jaren voorspelden, bijvoorbeeld over onlinemarktaandelen, is per definitie nooit uitgekomen."

Van onze redactie 9 juni 2020

Albertheijn koogaandezaan supermarkt binnen mooiste 2019

De Nederlandse economie komt in een historisch diepe recessie, ondanks alle steunpakketten. Dit jaar krimpt de economie met bijna 6 procent, schrijven economen van de Rabobank in hun kwartaalbericht. Na de horeca moet voor andere sectoren de zwaarste periode nog komen en zal de werkloosheid nog verder oplopen.

'Geloof in sneller V-shaped herstel supermarkten'

Hans van Tellingen staat daar op z'n zachtst gezegd, geheel anders in. ,,De voorspelkunst van alle banken ontstijgt zelden dat van een gemiddelde burger. Zo schat de Rabobank in dit geval bijvoorbeeld de groei van supermarkten veel te laag in. Ik geloof nog steeds in een sneller, V-shaped, herstel. Op één voorwaarde. De overheid moet stoppen met termen als het nieuwe normaal. En moet al helemaal stoppen met het verankeren van die anderhalve meter in de wet die Hugo de Jonge naar het Parlement stuurt. Want a) we leven niet in een politiestaat en b) deze wet zou wél de doodsteek van de economie en dus de maatschappij betekenen".

Lees ook: Marco Aarnink: 'Laten we berichtgeving toekomst economie 'ns anders benaderen: positief'

Luister naar de podcast

Op dinsdag 9 juni was Van Tellingen te gast in de wekelijks uitzending van De Ondernemer bij New Business Radio. In dat gesprek (hieronder terug te luisteren) ging hij nog eens in op de misplaatste voorspellingen. Maar ook op het bericht van het CBS dat die ochtend aangaf dat veel meer winkeliers vertrouwen hebben in de toekomst. In april dacht nog 9 procent het einde van het jaar te halen; in mei was dat gestegen naar 65 procent.

Alles kan snel weer echt op gang komen, denkt Van Tellingen, maar dan moeten we volgens hem wel zo snel als redelijk mogelijk afscheid nemen van de anderhalve meter-maatregelen.

'10 procent groei supermarkten zeker haalbaar'

Over de supermarkten vertelt Van Tellingen: ,,De autonome groei van supermarkten bijvoorbeeld is een procent of 3 a 4 op jaarbasis de afgelopen jaren. In het tweede kwartaal van 2020 volgde een enorme hamsterpiek van tegen de 30 procent en in de volgende kwartalen gaan de economen van Rabobank uit van 0 procent-groei. Nu wordt die 30 procent niet volgehouden, maar een groei van 10 procent is zeker haalbaar in het derde en vierde kwartaal van dit jaar."

,,De krimp in de andere detailhandelssectoren is te zwaar aangezet. Ik verwacht een behoorlijke bounce back op voorwaarde dat die anderhalvemeter-samenleving grotendeels verdwijnt. Daarbij, sommige sectoren zoals doe-het-zelf-markten en tuincentra laten een enorme groei zien in het tweede kwartaal, terwijl Rabobank een krimp voorziet. Klopt gewoon niet."

,,En verder: alles wat banken voorspelden de afgelopen jaren over bijvoorbeeld onlinemarktaandelen is per definitie nooit uitgekomen. Ze verwachtten nu al voor supermarkten op een onlinemarktaandeel van 20 a 30 procent terwijl het in de realiteit 3 procent was, einde 2019). Men zit vast in wat men verwacht, terwijl de praktijk een stuk weerbarstiger is," aldus Van Tellingen.

Lees ook: Volg #nlstartop, over de nieuwe stappen van ondernemers

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.