Nieuws Coronavirus

Rotterdammers achter Viltr verfraaien het werken op anderhalve meter

De Rotterdamse vrienden en ondernemers Ronald Hagenstein (34), Niels Frenk (37) en Marc Reijm (39) slaan de handen ineen. De ‘Deskify’ van hun bedrijf Viltr moet bedrijven helpen om de anderhalve meter-werkplek mogelijk te maken. En niet met saaie tussenwandjes. ,,In deze tijd gaan kantoortuinen echt tegenstaan.’’

Rob van Elewout (AD) 6 mei 2020

Deskify corona scherm rotterdam ondernemers

Ronald Hagenstein (rechts), Niels Frenk (links) en Marc Reijm in hun fabriek in Hellevoetsluis. Foto: John de Pater

De mannen kennen elkaar al een tijdje. Hagenstein en Reijm wonnen vorig jaar de Rotterdamse Ondernemersprijs met hun bedrijf Otflow, dat matten voor koeltransport maakt waardoor fruit wereldwijd beter kan worden getransporteerd. En Frenk is al sinds de middelbare school goed bevriend. Naast vrienden zijn ze nu vooral collega’s met ambitie.

De machine die op de werkplaats in Hellevoetsluis staat en die matten produceert, kan veel meer, beseften ze eerder dit jaar. ,,Het is een geavanceerde machine. We vonden het een beetje zielig dat ‘ie alleen matten kon snijden’’, grapt Hagenstein in het AD.

Flexibele werkplek in tijden van corona

Samen met zijn twee compagnons bedacht hij Deskify: een manier om in de tegenwoordig hippe kantoortuinen weer aparte, flexibele werkplekken te kunnen maken.

Lees ook: Anderhalve meter-economie: gaat app van jonge ondernemers horeca helpen?

,,Om ons heen zagen we dat veel bedrijven oplossingen gingen zoeken om hun kantoor coronaproof te maken. Dat doen ze met bijvoorbeeld golfplaten en dikke, plastic gordijnen. Lelijk en allesbehalve duurzaam’’, vervolgt Hagenstein.

Paneel van PET-flessen

De eerste pilots met klanten zijn inmiddels gedraaid en ook de eerste orders zijn binnen om pop-upwanden te maken. Een betaalbaar en vooral mooier alternatief, vinden ze. De wanden komen op de werkplaats in Hellevoetsluis binnen als akoestisch paneel, gemaakt uit gerecyclede PET-flessen. Kortom: er wordt ook aan moeder natuur gedacht, legt Niels Frenk uit. ,,Die PET-flessen worden vermalen tot hele kleine vezeltjes. Met een lijmcomponent worden ze vervolgens verwerkt tot de platen die wij inkopen.”

''Bedrijven denken sowieso heel erg na of het wel zo productief is om in een kantoortuin te werken. Hiermee kunnen ze alsnog werkplekken creëren met een tof design''

Niels Frenk, Viltr

Zo krijgen PET-flessen die in de prullenbak of de natuur belanden een tweede leven. ,,Wij zorgen ervoor dat we daar toffe pop-upwanden van maken die helemaal bij een bedrijf passen.’’ Naast de Deskify produceert Viltr ook volledige muren, gemaakt van PET-vilt, en panelen die ter decoratie in huiskamers of vergaderruimtes komen te hangen.

Kunst aan de muur

De pop-upwanden worden door Viltr zelf ontworpen, op maat gesneden en in elkaar gezet. Mocht een wand niet meer nodig zijn, kan het bedrijf de platen omtoveren tot kunst voor aan de muur. Hagenstein: ,,We werken met 28 kleuren en we kunnen logo’s en andere branding in de platen verwerken. Zo kunnen we werkplekken mooi coronaproof maken.’’

Nieuwe normaal op de werkvloer

Deskify werd geboren als oplossing voor het (voorlopige) ‘nieuwe normaal’ op de werkvloer. Bang voor een kort maar hevig bestaan zijn de heren allerminst, bevestigt Frenk. ,,Bedrijven denken sowieso heel erg na of het wel zo productief is om in een kantoortuin te werken. Hiermee kunnen ze alsnog werkplekken creëren met een tof design. Daar is behoefte aan.’’

Lees ook: CNV: 'Anderhalve meter-economie nauwelijks haalbaar op werkvloer'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.